Napisano 18 Sierpień 201014 l „Latająca Maszyna” jest pełnometrażowym filmem animowano-aktorskim dla całej rodziny realizowanym przez polską filię studia produkcyjnego BreakThru Films, laureata Oscara za film animowany „Piotruś i Wilk”. Film powstaje z inicjatywy Polskiego Ministra Kultury, Pana Bogdana Zdrojewskiego, w celu uczczenia 200-tnej rocznicy urodzin Fryderyka Chopina. Będzie on stanowił jedyną w swoim rodzaju kombinację przygód bohaterów lalkowych z prawdziwymi aktorami odbywających się w fantastycznym świecie animacji, całkowicie w technice stereoskopowiej 3-D. Film rozpoczyna się od w pełni poklatkowej animacji przygodowej, opowiadającej o dwójce dzieci, odnajdujących stary fortepian, który zamienia się w latającą maszynę (posiadającą duszę Chopina) i która zabiera ich w podróż przez Europę. W części II, pragmatyczna business woman Georgie i jej dwójka zaniedbanych dzieci, oglądają część I przy akompaniamencie muzyki, granej na żywo przez Lang Langa w hali koncertowej w Londynie. W pewnym momencie zostają wciągnięci wraz z Lang Langiem i jego fortepianem marki Steinway do świata animowanego filmu 3D, który dopiero co widzieli na ekranie. Będą musieli zawrócić Maszynę Latającą w podróż powrotną przez Europę aż do Warszawy, by ponownie zjednoczyć Maszynę, w której zamieszkała dusza Chopina, z miejscem jego urodzenia i jego serca. link do strony: http://breakthrufilms.pl/pl/films/latajaca_maszyna/ PS. Jeżeli było to bardzo przepraszam :)
Napisano 18 Sierpień 201014 l Na stronie.To juz standard w Polskich produkcjach animacji poklatkowej swietna szczegolowa i klimatyczna scenografia. pzdr. Kuba
Napisano 18 Sierpień 201014 l Ze swojej strony mogę powiedzieć że studio NoLabel robi efekty komputerowe do tego filmu. Głównie set extension do dekoracji, ale też bardziej zaawansowane rzeczy jak panoramę całego Paryża pełni w CG.
Napisano 18 Sierpień 201014 l O proszę! No ciekawie. Jeśli chodzi o scenografię - rewelacja. Jestem ciekawe jak długo była "budowana". Robi wrażenie. Połączenie animacji poklatkowej z efektami komputerowymi może być ciekawe.
Napisano 18 Sierpień 201014 l ...zobaczymy czy ta gigantyczna kasa, która to podpiera przełoży się na gigantyczny efekt wizualny i artystyczny... w "Piotrusiu i Wilku" był to tylko walczyk na 3/4...:))...była gigantyczna scenografia, a jakoś potem na filmie zginęła...:)))
Napisano 19 Sierpień 201014 l O proszę! No ciekawie. Jeśli chodzi o scenografię - rewelacja. Jestem ciekawe jak długo była "budowana". Robi wrażenie. Prawie rok.
Napisano 19 Sierpień 201014 l Tak się składa, że miałem przyjemność być na planie tego filmu i widziałem te scenografie. Świetna robota. Aż miło było patrzeć. : )