Napisano 30 Październik 201014 l Wiecie, od czasu do czasu zaglądam na forum i przeglądam wasze prace. Niektóre wprawiają w osłupienie. Tak się zastanawiam, ile niektórzy z was poświęcają na nie czasu, a co bardziej mnie ciekawi, jak doszliście do takiego poziomu? Samouki, jakieś szkoły, przeglądanie tutoriali dzień i noc? Poważnie myślę o zawodzie grafika, bo to moim zdaniem ciekawsze niż 'babranie' się w kodzie, ale nie wiem czy w ogóle mam jeszcze szansę z takimi pro jak co niektórzy tutaj ;P Pozdrawiam.
Napisano 9 Listopad 201014 l uważam że trzeba mieć w sobie coś z samotnika... żeby zajmować się grafiką... Interesować się naukami przyrodniczymi... Ogólnie mysle daje się parę takich kryteriów bardzo ogólnych wyciągnąć ale to i tak nie będzie zasadą... dokładną... jaką osobą trzeba być... żeby zostać sobie grafikiem i cieszyć się z tego
Napisano 9 Listopad 201014 l O ile nie realizujesz tylko swoich pomysłów, to będąc grafikiem będziesz takim samym murzynem jak programista.
Napisano 9 Listopad 201014 l tyle że zamiast babrać się w kodzie będziesz babrał się w polygonach i vertexach :p
Napisano 9 Listopad 201014 l zostan programistą. nikt nie będzie Ci stał za plecami i mówił, byś pętlę for przysunął bliżej deklaracji zmiennych i nieco powiększył.
Napisano 9 Listopad 201014 l Jak na razie nikt nie odpowiedział na pytanie:) To ja może nieśmiało zacznę: od roku na naukę poświęcam od 6 do 12h dziennie, także jeszcze jakieś 2-3 lata i cuś z tego będzie, heh.
Napisano 9 Listopad 201014 l człowiek się uczy całe życie, a w CG to obowiązuje tym bardziej. No chyba ze ktoś się zatrzyma z rozmysłem na jakimś tam poziomie ;) słowem, wyjadacze tez się uczą czegoś nowego cały czas, mniemam.
Napisano 9 Listopad 201014 l człowiek się uczy całe życie, a w CG to obowiązuje tym bardziej. No chyba ze ktoś się zatrzyma z rozmysłem na jakimś tam poziomie ;) słowem, wyjadacze tez się uczą czegoś nowego cały czas, mniemam. ....co nie znaczy, że po tych 2-3 latach przestanę:) Oczywista oczywistość.
Napisano 10 Listopad 201014 l zostan programistą. nikt nie będzie Ci stał za plecami i mówił, byś pętlę for przysunął bliżej deklaracji zmiennych i nieco powiększył. LOL, so true!
Napisano 10 Listopad 201014 l LOL, so true! True true - najczęściej najbardziej kreatywną częścią mojej pracy jest programowanie :D
Napisano 12 Listopad 201014 l @ola-f, DOKLADNIE! chyba wszyscy graficy maja ten sam problem, a to drzewko nie ten odcień zieleni, a to człowiek 2 kroki za daleko hahaxD a tak na serio to ja siedze w 3d z jakies 5 lat, ale nie jestem takim kozakiem bo pierwsze 3 lata to byla taka zbawa, ze co wyjdzie to wyjdzie, mialem problemy w szkole (oceny:D) i modelowałem raz na miesiąc, wiec jakby zbić w całość to co przesiedzialem w maxie to wyszły by jakies niecałe 2 lata dzien w dzien roboty. na szczescie szkoła już skonczona to mam teraz otwartą drogę by poswiecac sie cg ile tylko chce i na razie wychodzi to jakies 15h dziennie (niedlugo pokaze skończone F355) ;) z cg to jest chyba tak jak z karierą muzyka, przez pierwsze kilka lat trzeba tyrać na ostatkach sił za darmo, ale pozniej wysiłek się zwraca w postaci prestiżowej roboty i wysokiej płacy, tak mi się wydaje, w każdym razie ja mam taki cel ;)
Napisano 12 Listopad 201014 l LOL, so true! Tak, ale za to są inne mankamenty - jak klient nagle chce coś dorobić, albo przekaże trochę złe instrukcje, to niezły pasztet potrafi się zrobić...
Napisano 12 Listopad 201014 l mateusz: chyba najbardziej w rozwoju pomaga po prostu skupienie i otwartosc...a szkoly, nieszkoly to juz niejako naturalna konsekwencja pewnego toku dzialan. Wiadomo, ze kazdy z nas jest inny, ma inne doswiadczenia, inne niespodzianki wyskakuja na jego drodze zycia i przez to staje sie tez unikalny. Wazne, moim zdaniem, bo to zaakceptowac, a nie usilnie dopasowywac sie do pewnego wzorca. Dawno temu znajomy lubiacy czytac biografie znanych ludzi opowiadal o tym jak rozne sa drogi i warto poznac ich poczatki aby przekonac sie, ze jakas osoba lub firma nie powstala tak po prostu. Genialnie wymyslona w 3 sekundy, ale bylo to konsekwencja pewnych dzialan, mniej lub bardziej zamierzonych. Pozdrawiam!:)