Napisano 29 Grudzień 201014 l Otóż pytanie brzmi, czy opłaca mi się szkolić w modo 501 jeżeli jeszcze nie opanowałem 3ds maxa ? Czy program jest trudniejszy ? Jak już pisałem w innym temacie, trenuję umiejętności w programie 3d, aczkolwiek kiedy usłyszałem, że modo 501 wyszedł, a już wcześniej kilka opinii o nim widziałem, to postanowiłem w nim się podszkolić.
Napisano 29 Grudzień 201014 l Modo jest dużo prostszy w obsłudze od Maxa , szybciej i wygodniej w nim się modeluje , mapuje i texturuje . Jeśli opanujesz Modo raczej nie będziesz chciał modelować w innym programie :)
Napisano 29 Grudzień 201014 l Jeszcze trzeba pamietac że modo sie tez rozwija z wersji na wersje. Więc bedziesz mógł poznawac nowe ficzersy wraz z rozwojem softu.
Napisano 29 Grudzień 201014 l Autor Czyli z waszych opinii wynika, że lepiej brać się za modo ? :) Myślę, że chyba go zakupię i zacznę w nim zabawę, może trochę to potrwa zanim opanuję niektóre rzeczy, ale jak jest łatwiejsze w obsłudze, a i tak ładne prace wychodzą to chyba w nim zabawię :)
Napisano 30 Grudzień 201014 l Przede wszystkim, w Modo ma to jako taki sens. Max jest jak samochód z importu prywatnego z posrednictwem Ździcha zza płota. Czekasz bo wiesz że cos sie spie...... To nie kwestia czy, tylko kiedy.
Napisano 30 Grudzień 201014 l może delikaty oftopic, ale interesuje mnie jak się ma modo do blendera? Jak by ktoś miał porównanie, bo osobiście dużo szybciej mi się modeluje w blenderze (+uv) w porównaniu do maxa. Zostałbym przy blenderze, ale jeśli modo jest tak dobre jak o nim piszą to byłbym skłonny do przesiadki. I jeszcze w modo podoba mi się widok w viewporcie, ale czy wygładzanie i AA nie wpływa jakoś bardzo na prędkość wyświetlania(tzn. czy przy bardzo szczegółowej siatce nie skacze)?
Napisano 30 Grudzień 201014 l Wiesz. Przy szczegółowej siatce wszystko w końcu skacze. Jeśli komuś dobrze idzie zabawa w blenderze i wypuszcza poprawne modele to nie ma sensu przesiadać się na modo i płacić. Jak kots dobrze modeluje to w każdym programie się odnajdzie. Modo to program do modelowania. I to się czuje po kilku godzinach nauki tego softu. Teraz dodali naprawdę fajne rzeczy do renderingu, co moim zdaniem zrobiło z Modo idealny program do małych wizualizacji. Pewnie większe też, ale nie wiem jak Modo działa w dużym projekcie.