Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Może mi ktoś wytłumaczyć jak poruszać sie po tym cholernym view porcie? Jak mam model np demo-head jak troche poobracam kamerke to zaraz wszystko mam poprzekręcane(najlepiej pokaże to zdjęcie ponizej) i nie wiem jak wrócić do normalnego widoku z przodu/boku itp. Jak zmienić ustawienia przybliżania kamery? TEn Alt + myszka to jest jakis EPICC fail. Nie wiem czy to tylko moje odczucie ale "chodzenie" po 3d view porcie to ogólnie jest jakieś dziwaczne ;/ Można zrobić żeby poruszanie sie po nim wyglądało jak np w 3ds maxie?

A o to zdjęcie:

beztytuunbk.jpg - Jak teraz obrócić to idelanie o pare stopni by oczy były idealnie na wprost nas?

Jeżeli nie rozumiecie o co chodzi to nagram krótki filmik....

PS. Sorry za lekki flame ale ta ułomnośc mnie już doprowadza do szału...

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

shift+lpm

do wszytkiego mozna sie przyzwyczaic.

Napisano

Przytrzymując alt przesuwasz obiekt. Przytrzymujesz alt i lpm po czym puszczasz alt to przybliżasz i oddalasz. F powoduje wycentrowanie. Jeśli przytrzymasz shift podczas obracania to wyrówna do przodu, boku, gory, tylu, dołu.

To co zaznaczyłeś to trzymasz shift i lpm. Po czym puszczasz shift, trzymasz nadal lpm i przesuwasz myszkę góra, dół.

Edytowane przez Vega

Napisano

Od 3.5 masz right click navigation w zbrushu,włączasz i nawigujesz prawym i altem jak ci standardowe sterowanie nie pasuje.

Jak ci traci pion przy obracaniu to przełącz z boku z 'xyz' na 'y'.

Sterowanie jak w maxie przy tablecie się nie sprawdzi,im mniej klikania w przyciski piórka tym lepiej.

Ewentualnie masz jeszcze mudboxa,tam mozesz sobie sam skonfigurować nawigację.

Napisano

No nic - skoro juz musisz uwazac wszystko co inne od max/maya za ulomne to sprobuj tego pluginu:

http://draster.com/ZSwitcher/

Nie wiem jak dziala bo uwazam za ulomne standardowe obracanie viewportu przy sculptingu. Z opisu jednak powinno cie uszczesliwic.

Napisano

Nie wiem jak dziala bo uwazam za ulomne standardowe obracanie viewportu przy sculptingu. Z opisu jednak powinno cie uszczesliwic.

Dokładnie-ułomne.Wystarczy skonfigurować przyciski piórka pod prawy i środkowy i spróbować nawigacji w maxie tabletem-nieporozumienie:D

Napisano

Wiele rzeczy w ZB wydaje mi sie dziwne (teraz juz kilka z nich naprawili, ale wciaz jest sporo rozwiazan.... oryginalnych) ale akurat nawigacji pod rzezbienie nie wyobrazam sobie lepszej.

Nic to - co nowy uzytkownik to te same pytania o ZB... "A czemu to nie jest jak w maxie?!" - bo to nie max, FFS...

Napisano
  • Autor

Jak ci traci pion przy obracaniu to przełącz z boku z 'xyz' na 'y'.

Dzięki! O to włąsnie mi chodziło ;) Ale dzięki wam wszystkim bo dowiedzialem sie pare rzeczy które ułatwią życie.... CHce jeszcze tylko wiedzieć jak zmienić zooma na kołko myszy z tej chorej kombinacji :D

Napisano

Myszką w zetce dużo nie zrobisz. sam robiłem myszką i nigdy już nie będę robił. Tablet to podstawa :)