pirx Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 (edytowane) Robię tę gitarę w rzeczywistości więc pomyślałem, że ją wymodeluję. Jak wszyscy dobrze wiemy SG został wprowadzony na rynek w 1961 roku. Jest identyczny parametrami do Gibsona Les Paul lecz nie posiada płyty wierzchniej i ma jedno wcięcie więcej. Na razie tyle. Z Mocą, Daniel. //edit: Zapominałem. Mój model to ulepszona wersja SG. Będzie posiadał killswitha, gniazdo jacka jak w Tele oraz gryf mocowany śrubami, a nie klejony. :) Edytowane 15 Czerwiec 2011 przez pirx
Smoku Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 No modeling Ci idzie coraz lepiej. Zapowiada się dobrze, chociaż mało. Zobaczymy jak będzie, dalej. A co z bugatti?
pirx Napisano 8 Luty 2011 Autor Napisano 8 Luty 2011 Dzięki :) Mam problem z czasem wyskrobałem dzisiaj godzinkę i tylko tyle zdążyłem zrobić :/ A bugatti? jak będzie czas...
blinq Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 Model Ci fajnie idzie. Ale ogólnie średnio przepadam za tą gitarą... Wygląda jeszcze znośnie, ale gra się na niej tragicznie :D Chyba, że to kwestia przyzwyczajenia :) pozdro i dawaj więcej ;)
pirx Napisano 8 Luty 2011 Autor Napisano 8 Luty 2011 (edytowane) Posiadam Starta i zacząłem budować właśnie SG z powodu wygody. Kawałki bluesowe i r'n'roll gra się świetnie na konstrukcji fendera ale h-rock i metal... Wiele zależy także od samego egzemplarza. W Elpie grałem na kilku i najbardziej siadł mi o dziwo Epiphone, a nie Gibson. Poza tym chciałbym na wakacjach zrobić Les Paul'a a sg jest jego prostszą wersją. :) A ty co wolisz, Exploler, LP czy się mylę? Edytowane 8 Luty 2011 przez pirx
blinq Napisano 8 Luty 2011 Napisano 8 Luty 2011 Ja mam explorera. Dla mnie SG jest jakiś taki... malutki :) Deska jest śmiesznie cienka i lekka, nie ma co rezonować. Lubie jak gitara jest wielkim i ciężkim kawałem drewna - jak explo lub LP ;)
pirx Napisano 9 Luty 2011 Autor Napisano 9 Luty 2011 Szczerze mówiąc to co do rezonacji wesoło mi się robi jak czytam o niej w elektrykach, bo naprawdę głęboką barwę, ten ciepły klag mają gitary klasyczne ale to tylko moje zdanie. Przynajmniej na razie nie widzę różnicy w elektrykach, a wszystko przypisuję elektronice :P Pewnie błąd, tylko że gram na klasyku od 7lat i jakoś tak jeszcze "nie czuję bluesa" w elektrycznych. Ale fakt faktem, że kompletnie inaczej gra się i na lp i na sg. SG wybrałem i przez to że jednak jest łatwiejszy, potrzebuje go na koncert, i jeszcze z kilku dla większości irracjonalnych powodów. Na Explorerze jeszcze nie miałem przyjemności grać :) Z Mocą, Daniel.
pirx Napisano 9 Luty 2011 Autor Napisano 9 Luty 2011 Niewielki up ale musiałem stoczyć całą bitwę żeby po wygładzeniu to dobrze wyglądało. Otwory na humby i 3way toggle switch.
Smoku Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 Pokazuj z siateczkami :) nie żeby było źle, bo wygląda porządnie.
blinq Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 To najłatwiejsze praktycznie zrobiłeś ;) Pokaż siatkę i zabieraj się za gryf - pamiętam, że właśnie on mi najwięcej problemów narobił jak sobie modelowałem explo ;)
pirx Napisano 9 Luty 2011 Autor Napisano 9 Luty 2011 Oj wiem że gryf nie będzie łatwy ale znam go już na pamięć więc zobaczymy :) Chcę żeby całość była zapchana szczegółem. wygląda porządnie. :P
blinq Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 No siatka.... orginalna :P Akurat nie jestem jakimś wielkim siatkowym purystą i uważam, że to model ma wyglądac łanie a nie siatka więc się nie czepiam :D
Smoku Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 Stary dokładnie, liczy się że daje dobry efekt, na płaszczyznach można sobie pozwolić na dziwne wielokąty :) Siatka musi być super równa jak chcesz coś animować np, na zasadzie kości, bo tak to nie ma problemu i nie ma się co trzymać, że muszą być quady i ogólnie czysto:) Działaj dalej.
pirx Napisano 9 Luty 2011 Autor Napisano 9 Luty 2011 (edytowane) Dzięki że mnie uspokoiliście bo szczerze mówiąc już miałem zamiar to wywalać i robić od nowa :P Później wrzucę jakiś postęp. //Smoku ale tylko jak używasz skin'a. Edytowane 9 Luty 2011 przez pirx
pirx Napisano 9 Luty 2011 Autor Napisano 9 Luty 2011 (edytowane) Gryf. Chwytnia i główka właściwie skończona. PS. Blinq, fajnie gracie. :) Edytowane 9 Luty 2011 przez pirx
blinq Napisano 9 Luty 2011 Napisano 9 Luty 2011 Gryf wygląda nieźle. Tylko nie jestem pewien, ale główka powinna być chyba bardziej odchylona do tyłu. Ina ostatnim screenie widac, że nie jest na równi z deską - podstrunnica ci się nie wpasuje ;) PS. Blinq, fajnie gracie. :) Dzięki ;)
pirx Napisano 9 Luty 2011 Autor Napisano 9 Luty 2011 Spokojnie, poprawie. To odchylenie wynosi 13stopni względem chwytni. A nie równałem z korpusem bo trzeba będzie jeszcze odchylić o 2stopnie. Na razie to tak pi*oko. :)
pirx Napisano 10 Luty 2011 Autor Napisano 10 Luty 2011 Dziś tylko tyle. Progi, podstrunnica i jack. Siatka jak siatka kilka boxów i tyle. pzd. Daniel
blinq Napisano 10 Luty 2011 Napisano 10 Luty 2011 W końcu zaczyna gitare przypominac :) Jeszcze hardware i wsio :) Zrób go z mostkiem Bigsby :D
pirx Napisano 10 Luty 2011 Autor Napisano 10 Luty 2011 Teraz będzie najtrudniejsze :) Co do mostka to zrobię ale dopiero w drugiej wersji bo to jest dokładny model gitary która tworzy się w rzeczywistości, a w niej jest znaczy będzie tune o matic. Mój wspaniały dziadek zgodził się pomóc przy obróbce drewna i teraz jesion, który już wysechł bo był klejony z 3 kawałków, znaczy korpus z jesionu :P pójdzie pod równiarkę, frez czy coś tam jeszcze... :D
pirx Napisano 12 Luty 2011 Autor Napisano 12 Luty 2011 (edytowane) Chwilkę podłubałem przy mostku (właściwie strunociągu), dodałem parę szczegółów i dużo czasu zmarnowałem na pozycjonowanie wszystkiego bo okazało się że struna musiała by iść zygzakiem. pzdr. Daniel Edytowane 13 Luty 2011 przez pirx
blinq Napisano 13 Luty 2011 Napisano 13 Luty 2011 Mocowania do drugiej cześci mostka jakieś dziwne... Skąd to wziąłeś? ;)
pirx Napisano 13 Luty 2011 Autor Napisano 13 Luty 2011 Jeśli chodzi Ci o te dwie samotne śruby to je już wywaliłem bo były one częścią strunociągu ale przez nie był zbyt wysoki. Tu jest coś podobnego: pzd. Daniel :)
pirx Napisano 24 Kwiecień 2011 Autor Napisano 24 Kwiecień 2011 Jednak nie wyjechałem i wróciłem do tematu sgka. Dodałem trochę szczegółów i się pobawiłem renderkiem :)
blinq Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 No w końcu wróciłeś do tej gitarki :) Wygląda nieźle. Mógłbyś pokazać siatkę teraz i zbliżenie na główkę? ;) pozdro
pirx Napisano 25 Kwiecień 2011 Autor Napisano 25 Kwiecień 2011 Zaczął się najfajniejszy etap wykańczania :) Główka trochę dziwna bo chciałem zobaczyć co to jest editable mesh. Mam kumpla, który interesuje się programowaniem gier i zaproponował zrobienie czegoś razem. Ciekaw jestem czy udało by mi się, w końcu ja nie jestem oszczędnym modelerem :P Spliney etc.
Smoku Napisano 25 Kwiecień 2011 Napisano 25 Kwiecień 2011 Ładnie, dobry modeling. Teraz weź się za samochód :> wiem mam skrzywienie jakieś.:D
pirx Napisano 25 Kwiecień 2011 Autor Napisano 25 Kwiecień 2011 Dzięki! Ja się okropnie zraziłem do samochodów. :P Za dużo roboty, a to nie moja pasja. Może jakby jakaś mini-bitwa była... :)
blinq Napisano 26 Kwiecień 2011 Napisano 26 Kwiecień 2011 Ogólnie ładnie to wygląda :) Klucze mi nie pasują coś, ale dawno niemiałęm SG w łapkach i już nie pamiętam jak dokładnie wyglądają ;) Nie słuchaj się Smoka - najpierw skończ ten model (struny!;) ) i zrób jakiś ładny renderek :)
pirx Napisano 26 Kwiecień 2011 Autor Napisano 26 Kwiecień 2011 To nie jest kopia oryginalnego sg. To sg który powstaje w realu wiec trochę się różni. :) Zacząłem zakładać struny ale to trudniejsze niż myślałem. Wychodzą wszystkie błędy w symetrii. pzd. Daniel
Wonsky Napisano 28 Kwiecień 2011 Napisano 28 Kwiecień 2011 Klucze wydają sie za cienkie i zbyt knciaste, natomiast gryf za szeroki - przynajmnije na moje oko ;)
pirx Napisano 28 Kwiecień 2011 Autor Napisano 28 Kwiecień 2011 Faktycznie, poprawię te klucze, ale gryfu jestem pewien. :) Dzięki.
pirx Napisano 9 Czerwiec 2011 Autor Napisano 9 Czerwiec 2011 Cześć! Prawie skończyłem modeling (jeszcze jakieś chafery i trochę relax'u) i pomału testuję materiały. Na razie materiał samego korpusu, reszta tymczasowa. Całość ma koło 128tys. poly, dałem na progi i mostek ms i dalej się nimi bawiłem... ;) pzd. Daniel //edit: co zrobić żeby render był ostrzejszy?
lukasz1330 Napisano 9 Czerwiec 2011 Napisano 9 Czerwiec 2011 Podstrunnica tutaj jest płaska, oryginalnie ma jakiś tam radius
pirx Napisano 9 Czerwiec 2011 Autor Napisano 9 Czerwiec 2011 Nie jest płaska, ma rdius 12, ale faktycznie tak wyszło. Dziwne. Dzięki, Daniel.
Karkosik Napisano 9 Czerwiec 2011 Napisano 9 Czerwiec 2011 /edit: co zrobić żeby render był ostrzejszy? Jeśli używasz Vray'a to : V-ray > antyaliasing filter > np. Sharp Quadratic(potestuj rózne i wybierz najlepszy:D)
Karkosik Napisano 9 Czerwiec 2011 Napisano 9 Czerwiec 2011 No to sory henk, nie moge Ci pomóc jestem Koniem:D
pirx Napisano 12 Czerwiec 2011 Autor Napisano 12 Czerwiec 2011 (edytowane) No, trochę dzisiaj posiedziałem i wyskrobałem takie coś: -paczka to Marshall 1960a, -head, mix JCM Slash/900/2000, -BOSS DS-2. Jakimś dziwnym trafem głośniki mają masakryczną siatkę, musiałem coś przez przypadek wcisnąć. ;) Straciłem dużo poly na jackach i kółkach dlatego chyba zrobię je od nowa. Materiały to tylko tak na chwilkę dla relaxu :) pzd. Daniel Edytowane 12 Czerwiec 2011 przez pirx
lukasz1330 Napisano 12 Czerwiec 2011 Napisano 12 Czerwiec 2011 Knoby i napis do poprawy, to widać na obrazkach poniżej http://www.banzaimusic.com/image.php?id=6925&type=D http://belfieldmusic.com.au/images/marshall_logo.gif Głośniki do poprawy > mają takie przetłoczenia, co widać poniżej Jeszcze belka przez środek http://liveassets.rationalpathinc.netdna-cdn.com/usercontent/gear/2331806/p1_ugltttgcv_so.jpg Na razie tyle, jedziesz dalej
Smoku Napisano 12 Czerwiec 2011 Napisano 12 Czerwiec 2011 Nie znam się to Ci niezgodności nie wytknę :P Ale modelingowo podskoczyłeś ostatnio. Chwali się :) Aczkolwiek naucz się jeszcze oszczędzać poly. Prosze ja Ciebie 250 Kafli na takie pudło? idę o zakład że dałoby się zmieść sporo poniżej 10 k i tak samo ładnie by wyglądało :) No chyba, że tam w scenie masz jeszcze tą gitarkę ale i tak IMO i pudło i gatrkę można by zrobić nisko poly. Wymądrzam się ale o ile czasem nie trzeba oszczędzać o tyle jak masz mieć później w scenie 50 takich pudeł to sieczka. Warto umieć również robić modle bez MS. Ostatnio w sumie dopiero odkrywam że tak można uzyskac nawet niekiedy lepsze efekty niż na MS. Pozdro pracuj dalej ;)
Godzil Napisano 12 Czerwiec 2011 Napisano 12 Czerwiec 2011 Kolega Smoku słuszne uwagi Ci zasiał. Ja mimo iż nie trawie Marshalli :P to dodam od siebie że materiały leżą na razie. Nie czytam wcześniejszych postów bo już późno a może w nich jest wyjaśnienie, ale na razie wszystko plastikowe jest. I coś mi nie gra z proporcjami, nie za szerokie są wzmak i paczka kapkę? Będę zaglądał bo zawsze chętnie patrzę jak powstają muzyczne tematy. Pozdrawiam!
pirx Napisano 13 Czerwiec 2011 Autor Napisano 13 Czerwiec 2011 lukasz1330, super. Dzięki. :) Warto umieć również robić modle bez MS. Ostatnio w sumie dopiero odkrywam że tak można uzyskac nawet niekiedy lepsze efekty niż na MS. Też wczoraj to zauważyłem i już wnętrzności zacząłem robić z chamferem :) Godzil, dopiero będę model kończył, potem pomyślę o materiałach bo to co na scenie to 90% domyśle kolory siatek są ;) Jednak teraz mam dla Was rzecz nadzwyczajną, niesamowitą i wyjątkową! Oto praca nad Gibsonem GS w świecie rzeczywistym. Korpus i gryf są z jesionu, a podstrunnicę kroję z merbau. [/url Myślę że nasi moderatorzy się nie powinni obrazić bo przecież to też jest wip i też 3d. :D pzd. Daniel
Godzil Napisano 13 Czerwiec 2011 Napisano 13 Czerwiec 2011 Oto praca nad Gibsonem GS w świecie rzeczywistym. Korpus i gryf są z jesionu, a podstrunnicę kroję z merbau. No już widzę zdjęcia ;) Ale to nie Gibson SG? I skoro to GIBSON ;) to przystawki rozumiem ichniejsze? Ładnie idzie! Dla siebie ją robisz?
pirx Napisano 13 Czerwiec 2011 Autor Napisano 13 Czerwiec 2011 Miał być gibson SG ale podczas czytania "Kamieni na szaniec" strzeliło mi do głowy żeby był GS (Grupa Szturmowa) ponieważ z tą książką wiążą się świetnie perypetie moich znajomych ;) Tak, dla siebie. W tym tygodniu kończę bo już wszytko gotowe.
Godzil Napisano 13 Czerwiec 2011 Napisano 13 Czerwiec 2011 Miodzio. Napisz mi jakich przystawek użyjesz ok? I jak skończysz, weź nagraj jakieś próbki bo jak mi siądzie może i mi jakąś zrobisz ;)
pirx Napisano 13 Czerwiec 2011 Autor Napisano 13 Czerwiec 2011 (edytowane) Przystawki dostałem od mojego nauczyciela Suekeens'a i niestety tylko tyle o nich wiem że są albo ibanezowskie albo gretsch'owe. Niestety nie udało mi się ustalić dokładnie :/ ale testowałem je w swoim stracie i mają niewiarygodne brzmienie więc jeśli w GS'ie się dobrze sprawdzą to je zostawię, jednak jeśli nie, to będę polował na humba SEYMOUR DUNCAN SH-1 '59. Korci mnie połączenie ciepłych rockowych przetworników z jesionowym drewnem które daje jasne, ostre brzmienie i ma szybki atak, a z uwagi na to, że korpus sg jest mały (3,5cm grubości) to atak powinien być jeszcze szybszy :) Posłuchasz, ocenisz :P w ciągu tygodnia planuję koniec. //edit: Edytowane 13 Czerwiec 2011 przez pirx 1
Godzil Napisano 13 Czerwiec 2011 Napisano 13 Czerwiec 2011 Kurcze ale mnie nakręciłeś tym połączeniem, Duncany są nie złe, ja mam Dimarzio, 3 różne, 2 single i humb i dorobiłem rozłączanie cewki wiec mam 5 "biegów" :P Mam rockowo ale z wykopem. Ale to nie temat o gitarach! x) chętnie kiedyś o tym pogadam na boku. A jak masz ochotę to zaglądnij na mojego myspace i napisz co myślisz (link w podpisie). Nie jest nie wiadomo co, ale coś tam sobie gram... Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi