Napisano 27 Lipiec 201014 l http://www.cgchannel.com/2010/07/lightwave-10-announced/ Edytowane 27 Lipiec 201014 l przez qbaqbaMAX3D
Napisano 27 Lipiec 201014 l qbaqbaMAX3D napisał: nad Core jeszcze pracują, a na Siggraph musieli COŚ dać. Więc 10. W skład LightWave'a 10 będą wchodziły trzy aplikacje - Modeler, Layout i CORE. Coś na wzór tego co kiedyś zrobił Softimage wydając pierwsze wersje XSI (które to nie posiadało wtedy bodaj narzędzi do modelowania polygonalnego i ogólnie do mało czego się nadawało) bardziej jako dodatek do Softimage|3D niż jego zamiennik. Zanim CORE dojrzeje i stanie w pełni samodzielnym pakietem posiadającym możliwości obecnego LightWave'a minie pewnie jeszcze kilka lat, ale napewno go kiedyś zastąpi, tak jak w końcu Softimage|XSI zastąpił Softimage|3D. A tutaj broszurka. I jeszcze info, że Rob Powers został wiceprezesem działu 3D w NewTek-u. Edytowane 27 Lipiec 201014 l przez G.P
Napisano 27 Lipiec 201014 l juz nie przesadzaj z tymi kilkoma laty, ale faktem jest ze poslizg maja spory, jednak to jest chyba juz tradycja w przypadku tej firmy. LW 6 o ile dobrze pamietam zaliczyl ponad 2-letni ;) LW10 ma byc dostepny w 4Q czyli juz za miesiac :P
Napisano 27 Lipiec 201014 l No i jest oficjalna informacja z oficjalną broszurką ;) CORE zapowiadali na Q4 2009 - raptem rok obsuwy czyli norma jak dla NewTeka (o ile faktycznie zdążą do Q4 2010 ;)) Ja obstawiam, że zanim CORE zastąpi obecnego LW, osiągając możliwości takie jakie dzisiaj oferuje Layout+Modeler czyli wszelkie cząsteczki, wolumetryka, HV, expressions, zaawansowana animacja postaci, animacja szmat, futro/włosy + stabilność to miną jeszcze ze 2-3 lata ;) Jeszcze jak ktoś lubi różne kreatury - free creature kit od NiuTka do pobrania ;) Edytowane 27 Lipiec 201014 l przez G.P
Napisano 28 Lipiec 201014 l Price guarantee of $495 for the next five LightWave upgrades Koniec darmowych upgradów?
Napisano 29 Lipiec 201014 l "Jeszcze jak ktoś lubi różne kreatury - free creature kit od NiuTka do pobrania " ten potworek nie chce się sciągną :(
Napisano 2 Sierpień 201014 l OK, wszystko super, ale widzę że Newtek stawia wszystkich niezdecydowanych lekko pod ścianą. Rob Powers pod koniec swojej prezentacji mówi: jeśli zrobisz upgrade teraz - czyli przed Q4 2010 - za $495 to zostajesz w tej cenie na następne 5 upgradów, jeśli się spóźnisz , będziesz ciągle mógł zrobić upgrade ale już za $695 i zostajesz w tej cenie za każdy nastepny upgrade. Najlepiej wyszli na tym Ci, którzy dokonali promocyjnego upgradu na samym początku za $395, ale wtedy nie było mowy o kolejnych 5 upgradach w tej samej cenie - gdybym o tym wiedział, brałbym wtedy za tą cenę bez zastanowienia. Więc czuję się lekko oszukany przez Newteka, sorry za często powtarzające się słowo 'upgrade' ale nie znam zamiennika ;-)
Napisano 3 Sierpień 201014 l Fajny ten bajer z kamerą.... Ciekawe czy można też używać zwykłych kamer takich jak moja- Digita8 i jakie wejścia musi mieć karta grafiki? Pewnie teraz wszystkie trackery takie jak Boujou pójdą w odstawkę.
Napisano 3 Sierpień 201014 l Fajny, ale zastanawiam się jak to jest z poruszaniem się z tą kamerą po scenie, przecież potrzebny Ci podgląd więc trzeba łazić z laptopem w drugiej ręce :-)
Napisano 3 Sierpień 201014 l Autor Czy ta kamera ma jakiegos nulla w przestrzeni fizycznej, czy tylko patrzy frontalnie, a obrót widoku tu np samochod odbywa sie w scenie???? Np. chce miec widok z drugiej strony pojazdu.
Napisano 5 Sierpień 201014 l W tym filmie o riggu, trochę pan pokazał bardziej podgląd renderu niż samego riggingu. Fajny ten real time render, ale liczyłem na jakieś łał w kwestii taklowania....A tu, nawalił kości i szczęśliwy.
Napisano 21 Wrzesień 201014 l Krótka prezentacja Bullet w LightWave CORE: http://tv.newtek.com/player.php?recordID=65
Napisano 21 Wrzesień 201014 l troszkę zamieszali????? nadzieja, że stabilność zostanie po staremu :) i te ikonki :( Edytowane 21 Wrzesień 201014 l przez kazka80
Napisano 22 Wrzesień 201014 l Tu ze stabilnoscia wszystko bylo ok. Prezenter po prostu zamknal niechcąco timeline, i gdy nie mogl go potem znalezc sie troche zagubil:)
Napisano 22 Wrzesień 201014 l no fajna ta fizyka fajna... ale z checia zobaczyl bym jakies symulacje np gięcia cięcia odciskania skrecania rwania wyginania cokolwiek poza twardymi boxami tak czy siak zapowiada sie fajnie pozdro LukeZ
Napisano 9 Październik 201014 l narwik napisał: Wiadomo już kiedy puszczają dziesiątkę i kończą z ceną 895USD? Niby przed końcem roku mają wypuścić, ale jak wiadomo z NewTekiem to różnie bywa ;) A tu 10 filmików z udziałem Lino Grandi prezentującego LW10: http://www.3danimation.be/3d-news/3d-news-Lightwave-10-Lino-Grandi-movies.html
Napisano 11 Październik 201014 l Mam nadzieję, że jak zawsze, do każdej nowej zabawki dołączą krótki tutek na stronie.
Napisano 20 Listopad 201014 l Autor Ktos z Was pracuje na 10-ce? Mialem okazje i wszystko jest pięknie tylko czasy renderów padły w stosunku do 9,6?????? I w native i w Kray. Więc, pracuję w 10, gotowa scena leci do 9,6:( w LW10 rdzenie wykorzystywane są w 60-70%, a 9,6 100% pracuje na Vista64 Jest jakiś ćwiek o którym nie wiem???? jakie jest minimum sprzętowe z Waszej praktyki by w VPR pracowało się w miarę swobodnie?
Napisano 20 Listopad 201014 l u mnie pracuje tak jak 9,6????? a ma ktoś z Was manual do 10 np: .pdf??????
Napisano 22 Listopad 201014 l u siebie rowniez zaobserwowalem pogorszenie czasow.... ale moze to byc tylko wina niełądu artystycznego na moich dyskach.... dlatego tez chcem to sprawdzic na czystym systemie... ale to najpredzej w przyszy weekend.....
Napisano 31 Grudzień 201014 l 10-tka oficjalnie wydana - do tych co go macali, duże zmiany warto inwestować, jak patrzę teraz na Modo to zastanawiam się czy jednak może właśnie w nowe Modo 501 zainwestować jak wrażenia z LW10 ???
Napisano 2 Styczeń 201114 l Jesli brac pod uwage samo lw 10 to nie. Choc VPR i linear workflow sa bardzo przydatne to update do dziesiatki nie jest nawet w polowie tak dobry jak do lw9. Natomiast jesli brac pod uwage to ze dostaniesz w przyszlosci Core do tego, to juz mozna sie zastanowic. Przy czy o ile nie posiadasz jeszcze modo w wersji 301 lub 401 to bym jednak produkt luxology bral. Core zapowiada sie swietnie, ale jeszcze daleka droga przed nim, a modo w takich dziedzinach jak modelowanie, czy na upartego sculpting jest niezastapiony wiec korzysci z zakupu odczujesz od razu.
Napisano 3 Styczeń 201114 l ściągnąłem demo Lw10 i powiem szczerze, że VPR w porównaniu z odpowiednikiem preview w Modo jest co najmniej słabe, co do Core to czytałem o tym co nieco i faktycznie może być to Mega soft ale również może nim nie być, czas pokaże
Napisano 19 Grudzień 201113 l J|L napisał: u siebie rowniez zaobserwowalem pogorszenie czasow.... ale moze to byc tylko wina niełądu artystycznego na moich dyskach.... dlatego tez chcem to sprawdzic na czystym systemie... ale to najpredzej w przyszy weekend..... wczoraj dopiero zauważyłem (może ktoś o tym nie wie i mu się przyda), że jeśli zaznaczymy opcję Eneble Image Caching w Preferencjach w LW Layout to renderer znacznie zwalnia tzn. rdzenie nie są obciążone na 100% a wahają się między 80-90%, jeśli zaś odhaczę tę opcje proc jest obciążony na maxa tyczy to Win 32 i 64 może jeśli jest więcej RAM to nie ma tego zjawiska ale tego nie wiem ja mam tylko 4GB:)
Napisano 19 Grudzień 201113 l Autor hej, mam odpalona opcje i podczas renderingu mam 95-98% na prockach ale jest 18GB ram. Jak tylko skoncze mielic robote to przetestuje z i bez. dzięki za info! Edytowane 19 Grudzień 201113 l przez qbaqbaMAX3D
Napisano 19 Grudzień 201113 l tylko zrób wcześniej restart LW po wyłączeniu tej opcji, swoja drogą to ciekawa ta opcja, przy niezbyt mocnej maszynie straty podczas renderingu są duże
Napisano 19 Grudzień 201113 l Autor zgadza sie! przy pliku 1000x500px z wlaczona opcja=1,32 bez tej opcji=1,15. roznica JEST!!!! artzgodka - DZIĘKI!
Napisano 20 Grudzień 201113 l na zdrowie proszę bardzo, a przy dużych renderach które renderują się kilkadziesiąt minut lub godzin straty potężne - co w ogóle daje ta opcja? :) poza tym, że zwalnia renderer :)
Napisano 20 Grudzień 201113 l moze faktycznie ta opcja przeznaczona jest do wyjątkowo słabych maszyn na ktorych praca by sie jedynie wywalila. Bez tej opcji smiga duzo szybciej. Dzięki!!! - Artzgodka
Napisano 20 Grudzień 201113 l no dobrze, to, że na słabych kompach spowalnia to jedno, czy przyspiesza na lepszych nie wiem ale wątpię ale jeśli ktoś wie co dobrego to daje to po proszę o info bo jakoś w dokumentacji nie znalazłem ale może słabo szukałem