gaciu000 Napisano 13 Wrzesień 2010 Napisano 13 Wrzesień 2010 Witam mam tutaj render sceny jak w temacie.Proszę o podpowiedź co zrobić aby poprawić na ile się da jej wygląd szczególnie w kwestii materiałów i oświetlenia. Do oświetlenia użyłem mapy hdri w enviroment i skylight.Wszelkie komentarze mile widziane. Pozdrawiam.
plasti Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 wiecie ze w necie jest duzo roznych hdri a nie tylko ta jedna?? internet jest calkiem rozbudowany a tak po za tym to lakier do wymiany
Temporal Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 Ja mam tylko pytanko: model autka jest twoj? Wsumie w twoi poscie jest tylko info ze to jest render sceny wiec nie wiadomo jak z reszta.
gaciu000 Napisano 14 Wrzesień 2010 Autor Napisano 14 Wrzesień 2010 Model autka jest moj otoczenie hdri. plasti : ale niewiele jest hdri w takiej jakosci ;) Co powinienem zrobic z lakierem???
pads Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 hahaha wyglada zupelnie jak moj. :D:D:D ale ja nie dawalem tego modelu... to ten tutek. ale smieszna schizka - bo takie same bledy/problemy co ja mialem. z szybami, wnetrzem, odbiciami hdri. strona 2 chyba :) http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=56520&highlight=fiat+500
DiO Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 hmm , nie wiem jak ci pomoc ale wydaje mi sie ze jak narazie to najslabszym punktem tej sceny jest model...:/ materialy i oswietlnie pewnie mozna na nim cwiczyc ale... nie jestem co do tego pewien. ja polecam sie wziac za nastepna prace a napewno bedzie duzo lepiej :) aaa,takie oble modele sa dosc trudne wiec radze wybrac na poczatek cos bardziej kanciastego. pozdro!
pirx Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 (edytowane) najslabszym punktem tej sceny jest model...:/ Eee tam, model fajny. Proszę oto prosty tut o lakierze: http://www.mariomalagrino.com/car-paint-material.pdf Mam nadzieję że się przyda. Z Mocą, Daniel :) //edit: Ja bym dał model nieco bliżej kamery. I popracuj nad chromem. Edytowane 14 Wrzesień 2010 przez pirx
Tamyl91 Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 po pierwsze daj na tło pasujące zdjęcie z backplates, a nie mapkę, której użyłeś do oświetlenia, bo ostrość tła (mapki hdri) jest za niska w stosunku do ostrości auta. Co do modelu, trudno coś więcej powiedziec, bo za mało szczegółów widać, daj bliższe ujęcie, albo większą rozdzielczość. Najlepiej to i to :)
Temporal Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 gaciu000 a mozesz pokazac siateczke? tak mecze bo widzialem taki sam darmowy model do sciagniecia, a ze na max3d.pl nie raz trafiaja sie cwaniacy co umieszczaja cudze modele nie piszac o tym, to lepiej odrazu rozwiklac wszystkiego niejasnosci.
Berger Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 Temporal: możliwe, że to ten z tuta na 3dtotal robiony.
gaciu000 Napisano 14 Wrzesień 2010 Autor Napisano 14 Wrzesień 2010 Dzieki za zainteresowanie. To render z lakierem wg tutoriala i backplatem w tle ( troche przy montażu z pospiechu kola przytarłem). Nie bardzo wiem co z chromem zrobic żeby lepiej wyglądal materiał który mam wygląda ok wydaje mi sie ze reszta to kwestia oswietlenia/ustawien renderowania. A model jest wg tutorialu z 3dtotal :) Dzieki za wszystkie dotychczasowe porady.
pirx Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 (edytowane) gaciu000 a mozesz pokazac siateczke? tak mecze bo widzialem taki sam darmowy model do sciagniecia, a ze na max3d.pl nie raz trafiaja sie cwaniacy co umieszczaja cudze modele nie piszac o tym, to lepiej odrazu rozwiklac wszystkiego niejasnosci. Przepraszam za off ale tak na marginesie, to mi by się nie chciało nawet wykonywać render'a żeby wrzócać nie swoje. No bo po cholerę? //edit: Szczerze mówiąc wygląda gorzej. Coś jest z prawym kołem. Chyba całość ustawiłeś pod złym kontem i z przodu jakoś mało refleksji. //edit2: Poza tym sama kompozycja się sypie. Masz dużo asfaltu, za dużo, on ściąga wzrok. Kamera powinna skupiać się na aucie. //edit3: Co jest z tymi odbiciami szyb od środka, znaczy widokiem? Edytowane 14 Wrzesień 2010 przez pirx
pecet Napisano 14 Wrzesień 2010 Napisano 14 Wrzesień 2010 Przepraszam za off ale tak na marginesie, to mi by się nie chciało nawet wykonywać render'a żeby wrzócać nie swoje. No bo po cholerę? spytaj tych co tak robią, takie sytuacje ostatnio występują nie tylko na tym forum
Temporal Napisano 15 Wrzesień 2010 Napisano 15 Wrzesień 2010 nie wiem czemu ale masz opony przezroczyste (przy kontakcie z asfaltem)
pirx Napisano 15 Wrzesień 2010 Napisano 15 Wrzesień 2010 spytaj tych co tak robią, takie sytuacje ostatnio występują nie tylko na tym forum Heh... Ale co on zrobił z tymi oponami? Może plane z mateshadow ma źle ustawiony (za wysoko)? pzd. Daniel
Berger Napisano 15 Wrzesień 2010 Napisano 15 Wrzesień 2010 gaciu000: Ustaw tą kamerę zgodnie z backplatem, w necie jest gdzieś tut o renderowaniu modelu, tam akurat jest użyta ta sama mapa HDRI oraz opisane ustawianie kamery względem zdjęcia. To ujęcie które masz teraz strasznie pomniejsza wóz, który i tak jest dość mały, w ogóle na Twoim miejscu zmieniłbym backplate na jakiś inny, tam jest ich kilka, na tym trudno wóz upchać.
gaciu000 Napisano 16 Wrzesień 2010 Autor Napisano 16 Wrzesień 2010 Poszukam tego tutoriala z ustawieniami kamery jak go ogarne to wrzcue. a opony przytarłem gumką w PS bo szybko robiłem montaż backplate z renderem.
si2wy Napisano 18 Wrzesień 2010 Napisano 18 Wrzesień 2010 Nie wiem ale jak na moje oko wydaje mi się ze ten dach z tylu jakoś dziwnie się schodzi trochę chyba za pionowo. No i opony za ostre brzegi mają jak dla mnie. Coś jak tu: http://auta.moto24.tv/osobowe/zdjecie/26797,fiat_500_i.html
gaciu000 Napisano 18 Wrzesień 2010 Autor Napisano 18 Wrzesień 2010 Dzieki za wszystkie odpowiedzi po namyśle postanowiłem dać sobie spokój z Hdri i wcisnąć 500tkę do studia.Po przejżeniu kilku tutoriali powstalo coś takiego. Oceńcie i powiedzcie na co zwrócić uwagę następnym razem bo fiata mam juz lekko dosyć ;)
gaciu000 Napisano 18 Wrzesień 2010 Autor Napisano 18 Wrzesień 2010 Aha ostatni obrazek robiony w VRay 1.5 sp4
Rekomendowane odpowiedzi