Napisano 12 Styczeń 201114 l Witam, mam pytanie do osób często zajmujących się wizualizacjami budynków, jakim sposobem robicie okna, znam opcje wycinania Proboolean lecz nie lubie jej zbytnio gdyż przy większej ilości okien psuje mi ścianę w taki sposób że po zrenderowaniu jej w niektórych miejscach jest przyciemniona, poszukuje lepszej, szybszej metody do wycinania okien, próbowałem coś opcją z Editable Poly > Inset, jedno okno udało mi się dzięki tej opcji wyextrudować kolejne insety przy kopiowaniu i extrudowaniu nie dawały efektu wycinania. Także zwracam się do wyjadaczy wizualek architektonicznych o pomoc, dziękuję i pozdrawiam.
Napisano 12 Styczeń 201114 l Narysuj obrys ściany z otworami okiennymi jako jeden splajn i extruduj lub zrób ścianę z płaskiego plana z otworami i daj mu modyfikator shell.
Napisano 12 Styczeń 201114 l Autor A jeżeli już mam bryłę domku zrobioną z opcji AEC Extended > Wall po rzucie z Autocada, to ta opcja też zadziała?
Napisano 12 Styczeń 201114 l Tniesz sciane poziomo i pionowo na zewnatrz i wewnatrz tak, zeby powstaly prostokaty w miejsu, gdzie ma byc okno, a pozniej Bridge miedzy zewnetrznym a wewnetrznym prostokatem.
Napisano 13 Styczeń 201114 l Autor Tak też uczyniłem, dziękuję, zastanawiam się jeszcze czy jest jakaś opcja w 3ds maxie załóżmy np że okno jest nie regularne i trzeba wyciąć dany kształt, czy istnieje opcja jakby takiego nożyka?
Napisano 13 Styczeń 201114 l jakimek: ściana z boxa, editable poly, dzielisz na polygony (z jednej i z drugiej strony boxa, masz ten sam podział), zaznaczasz naprzeciwległe polygony, bridge i połączone :)
Napisano 14 Styczeń 201114 l Autor Skorzystam z tematu i zapytam da sie poradzić coś na taki " wyprysk" czarrny jaki wyszedl po boolowaniu, nie boolowalem kazdego elementu osobno lecz na początku zatachowalem w jeden i boolean, jest jakiś sposób na to? http://img830.imageshack.us/i/renderd.jpg render http://img257.imageshack.us/i/render2s.jpg perspektywiczny widok
Napisano 14 Styczeń 201114 l Musisz dobrze poszukać. Często jak wycinasz w ten sposób powstają dodatkowe vertexy i jak gdyby "podwijają fałdkę" plaszczyzny.Spróbuj w takim "dziwnym" rogu przesunąć vertex a okaże się , że pod spodem jest jeszcze jeden. Ja zaznaczam vertex (vertexy) w takim narożniku i stosuję Collapse albo Weld (jeżeli chcę sprawdzić czy faktycznie bylo kilka vertexów jeden na drugim). Wypróbuj . Zawsze możesz skorzystać z przycisku "cofnij" :-)
Napisano 14 Styczeń 201114 l Przecież jak zaznaczysz vertexy to od razu widzisz ile ich jest w polu SELECTION. Nie musisz nic spawać. Tam jest napisane ile dokładnie ich jest.