Napisano 15 Czerwiec 200420 l Witam To moj pierwszy skomplikowany projekt i zarazem powitalny ;) na forum. Bazą do powstania był najnowszy Aston Martin DB7. Z mojej strony: trochę go przedłużyłem, zmieniłem tylne światła. Program: 3d studio MAX 4.2-6.0 + finalrender. Komputer do modelowania: Celeron 1.2Ghz, 256ram. Materiały i wykończenie: Pentium Centrino 1.4Ghz 512ram (laptop). Korzystałem ze źródeł, porad i linków zamieszczonych na tym forum. Wielkie dzięki dla Krynia za pomoc w objaśnianiu final rendera i 3dsmax 6.0 !!!!! Niestety mam problemy z renderingiem scen pod final renderem (wywala do windozy albo nie ma sunlight cienia- plz help!!!) także ujęcie od tyłu wrzucę jak się naprawi (jeżeli mnie nie zniszczycie wcześniej). Pozdrawiam. [Wyedytowany dnia 15-6-2004 > Christo] Edytowane 13 Październik 200816 l przez Christo
Napisano 15 Czerwiec 200420 l Po pierwsze witam na forum .Fajna bryczka na samochodach sie za bardzo nie znam ale mi sie podoba tylko ten lakier jakos tak dziwnie wszystko odbija troszke chyba za przesadnie zderzak i podwozie chyba nie powinny tak lsnic i miec troszke inny material [Wyedytowany dnia 15-6-2004 > rowr]
Napisano 15 Czerwiec 200420 l No to widze pare bogow : 1.Swiatla jakos sie tak zchodza z maską jakby byly posmarowane lakierem i twozyly z nią jednosc ... dosc dziwnie to wyglada 2.Rowki pomiedzy drzwiami wygladaja dosc prosto i jednoznacznie widac ze sa niewyprofilowane i niezaokraglone (rowniez strasznie sie rzuca w oko)
Napisano 15 Czerwiec 200420 l Autor Co do bugów zgadzam się- ale to raczej brak umiejętności z mojej strony niż błąd... jest jeszcze kilka ale nie będę się podkładał ;)
Napisano 15 Czerwiec 200420 l łoł, moze nie jest to jakis super-mega-cud techniki, ale na 1 rzut oka wyglada realistycznie, szczegolnie pierwszy obrazek, myslalem ze to zdjecie, patrzylem na dole a to to samo :) gratulacje, mi sie bardzo podoba aha... dobrze ze nareszcie nie suche autko na szarym plane\'ie :)
Napisano 15 Czerwiec 200420 l bardzo fajnie, umiejętnosci masz spore, ale małym kosztem mozesz poprawic efekt o 50% materiał. popracuj na materiałem lakieru, w kanale reflections daj mape fallof i w ustawieniach tejze, jako biały kolor (zewnętrzny) daj raytrace, albovraymap, czy czego tam uzywasz do renderowania. bedzie o wiele lepiej , nasepnie w materiał daj na multi layer, jedna warstwa niech bedzie biała, leciotko czerwonawa, ale nawet biała moze byc i daj jej duzy połysk cos jak na szkle, a druga warstwa niech bedzie z miękkim lekkim połyskiem i daj jej kolor cos wpadającego nawet w cynober. a glowny kolor ambient / diffuse oczywiscie czerwony. i bedzie git. (oczywiscie to najprostszy materiał lakieru jaki mozna zrobic, ale to dobry szkielet do dalszej pracy. dzisiaj mam dobry dzien to pomagam :)
Napisano 15 Czerwiec 200420 l Te rowki to chyba booleanami wycinałeś :] Wszystkie niedociągnięcia już chyba zostały wymienione. Pracka solidna, ale nie powala na kolana.
Napisano 15 Czerwiec 200420 l jakie booleany..... ty wiesz co by bylo jak by to booleanem wyciac ? kaszanka z mlekiem by byla.... mi sie zdaje ze to poprostu koniec editu poly jest ....
Napisano 15 Czerwiec 200420 l oj chlopie po tym jak przegladnolem twoje ftp i zobaczylem tyl tego astona to jestem troszke zawiedziony..... :/ trosze tam niedociagniec jest i maska widoczna z gory ma tez wiele bledow ktorych te rendery nieprzedstawiają wrzuc tu siatke to zobaczycie sami.....
Napisano 15 Czerwiec 200420 l zdecydowanie sie nie zgadzam. wiem jak by to wyglądało po użyciu booleana. Jak robiłem lancera właśnie tej metody użyłem i uwierz mi, booleany w maxie potrafią dobrze zadziałać, jeśli dobrze się ich użyje. Zreszta poczekajmy aż sie wypowie właściciel tego autka. On powinien wiedzieć najlepiej jaką metodą zrobił wycięcia w karoserii. Ja uważam że to booleany. Moge się mylić, podobno to ludzka cecha, ale to mi po prostu wygląda na wycięte ze siatki highpoly.
Napisano 16 Czerwiec 200420 l Autor Witam. Kto mi tam po eftepie grzebie? ;) Rowki wycinałem booleanem :) Bo kiedy chciałem pozaginać poly to się wszystko kaszaniło i wychodziły zęby :) Tył został poprawiony i wygląda nieco lepiej- ale przyznaje miszczostfo świata to to nie jest :) Dzięki za radę z lakierem!!! Zastosuję jak tylko dojdę dlaczego niemogę włączyć cieni po zainstalowaniu fr sp2b :D
Napisano 16 Czerwiec 200420 l Autor Jeżeli chodzi o tył to mam tylko takie coś bez aa: Ogólnie muszę powiedzieć, że nieźle się narobiłem nad przodem i potem tył potraktowałem juz po macoszemu bo i tak sądziłem że nic z tego nie wyjdzie... brak doświadczenia. W następnym projekcie będę się starał do końca modelować. Ale muszę poznać jakieś lepsze techniki niż boolean ;) Co do maski to się ni zgadzam, że ma \"wiele błędów\"- siedziałem nad nią dwa dni i ma jeden bug, ale po dobraniu lakieru i materiałów W KAŻDYM ujęciu wychodzi dobrze i nie trzeba nic kombinować. Edytowane 13 Październik 200816 l przez Christo
Napisano 16 Czerwiec 200420 l no ficisz :P eh dobra to sie mylilem :/ale wygladaly jak end of the polly :P a te booleany to jak robiles ? snap + line ? bo tez sie zastanawiam... :D
Napisano 16 Czerwiec 200420 l Autor Nie wiem jak to się fachowo nazywa :) ale robiłem tak: Brałem widok z boku- rysowałem linem rowki odpowiedniej szerokości bardzo dokładnie a potem boolean :D Ale kiedy modelowałem to starałem się aby polygony łączyły się w tych miejscach i miały krawędzie tam gdzie potem bedzie boolean. [Wyedytowany dnia 16-6-2004 > Christo]
Napisano 16 Czerwiec 200420 l Jak dla mnie very nice, tylko tak jak mówił Damian popracuj nad materiałami i bedzie super. pozdr
Napisano 16 Czerwiec 200420 l Samochód zrobiony całkiem przyzwoicie (ale są niedociągnięcia) natomiast sposób przedstawienia to nie najlepszy. Obraz wygląda jakby samochód się poruszał i to z niezłą szybkościa a tak nie jest bo koła stoją :] Żeby było śmieszniej to felgi są tak samo ustwione co jest podczas jazdy trudne do zrobienia. Jestem optymistą i myśle że poprawisz to ci ci tu napisałem ;)
Napisano 17 Czerwiec 200420 l Autor Zgodnie z sugestiami kolegów: - poprawiony lakier - samochód w ruchu - rzut od tyłu Są to ostateczne wersje. Nic już nie będę poprawiał bo można tak w nieskończoność. Model ma sporo braków których jestem świadomy ale trudno- nie można poprawiać w nieskończoność. Sądzę jednak, że rendery oddają charakter tego samochodu i gdzieś tam w tle można usłyszeć bulgot V12 na wysokich obrotach. Dziękuję za słowa uznania i krytyki. Niedługo zaczynam nowy projekt- mam nadzieję, że będzie bardziej udany. Pozdrawiam. PS. A co sądzicie o pomyśle, żeby go wyanimować w kilku fajnych szybkich ujęciach pędzącego po pasie startowym...? Powiedzmy w rozdzielczości 720x576? Na TV nie powinno być tak widać bugów i może to wyjść całkiem fajnie... Wart jest tych kilkuset godzin pracy kompa? Edytowane 13 Październik 200816 l przez Christo
Napisano 18 Czerwiec 200420 l 1 wyglada jak prawdziwy 2 mniej jak prawdziwy (chyba przez to odbicie na szybie) 3 Tak samo jak w pierwszym punkcie
Napisano 18 Czerwiec 200420 l pierwszy render jest świetny, możesz zdradzić jak oświetliłeś scenę ? samą mapą HDRi czy może użyłeś jeszcze kilku omni ? przyczepić się tylko można do modelingu, który niestety odstaje od poziomu renderingu, no i postaraj się, żeby za kratką w przednim zderzaku coś było, choćby czarny plane, bo teraz tam jest tak dziwnie pusto :) pozdrawiam
Napisano 18 Czerwiec 200420 l Hmmm...czemu na przednich i tylnich szybach nie ma uszczelek? poza tym wniektorych miejsach widac jakby samochod bylby bardzo cienki :/ pozdr
Napisano 18 Czerwiec 200420 l Autor Wszystkie 3 sceny były renderowane przy tych samych warunkach- zmienił się tylko kolor nadwozia. Jest tylko jedno źródło światła-skylight. Otoczenie to elipsa z nałożoną mapą HDR (ale nic nie włączałem w opcjach). Pierwszy render potraktowałem jeszcze kilkoma filtrami z photoshopa, nasyceniem kolorów, naświetleniem, kontrastem i motion blurrem. Chciałem uzyskać efekt klatki z filmu wideo. Z przodu są plejny czarne, jest też kratka w przednim zderzaku ale w bocznych rzutach- nie wiem dlaczego, nie zawsze wychodzą... ;/ Odbicie w bocznej szybie rzeczywiście jest nienaturalne ale musiałem coś na szybko wymyśleć żebyście się nie przyczepili że samochód jedzie bez kierowcy :D To tyle. Modeling śreni- rzeczywiście. następnym razem będzie lepiej. W szybie tylnej i przedniej nie ma uszczelek ponieważ są klejone- zwróć uwagę na czarne \"marginesy\" po wewnętrznej stronie szyby. Pozdrawiam [Wyedytowany dnia 18-6-2004 > Christo]
Napisano 18 Czerwiec 200420 l ja mysle ze jak ladniej oswietli sz i poprawisz material to i modeling sie zatuszuje i bedzie git, mniejszym nakladem pracy...
Napisano 18 Czerwiec 200420 l nie wiem dalczeg ale jakos mi sie to nie podoba moze przez to ze wyglada jakby mialo slaba jakosc (naprawde nie wiem) [Wyedytowany dnia 18-6-2004 > Yamakasi]
Napisano 19 Czerwiec 200420 l No teraz już jest prawie wszystko ok. Prawie dlatego że te tylnie światła mi się nie podobają :]