Napisano 3 Grudzień 201014 l Autodesk 3ds Max 2011: http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/index?siteID=123112&id=2334435&linkID=9241178 Autodesk 3ds Max Design 2011: http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/index?siteID=123112&id=2334435&linkID=10381720 Hot Fix 4 zawiera poprawki dotyczące stabilności i wydajności: FileLink, Graphite Modeling Tools, Bitmap Proxies, Satellite Rendering, Normal Mapping, Quicksilver Hardware Renderer i User Interface.
Napisano 4 Grudzień 201014 l to trochę żenujące że producenci wypuszczają na rynek nie dopracowane programy każdego roku lub nawet co kilka miechów byle by miał nowy numerek i "nowe" super opcje tyle tylko że jest on nie stabilny i nie dopracowany.Szkoda że idea serwis paków itp. G... została uznana za rzecz normalną i typowa ba nawet za pożądaną - teraz użytkownik który wydał ciężkie pieniądze na program cieszy się że będzie mógł pobrać serwis paka lub 10 hot-fiksa (którego tak na marginesie to też nikt nie testował czy przypadkiem nie spowoduje on innego rodzaju usterki po zainstalowaniu).Jak tak dalej to będzie szło w tym kierunku a ludzie będą nadal szczęśliwi że mogą zainstalować sobie hotfixa to nie długo nie będzie się można oderwać od kompa bo właśnie instalke maya lub maxa się puściło i trzeba 163 serwis paki zainstalować w 3 tygodnie po premierze. SAD :( ale po marudziłem ale mnie to irytuje że programy za kilkanaście K złotych to chłam a producent ma to w nosie bo i tak sprzeda - byle by nowy numerek umieścił.
Napisano 4 Grudzień 201014 l to trochę żenujące że producenci wypuszczają na rynek nie dopracowane programy każdego roku lub nawet co kilka miechów byle by miał nowy numerek i "nowe" super opcje tyle tylko że jest on nie stabilny i nie dopracowany.Szkoda że idea serwis paków itp. G... została uznana za rzecz normalną i typowa ba nawet za pożądaną - teraz użytkownik który wydał ciężkie pieniądze na program cieszy się że będzie mógł pobrać serwis paka lub 10 hot-fiksa (którego tak na marginesie to też nikt nie testował czy przypadkiem nie spowoduje on innego rodzaju usterki po zainstalowaniu).Jak tak dalej to będzie szło w tym kierunku a ludzie będą nadal szczęśliwi że mogą zainstalować sobie hotfixa to nie długo nie będzie się można oderwać od kompa bo właśnie instalke maya lub maxa się puściło i trzeba 163 serwis paki zainstalować w 3 tygodnie po premierze. SAD :( ale po marudziłem ale mnie to irytuje że programy za kilkanaście K złotych to chłam a producent ma to w nosie bo i tak sprzeda - byle by nowy numerek umieścił. Nie tylko Ciebie to irytuje... Taki Adobe np. co chwilę ma update'y, widać nie specjalnie byli przygotowani na 64bity.
Napisano 4 Grudzień 201014 l tak jest i to nie tylko PS miał dodane 64 bity tylko po to aby w końcu było - chyba każdy większy program w pierwszym wydaniu 64bity w najlepszym razie nie powodowało błędów i działało tak samo szybko jak wersja 32bit. No ale tu jeszcze dochodzi kwestia obsługi przez system gdzie xp i vista zwłaszcza 64bit był rzenadami. Ogólnie cyrk jeden wielki - szkoda słów.
Napisano 4 Grudzień 201014 l Zawsze można sobie blendera zainstalować albo porzucić pracę grafika i iść na sklep soki układać. :) Jest też opcja abyście napisali własne softy bez żadnych błędów. Powodzenia!
Napisano 4 Grudzień 201014 l Przy takim kombajnie jakim jest 3ds, raczej nie da się uniknąć jakiś bugów, grunt to wypuszczane właśnie regularnie jakieś fixy (ale oczywiście za darmo)
Napisano 4 Grudzień 201014 l Po pierwsze, oczekiwanie od programu 64bitowego, że będzie działał szybciej niż 32bit jest najdelikatniej mówiąc zwykłą ignorancją. Nawet tego nie skomentuję. Po drugie, czasy kiedy na oprogramowanie składało się 10 guziczków i 20 funkcji w menu już dawno minęły i jeśli coś jest tak rozbudowane jak przeciętna aplikacja 3d to błędy będą zawsze i zwyczajnie nie da się tego uniknąć. Co z tego że kosztuje $3500? 10 lat temu profesjonalne softy 3d kosztowały 10x tyle i TEŻ miały bugi. Hotfix to ani powód do radości, ani do zmartwień - naturalna kolej rzeczy przy rocznym cyklu produkcji, który wynika z subskrypcji. Nikt ci nie każe upgradować oprogramowania skoro uważasz że nowa wersja nic nie wnosi (zakładam oczywiście, że kiedykolwiek kupiłeś legalny soft). Możesz poczekać 5 lat aż nowe super funkcje się ustabilizują. ps. Jeśli jeszcze do tego stawiasz w jednym rzędzie XP x64 i Vistę to pozostaje mi tylko zacytować Ciebie - szkoda słów.
Napisano 4 Grudzień 201014 l Żaden soft-kombajn powstały 15 lat temu nie był przygotowany na 64 bity. Programiści to nie wróżki.
Napisano 4 Grudzień 201014 l nvm,,,, dobrze ze cos robia: ] fixy sa OK: ] Edytowane 4 Grudzień 201014 l przez KoMic
Napisano 4 Grudzień 201014 l Ja uważam ża autodek przycina ostro. W autocadzie, architecturalu, maxie tak samo. Ale każdy ma własne zdanie. Pozdro. mokramyszka666-dlaczego 64bit nie może działać szybciej od 32?
Napisano 4 Grudzień 201014 l 'Przygotowanie' pod 64bity ma w ogóle niewiele tutaj do rzeczy. Jest to bardziej kwestia narzędzi programistycznych niż tego, czy jakiś program był, czy nie był na to przygotowany. Program 64bitowy nie może działać szybciej, a wręcz były na początku obawy że mogą działać troszkę wolniej. Zagadnienie 64bit odnosi się tylko i wyłącznie do kwestii adresowania pamięci. Co to ma do szybkości działania? Poza tym, że jest możliwość wykorzystania nieporównywalnie większej ilości pamięci, to zupełnie nic. @lolipop :) to że Autodesk leci w ch... jest oczywiste, ale ja bym się raczej czapiał ich zółwiego tempa przy pracach nad XBR. Akurat nad Hotfixami pracują dość regularnie i jeśli ktoś nie puszcza bug reportów ani nie zgłasza problemów, to trudno potem oczekiwać, żeby wyłapywali wszystko, pracowali nad nowymi funkcjami i poprawiali jednocześnie architekturę. Nawet za te $3500, wymagania trzeba mieć realne. Jak komuś sie nie podoba to niech po prostu nie używa.
Napisano 5 Grudzień 201014 l Ja mam takie pytanie czy fixy są wypuszczane do wersji 2007, 2008? Płacisz 20k za soft to powinni mieć okres wsparcia te 5 lat. Jak nie to właśnie tu jest oszustwo. Wypuszczają program niedorobiony... ... Po czym próbują go przez pół roku dopracować, a potem kolejna wersja, która ma coś innego zwalonego. WinXP był pieszczony latami. Wyszedł super system. XP x64 był najwydajniejszy w renderingu jak mnie pamięć nie myli....
Napisano 5 Grudzień 201014 l @wenus525 - to o czym piszesz to utopia niestety. Gdyby mieli supportować wszystkie 5 ostatnich wersji, to nic innego by nie robili, tylko wypuszczali hotfixy. W każdej wersji coś dochodzi, coś się zmienia, więc właściwie do każdej musieliby mieć osobny team supportu. Subskypcja jest jaka jest, ale jednak stanowi dość sensowne rozwiązanie i obniża koszty utrzymania softu, więc ten roczny cykl produkcji jest utrzymywany. Na szczęście zauważają pewne absurdalne niedogodności i od 2011 można zapisywać do wersji poprzedniej. Instalując soft godzisz się na warunki umowy, a nie kojarzę aby dawali w niej support na 5 lat. Zatem mówienie o oszustwie jest trochę na wyrost IMHO. Ile znasz ludzi którzy wysyłają rzetelne bug reporty? Mając na uwadze to, że max jest wykorzystywany praktycznie w każdej możliwej dziedzinie 3d, trudno oczekiwać żeby przewidzieli wszystkie scenariusze i przetestowali soft w każdych warunkach. Niestety cześć tej odpowiedzialności spada na użytkowników, a to jest 300,000+ stanowisk. Gdyby każdy włożył minimalny wysiłek w zgłaszanie błędów zamiast wypisywać na forach, że nie działa, to możnaby więcej wymagać.
Napisano 6 Grudzień 201014 l I tu przychodzi z rozwiazaniem problemu subskrypcja. Niestety jest to 1,6k rocznie. maxy nie sa doskonale, ani tanie. Pakujac sie w nie komercyjnie trzeba sie z tym liczyc.
Napisano 6 Grudzień 201014 l Poprawki do oprogramowania są standardem i konia z rzędem temu, kto potrafiłby stworzyć oprogramowanie bez błędów... Nawet dopieszczony paint potrafi się wywalić ;) Swoją drogą Max ma już 20 a nie 15 lat i z tej okazji Autodesk ogłosił też 20% zniżkę na zakup Maxa http://www.pccpolska.pl/20-lat-3ds-max-super-oferta.html
Napisano 6 Grudzień 201014 l Bez przesady... Dorabiają sobie okrągłą datę :) 3d Studio Max R1 to rok 95/96.
Napisano 7 Grudzień 201014 l Pierwsza wersja jeszcze jako 3D Studio wyszła w 1990 - tak więc 20 lat licząc od tego momentu
Napisano 7 Grudzień 201014 l Zmiana nazwy handlowej wiązała się ze zmianą właściciela/producenta programu. Sam program w dzisiejszej wersji wywodzi się bezpośrednio z 3D studio.
Napisano 8 Grudzień 201014 l Tylko co rozumieć przez to że się 'wywodzi'? Doskonale wiadomo, że poza samą nazwą '3d studio' - Maxa ze swoim poprzednikiem praktycznie nic nie łączy. Nowy kod, nowa architektura, nowa filozofia pracy... To tak, jakby powiedzieć, że Softimage ma 22 lata, bo się wywodzi od Softimage|3D.... Z resztą nieważne....;)