Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy jest jakaś możliwość aby zrobić smooth grupy w blenderze ALE nie ciąć siatki? (EdgeSplit też tnie siatkę i robi zdublowane vertexy) Po eksporcie do maxa, wszystkie vertexy są zduplikowane. Czy ten soft będzie miał w końcu smooth gupy? Nie wiem jak w tym sofcie mozna robić jakies modele do gier, skoro nie ma tak podstawowych narzędzi. Po wyeksportowaniu do obj będzie dużo więcej vertexów, a co za tym idzie spadek wydajności.

Edytowane przez bapi23

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

napisz o co ci chodziło (co chciałeś osiągnąć) i jak rozwiązałeś problem, albo skasuj temat.

po mojemu to chciałeś mieć na wygładzonym (subsurfem) modelu ostrą krawędź skoro użyłeś edgesplit i zakładam, że pomogło edge crease z menu edges, ale możemy się tylko domyślać

Napisano
Czy jest jakaś możliwość aby zrobić smooth grupy w blenderze ALE nie ciąć siatki? (EdgeSplit też tnie siatkę i robi zdublowane vertexy) Po eksporcie do maxa, wszystkie vertexy są zduplikowane. Czy ten soft będzie miał w końcu smooth gupy? Nie wiem jak w tym sofcie mozna robić jakies modele do gier, skoro nie ma tak podstawowych narzędzi. Po wyeksportowaniu do obj będzie dużo więcej vertexów, a co za tym idzie spadek wydajności.

Edge split i smooth grupy robią to samo, rozcinają siatkę, co przekłada się na spadek wydajności w grach

choć twoje solved może sugerować, że odkryłeś, iż każdego facea można flagować osobno na smooth albo flat ;)

Było by miło gdybyś opisał rozwiązanie, osoba szukająca odpowiedzi na to samo pytanie mogła by wtedy skorzystać.