Napisano 8 Luty 201114 l Robię tę gitarę w rzeczywistości więc pomyślałem, że ją wymodeluję. Jak wszyscy dobrze wiemy SG został wprowadzony na rynek w 1961 roku. Jest identyczny parametrami do Gibsona Les Paul lecz nie posiada płyty wierzchniej i ma jedno wcięcie więcej. Na razie tyle. Z Mocą, Daniel. //edit: Zapominałem. Mój model to ulepszona wersja SG. Będzie posiadał killswitha, gniazdo jacka jak w Tele oraz gryf mocowany śrubami, a nie klejony. :) Edytowane 15 Czerwiec 201113 l przez pirx
Napisano 8 Luty 201114 l No modeling Ci idzie coraz lepiej. Zapowiada się dobrze, chociaż mało. Zobaczymy jak będzie, dalej. A co z bugatti?
Napisano 8 Luty 201114 l Autor Dzięki :) Mam problem z czasem wyskrobałem dzisiaj godzinkę i tylko tyle zdążyłem zrobić :/ A bugatti? jak będzie czas...
Napisano 8 Luty 201114 l Model Ci fajnie idzie. Ale ogólnie średnio przepadam za tą gitarą... Wygląda jeszcze znośnie, ale gra się na niej tragicznie :D Chyba, że to kwestia przyzwyczajenia :) pozdro i dawaj więcej ;)
Napisano 8 Luty 201114 l Autor Posiadam Starta i zacząłem budować właśnie SG z powodu wygody. Kawałki bluesowe i r'n'roll gra się świetnie na konstrukcji fendera ale h-rock i metal... Wiele zależy także od samego egzemplarza. W Elpie grałem na kilku i najbardziej siadł mi o dziwo Epiphone, a nie Gibson. Poza tym chciałbym na wakacjach zrobić Les Paul'a a sg jest jego prostszą wersją. :) A ty co wolisz, Exploler, LP czy się mylę? Edytowane 8 Luty 201114 l przez pirx
Napisano 8 Luty 201114 l Ja mam explorera. Dla mnie SG jest jakiś taki... malutki :) Deska jest śmiesznie cienka i lekka, nie ma co rezonować. Lubie jak gitara jest wielkim i ciężkim kawałem drewna - jak explo lub LP ;)
Napisano 9 Luty 201114 l Autor Szczerze mówiąc to co do rezonacji wesoło mi się robi jak czytam o niej w elektrykach, bo naprawdę głęboką barwę, ten ciepły klag mają gitary klasyczne ale to tylko moje zdanie. Przynajmniej na razie nie widzę różnicy w elektrykach, a wszystko przypisuję elektronice :P Pewnie błąd, tylko że gram na klasyku od 7lat i jakoś tak jeszcze "nie czuję bluesa" w elektrycznych. Ale fakt faktem, że kompletnie inaczej gra się i na lp i na sg. SG wybrałem i przez to że jednak jest łatwiejszy, potrzebuje go na koncert, i jeszcze z kilku dla większości irracjonalnych powodów. Na Explorerze jeszcze nie miałem przyjemności grać :) Z Mocą, Daniel.
Napisano 9 Luty 201114 l Autor Niewielki up ale musiałem stoczyć całą bitwę żeby po wygładzeniu to dobrze wyglądało. Otwory na humby i 3way toggle switch.
Napisano 9 Luty 201114 l To najłatwiejsze praktycznie zrobiłeś ;) Pokaż siatkę i zabieraj się za gryf - pamiętam, że właśnie on mi najwięcej problemów narobił jak sobie modelowałem explo ;)
Napisano 9 Luty 201114 l Autor Oj wiem że gryf nie będzie łatwy ale znam go już na pamięć więc zobaczymy :) Chcę żeby całość była zapchana szczegółem. wygląda porządnie. :P
Napisano 9 Luty 201114 l No siatka.... orginalna :P Akurat nie jestem jakimś wielkim siatkowym purystą i uważam, że to model ma wyglądac łanie a nie siatka więc się nie czepiam :D
Napisano 9 Luty 201114 l Stary dokładnie, liczy się że daje dobry efekt, na płaszczyznach można sobie pozwolić na dziwne wielokąty :) Siatka musi być super równa jak chcesz coś animować np, na zasadzie kości, bo tak to nie ma problemu i nie ma się co trzymać, że muszą być quady i ogólnie czysto:) Działaj dalej.
Napisano 9 Luty 201114 l Autor Dzięki że mnie uspokoiliście bo szczerze mówiąc już miałem zamiar to wywalać i robić od nowa :P Później wrzucę jakiś postęp. //Smoku ale tylko jak używasz skin'a. Edytowane 9 Luty 201114 l przez pirx
Napisano 9 Luty 201114 l Autor Gryf. Chwytnia i główka właściwie skończona. PS. Blinq, fajnie gracie. :) Edytowane 9 Luty 201114 l przez pirx
Napisano 9 Luty 201114 l Gryf wygląda nieźle. Tylko nie jestem pewien, ale główka powinna być chyba bardziej odchylona do tyłu. Ina ostatnim screenie widac, że nie jest na równi z deską - podstrunnica ci się nie wpasuje ;) PS. Blinq, fajnie gracie. :) Dzięki ;)
Napisano 9 Luty 201114 l Autor Spokojnie, poprawie. To odchylenie wynosi 13stopni względem chwytni. A nie równałem z korpusem bo trzeba będzie jeszcze odchylić o 2stopnie. Na razie to tak pi*oko. :)
Napisano 10 Luty 201114 l Autor Dziś tylko tyle. Progi, podstrunnica i jack. Siatka jak siatka kilka boxów i tyle. pzd. Daniel
Napisano 10 Luty 201114 l W końcu zaczyna gitare przypominac :) Jeszcze hardware i wsio :) Zrób go z mostkiem Bigsby :D
Napisano 10 Luty 201114 l Autor Teraz będzie najtrudniejsze :) Co do mostka to zrobię ale dopiero w drugiej wersji bo to jest dokładny model gitary która tworzy się w rzeczywistości, a w niej jest znaczy będzie tune o matic. Mój wspaniały dziadek zgodził się pomóc przy obróbce drewna i teraz jesion, który już wysechł bo był klejony z 3 kawałków, znaczy korpus z jesionu :P pójdzie pod równiarkę, frez czy coś tam jeszcze... :D
Napisano 12 Luty 201114 l Autor Chwilkę podłubałem przy mostku (właściwie strunociągu), dodałem parę szczegółów i dużo czasu zmarnowałem na pozycjonowanie wszystkiego bo okazało się że struna musiała by iść zygzakiem. pzdr. Daniel Edytowane 13 Luty 201114 l przez pirx
Napisano 13 Luty 201114 l Autor Jeśli chodzi Ci o te dwie samotne śruby to je już wywaliłem bo były one częścią strunociągu ale przez nie był zbyt wysoki. Tu jest coś podobnego: pzd. Daniel :)
Napisano 24 Kwiecień 201113 l Autor Jednak nie wyjechałem i wróciłem do tematu sgka. Dodałem trochę szczegółów i się pobawiłem renderkiem :)
Napisano 25 Kwiecień 201113 l No w końcu wróciłeś do tej gitarki :) Wygląda nieźle. Mógłbyś pokazać siatkę teraz i zbliżenie na główkę? ;) pozdro
Napisano 25 Kwiecień 201113 l Autor Zaczął się najfajniejszy etap wykańczania :) Główka trochę dziwna bo chciałem zobaczyć co to jest editable mesh. Mam kumpla, który interesuje się programowaniem gier i zaproponował zrobienie czegoś razem. Ciekaw jestem czy udało by mi się, w końcu ja nie jestem oszczędnym modelerem :P Spliney etc.
Napisano 25 Kwiecień 201113 l Ładnie, dobry modeling. Teraz weź się za samochód :> wiem mam skrzywienie jakieś.:D
Napisano 25 Kwiecień 201113 l Autor Dzięki! Ja się okropnie zraziłem do samochodów. :P Za dużo roboty, a to nie moja pasja. Może jakby jakaś mini-bitwa była... :)
Napisano 26 Kwiecień 201113 l Ogólnie ładnie to wygląda :) Klucze mi nie pasują coś, ale dawno niemiałęm SG w łapkach i już nie pamiętam jak dokładnie wyglądają ;) Nie słuchaj się Smoka - najpierw skończ ten model (struny!;) ) i zrób jakiś ładny renderek :)
Napisano 26 Kwiecień 201113 l Autor To nie jest kopia oryginalnego sg. To sg który powstaje w realu wiec trochę się różni. :) Zacząłem zakładać struny ale to trudniejsze niż myślałem. Wychodzą wszystkie błędy w symetrii. pzd. Daniel
Napisano 28 Kwiecień 201113 l Klucze wydają sie za cienkie i zbyt knciaste, natomiast gryf za szeroki - przynajmnije na moje oko ;)
Napisano 28 Kwiecień 201113 l Autor Faktycznie, poprawię te klucze, ale gryfu jestem pewien. :) Dzięki.
Napisano 9 Czerwiec 201113 l Autor Cześć! Prawie skończyłem modeling (jeszcze jakieś chafery i trochę relax'u) i pomału testuję materiały. Na razie materiał samego korpusu, reszta tymczasowa. Całość ma koło 128tys. poly, dałem na progi i mostek ms i dalej się nimi bawiłem... ;) pzd. Daniel //edit: co zrobić żeby render był ostrzejszy?
Napisano 9 Czerwiec 201113 l Autor Nie jest płaska, ma rdius 12, ale faktycznie tak wyszło. Dziwne. Dzięki, Daniel.
Napisano 9 Czerwiec 201113 l /edit: co zrobić żeby render był ostrzejszy? Jeśli używasz Vray'a to : V-ray > antyaliasing filter > np. Sharp Quadratic(potestuj rózne i wybierz najlepszy:D)
Napisano 12 Czerwiec 201113 l Autor No, trochę dzisiaj posiedziałem i wyskrobałem takie coś: -paczka to Marshall 1960a, -head, mix JCM Slash/900/2000, -BOSS DS-2. Jakimś dziwnym trafem głośniki mają masakryczną siatkę, musiałem coś przez przypadek wcisnąć. ;) Straciłem dużo poly na jackach i kółkach dlatego chyba zrobię je od nowa. Materiały to tylko tak na chwilkę dla relaxu :) pzd. Daniel Edytowane 12 Czerwiec 201113 l przez pirx
Napisano 12 Czerwiec 201113 l Knoby i napis do poprawy, to widać na obrazkach poniżej http://www.banzaimusic.com/image.php?id=6925&type=D http://belfieldmusic.com.au/images/marshall_logo.gif Głośniki do poprawy > mają takie przetłoczenia, co widać poniżej Jeszcze belka przez środek http://liveassets.rationalpathinc.netdna-cdn.com/usercontent/gear/2331806/p1_ugltttgcv_so.jpg Na razie tyle, jedziesz dalej
Napisano 12 Czerwiec 201113 l Nie znam się to Ci niezgodności nie wytknę :P Ale modelingowo podskoczyłeś ostatnio. Chwali się :) Aczkolwiek naucz się jeszcze oszczędzać poly. Prosze ja Ciebie 250 Kafli na takie pudło? idę o zakład że dałoby się zmieść sporo poniżej 10 k i tak samo ładnie by wyglądało :) No chyba, że tam w scenie masz jeszcze tą gitarkę ale i tak IMO i pudło i gatrkę można by zrobić nisko poly. Wymądrzam się ale o ile czasem nie trzeba oszczędzać o tyle jak masz mieć później w scenie 50 takich pudeł to sieczka. Warto umieć również robić modle bez MS. Ostatnio w sumie dopiero odkrywam że tak można uzyskac nawet niekiedy lepsze efekty niż na MS. Pozdro pracuj dalej ;)
Napisano 12 Czerwiec 201113 l Kolega Smoku słuszne uwagi Ci zasiał. Ja mimo iż nie trawie Marshalli :P to dodam od siebie że materiały leżą na razie. Nie czytam wcześniejszych postów bo już późno a może w nich jest wyjaśnienie, ale na razie wszystko plastikowe jest. I coś mi nie gra z proporcjami, nie za szerokie są wzmak i paczka kapkę? Będę zaglądał bo zawsze chętnie patrzę jak powstają muzyczne tematy. Pozdrawiam!
Napisano 13 Czerwiec 201113 l Autor lukasz1330, super. Dzięki. :) Warto umieć również robić modle bez MS. Ostatnio w sumie dopiero odkrywam że tak można uzyskac nawet niekiedy lepsze efekty niż na MS. Też wczoraj to zauważyłem i już wnętrzności zacząłem robić z chamferem :) Godzil, dopiero będę model kończył, potem pomyślę o materiałach bo to co na scenie to 90% domyśle kolory siatek są ;) Jednak teraz mam dla Was rzecz nadzwyczajną, niesamowitą i wyjątkową! Oto praca nad Gibsonem GS w świecie rzeczywistym. Korpus i gryf są z jesionu, a podstrunnicę kroję z merbau. [/url Myślę że nasi moderatorzy się nie powinni obrazić bo przecież to też jest wip i też 3d. :D pzd. Daniel
Napisano 13 Czerwiec 201113 l Oto praca nad Gibsonem GS w świecie rzeczywistym. Korpus i gryf są z jesionu, a podstrunnicę kroję z merbau. No już widzę zdjęcia ;) Ale to nie Gibson SG? I skoro to GIBSON ;) to przystawki rozumiem ichniejsze? Ładnie idzie! Dla siebie ją robisz?
Napisano 13 Czerwiec 201113 l Autor Miał być gibson SG ale podczas czytania "Kamieni na szaniec" strzeliło mi do głowy żeby był GS (Grupa Szturmowa) ponieważ z tą książką wiążą się świetnie perypetie moich znajomych ;) Tak, dla siebie. W tym tygodniu kończę bo już wszytko gotowe.
Napisano 13 Czerwiec 201113 l Miodzio. Napisz mi jakich przystawek użyjesz ok? I jak skończysz, weź nagraj jakieś próbki bo jak mi siądzie może i mi jakąś zrobisz ;)
Napisano 13 Czerwiec 201113 l Autor Przystawki dostałem od mojego nauczyciela Suekeens'a i niestety tylko tyle o nich wiem że są albo ibanezowskie albo gretsch'owe. Niestety nie udało mi się ustalić dokładnie :/ ale testowałem je w swoim stracie i mają niewiarygodne brzmienie więc jeśli w GS'ie się dobrze sprawdzą to je zostawię, jednak jeśli nie, to będę polował na humba SEYMOUR DUNCAN SH-1 '59. Korci mnie połączenie ciepłych rockowych przetworników z jesionowym drewnem które daje jasne, ostre brzmienie i ma szybki atak, a z uwagi na to, że korpus sg jest mały (3,5cm grubości) to atak powinien być jeszcze szybszy :) Posłuchasz, ocenisz :P w ciągu tygodnia planuję koniec. //edit: Edytowane 13 Czerwiec 201113 l przez pirx
Napisano 13 Czerwiec 201113 l Kurcze ale mnie nakręciłeś tym połączeniem, Duncany są nie złe, ja mam Dimarzio, 3 różne, 2 single i humb i dorobiłem rozłączanie cewki wiec mam 5 "biegów" :P Mam rockowo ale z wykopem. Ale to nie temat o gitarach! x) chętnie kiedyś o tym pogadam na boku. A jak masz ochotę to zaglądnij na mojego myspace i napisz co myślisz (link w podpisie). Nie jest nie wiadomo co, ale coś tam sobie gram... Pozdrawiam!