adek Napisano 1 Marzec 2011 Napisano 1 Marzec 2011 Firma Evermotion wydała właśnie płytę serii Textures4ever vol. 7 zawierającą ponad 700 drzew z mapami alpha w formacie PNG w wysokiej rozdzielczości. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=1650
Tores Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 Podjarałem się tytułem a tu przerenderowane archmodels:( Kiedyś proponowałem Morphe żeby swoje wypuścił w tej wersji ale chyba nie chce mu się a byłyby ciekawsze.
adek Napisano 2 Marzec 2011 Autor Napisano 2 Marzec 2011 Tyle, że 700 sztuk robi wrażenie. No i cena chyba niższa niż za archmodels. Nie wiem natomiast od strony technicznej, ale chyba tego typu drzewka mają inne zastosowanie niże pełne modele drzew.
adek Napisano 2 Marzec 2011 Autor Napisano 2 Marzec 2011 (edytowane) Każdy mógł sobie zrobić taką kolekcje i sprzedawać. Niektórzy nie mają pewnie tyle czasu. To jak z dłubaniem ikonek na strony... wszystko można zrobić samemu. Ale czasami taniej kupić. Edytowane 2 Marzec 2011 przez Adek
Lis Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 ajwenho chyba chodzi że jak ktoś kupi archmodels to może sprzedawać rendery tych modeli :D Licencja na to pozwala. eee. jaka licencja? no właśnie. Ciekawe czy ludzi przerenderowanych też będą można kupić :)
olaf Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 Każdy mógł sobie zrobić taką kolekcje i sprzedawać. jesteś moim idolem :)
adek Napisano 2 Marzec 2011 Autor Napisano 2 Marzec 2011 (edytowane) ajwenho chyba chodzi że jak ktoś kupi archmodels to może sprzedawać rendery tych modeli :D Ciekawe czy ludzi przerenderowanych też będą można kupić :) Ale był jakiś zestaw z 700 modelami? Kojarze takie po kilkadziesiąt. Ale 700? Edytowane 2 Marzec 2011 przez Adek
Lis Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 (edytowane) Adku. Otwóz sobie tego pdefa. 1 drzewko z 6 stron :) A o Ever można by dużo pisać :) Edytowane 2 Marzec 2011 przez Lis
adek Napisano 2 Marzec 2011 Autor Napisano 2 Marzec 2011 (edytowane) Adku. Otwóz sobie tego pdefa. 1 drzewko z 6 stron :) No i jasne. Nie jestem w temacie więc tego nie wiedziałem. Ale to chyba nie zmienia faktu, że i na takie jedno drzewko poświęcić trochę czasu no i oczywiście to może zrobić ktoś kto ma wcześniej kupiony taki zestaw modeli. Dlatego też chyba modele są droższe. Czyli płacimy za przerobienie drzewek do takiego formatu, tak? Edytowane 2 Marzec 2011 przez Adek
Lis Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 No bo w założeniu to produkt komercyjny. ma na siebie zarobić. I szczerze im życzę żeby ktoś zechciał wstawiać do wizek przerenderowane drzewa a nie takie z fotografi.
adek Napisano 2 Marzec 2011 Autor Napisano 2 Marzec 2011 A z ciekawości ile trwa przerobienie takiego jednego drzewka do takiego formatu? Jednym słowem, jest to jakby odchudzony zestaw z modelami. Tyle, że modele są droższe, ale mamy więcej możliwości bo takie coś sobie możemy samemu zrobić jeśli mamy czas? Czyli taki zestaw modeli "light".
Lis Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 (edytowane) Po przygotowaniu presetu, wystarczy tylko ładować i wrzucać do backburnera. max 4 minuty ludzkiej pracy. Jak ktoś bardziej sprawny to zrobi skrypt. i prawie nic nie trzeba robić. Oczywiście jeszcze cała logistyka. Trzeba to poskładać, kopiować, zrobić całą otoczkę. Ale samej merytorycznej jest mało. Pomijając już kwestię produkcji. Zastanawia mnie sam sens istnienia i odbiorcy tej biblioteki. Zawsze wydawało mi się, że głównym powodem dla którego wstawia się drzewa z fotek jest fakt że to fotki prawdziwych żywych drzewa i wyglądają naturalnie. I tu właśnie wychodzi że łatwiej(i taniej) posadzić kogoś przed kompem na dwa dni, niż wysłać w teren na dwa tygodnie a potem wycinać przez kolejne dwa. Fuszerka. Edytowane 2 Marzec 2011 przez Lis
olaf Napisano 2 Marzec 2011 Napisano 2 Marzec 2011 chyba wszystko co trwa ponad godzinę czy dwie w tej cenie się zwyczajnie nie opłaca. Mysle ze grupa docelową nie sa ludzie, dla których zamówienie drzewek pomniejszy budzet zlecenia o 50% bo oczywiscie mozna samemu. Wycinanie ze zdjęć - respekt.
Kub@ Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Tores - drzewka morphe są z onyxa, nie sądze że ich licencja by na to pozwalała. Lis ma rację, nie ma może dużo "ludzkiej" roboty, ale 700 renderów drzew ~2k i tak troszkę trwa.
Kub@ Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 "...you are NOT licensed to use the Software in connection with the sale, resale, license or other commercial reproduction or distribution of images and 3D models generated by the Software."
Kub@ Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Nie może zrobić czegoś takiego jak sprzedaż drzew onyxa jako produkt końcowy. Czy to jako model 3d czy 2d. Coś jak licencja cgtextures.
3d_operator Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Nie może zrobić czegoś takiego jak sprzedaż drzew onyxa jako produkt końcowy. Czy to jako model 3d czy 2d. Coś jak licencja cgtextures. Czyli rendera samego drzewka z onyxa nie można sprzedać, ale jakby siedział pod nim królik to już tak?
arturprx2 Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Rozwińcie temat z tym onyxem bo się trochę zamotałem.
Kub@ Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 skoro jesteś taki pewny to na co czekasz, renderuj i sprzedawaj jako kolekcja drzewa onyx z alphą i kamyczkiem (najlepiej wielkości pixela) :) zysk murowany.
Kub@ Napisano 3 Marzec 2011 Napisano 3 Marzec 2011 Tak czy siak zastanawiam się ile nielegalnie sprzedawanych modeli 3d w internecie jest z np. z onyxa i czy isnieje jakikolwiek sposób na to aby udowodnić że taki model powstał w generatorze...
Rekomendowane odpowiedzi