Jump to content
legomir

Problem z działaniem

Recommended Posts

Mam problem z działaniem Mudboxa. Odpalam go chwilę coś robię i program oraz komputer ogólnie się zawiesza. Zwykle wtedy kiedy obracam viemport albo coś skaluję. Nie zależy to chyba od ilości poly, ponieważ gdy wrzucałem kolejne warstwy subvidions i program miał nadal dość dużo FPS. Natomiast za chwilę gdy obrócę kamerą lub ją przybliżę program siada i nic nie da się zrobić ani z nim, ani z komputerem. podobnych problemów nie ma z Zbrushem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie to jakiś problem z kartą graficzną. Przeinstaluj sterowniki, pożycz od kogoś inną jeśli możesz i sprawdź czy wtedy działa. Trudno wyczuć co to może być tak dokładnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sterowniki instalowałem dziś dwa razy(starsze i nowsze). A z kartą może być trudno... Ale spróbuje coś załatwić.

Edited by legomir

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwną rzecz zauważyłem... Gdy mam coś na widoku np. Menadżer zadań to Mudbox działa normalnie...

 

Po za tym z czystej ciekawości sprawdzałem czy 3d coat i sculprtiss mają tez takie u mnie. No i... Nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest User190

Jakiego masz kompa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam dołącz się do tematu z pytaniem: od niedawna mam wersję domo muda i w viewporcie strasznie mi muli jak podzielę obiekt tak koło 1,5m poly, mam wrażenie że to może wina mojej karty mam zintegrowanego radeona 4200 z 386 mb ramu, jeśli ewentualnie zmieniać kartę to nvidia czy amd z czym lepiej chodzi program ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zdecydowanie wina karty graficznej i zdecydowanie wymień na Nvidie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest User190

Zdecydowanie to wina karty, ale niekoniecznie zmieniałbym na Nvidie. Zmien na lepsza po prostu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mati, czyli co mogę pozostać przy ati, przymierzam się do karty czytam na ich tema i nie ukrywam że stosunek wydajność/cena jest po stronie amd, tylko że czy nie będę miał problemów z mudboxem, przy tej karcie co mam obecnie trochę się gimnastykowałem ze sterownikami, bo na najnowszych nie widział karty graficznej i musiałem szukać starszych na których działa ok.

Za te pieniądze co mam na kartę to nv jest gorsza wydajnościowo, tylko z tego co już sobie poczytałem to z nv jest podobno miej problemów ze względu na sterowniki i teraz to już sam nie wiem i mam dylemat ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest User190

Jest tak, jak piszesz - na ati jest wiecej problemow z kompatybilnoscia, ale ogolnie w tej samej cenie mozna dostac karte bardziej wydajna, przy nvidii placisz za marke i brak problemow z kompatybilnoscia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tez mam dziwny problem z mudboxem, po instalacji dziala wszystk ofajnie pieknie, po ok tygodniu dostaje error juz przy samym odpaleniu. Pojawia sie na chwile splash screen i ni diabla.

Nawet po przeinstalowaniu muda dalej jest to samo. Tak jakby jakas aktualizacja w windowsie to powodowala. po przeinstalowaniu systemy na czysto znow dziala , ale po kilku dniach wysypuje sie.

3ds max dziala dobrze, sculptris i zbrush takze, jedynie mudbox sie sypie.

 

edit:

 

Odinstalowałem i recznie skasowalem pliki konfiguracyjne, pozniej jeszcze raz instalka mudboxa i ze strony servicepack 3, i jakims cudem działa.

Problem lezał po stronie tych plików konfiguracyjnych ktore nawet po odinstalowaniu mudboxa zostaja w systemie.

Edited by kitamo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy