mrys Napisano 4 Kwiecień 2011 Napisano 4 Kwiecień 2011 Najnowsza praca: para mysliwców Spitfire VIII należąca do 457 dywizjonu RAAF (Royal Australian Air Force) gdzieś nad Pacyfikiem. Samolot w tle należy do dowódcy Bobby'ego Gibbes'a. Dywizjon 457 jest też znany pod nazwą "Gray Nurse Squadron", a to z racji namalowanych pod silnikami szczęk rekina. Grey Nurse to jeden z gatunków rekinów, żyjących u wybrzeży Australii. Jedna uwaga co do kolorystyki: nienawidzę landrynkowatych kolorów z pocztówek. Jednak w tym przypadku wydawało mi się, że sięgnięcie do palety barwnej rodem z folderów biur podróży ma sens. Po prostu, czasem w tropikach naprawdę jest tak ohydnie kolorowo...
goral_44 Napisano 5 Kwiecień 2011 Napisano 5 Kwiecień 2011 i cisza........ Coś jest nie tak, pewnie w tych landrynkach. Ode mnie skromnie, tylko 5* Marku, jak zawsze, najwyższy poziom.
blinq Napisano 5 Kwiecień 2011 Napisano 5 Kwiecień 2011 Super! Bardzo mi się podoba. i wcale landrynkowa kolorystyka nie przeszkadza ;) Tylko malunkowy styl tła odcina się trochę od samolotów... Ale to już szczegół. Gratuluje kolejnej fajowej pracki! pozdro
olaf Napisano 5 Kwiecień 2011 Napisano 5 Kwiecień 2011 a mi sie nie podoba finalny obraz. Ciasno tu i tło nie oddaje w ogóle przestrzeni. obniżyłbym nieco horyzont i takie tam.
pabulo Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 Samoloty - bomba. Kolorystyka ogólnie luz, nie widze tu problemu Cała reszta: tło (skąd pomysł z tym akwarelopodobnym stylem??) i jego układ w stosunku fo samolotów, kompozycja kadru, śmazy (szczgólnie ten przechodzący przez statecznik) ...kompletnie mi nie podchodzi pod tym względem wg mnie jest słabo (podkreślam: WG MNIE)
mrys Napisano 6 Kwiecień 2011 Autor Napisano 6 Kwiecień 2011 Muszę przyznać, że to jedna z moich prac, która wzbudza dość skrajne emocje - jedni ją chcą na wydruku innych drażni ;) Akwarelowy nieco styl tła był zamierzony, aczkolwiek nie wiem, czy nie przesadziłem... Generalnie próbuję maksymalnie zsyntetyzowac tło, doprowadzic do jego uproszczenia tak, by sie tylko sugerowało i nie konkurowało z pierwszym planem. W przypadku tak wyrazistego barwnego motywu bałem się, ze zdetalowane tło wylezie na pierwszy plan. Gdzieś tam przed oczyma wyobraźni miałem "pędzlowe", ręczne obrazy tego rodzaju, gdzie tło zasługuje na kilka ledwie machnięć pędzlem. Z efektu nie jestem do końca zadowolony - chyba odrobinę za duży jest kontrast miedzy ostrością pierwszego planu a tyłem... Nie wiem, W sumie to taki krok w poszukiwaniach stylu, czy charakteru wizualnego, który by mi odpowiadał. Satysfakcje mi sprawia fakt, że obraz podoba się "tradycyjnym" Aviation Artistom. No i że się chyba odrobinę wyróżnia (niekoniecznie na plus ;) ). W każdym razie dzięki za komentarze!
Stachu Napisano 6 Kwiecień 2011 Napisano 6 Kwiecień 2011 moim zdaniem słabej jakości tło odciąga uwagę od dobrych modeli samolotów.
Kajzer Napisano 8 Kwiecień 2011 Napisano 8 Kwiecień 2011 Mnie się bardzo podoba, takie właśnie "pacyficzne" i "pocztówkowe". Bardzo ładne. Jedynie ta woda w prawym dolnym rogu za bardzo odcina się od całości i trochę przeszkadza kompozycji.
Hynol Napisano 8 Kwiecień 2011 Napisano 8 Kwiecień 2011 Jak już wcześniej wspomniano - samolociki super. Tło - coś jest nie tak z horyzontem i perspektywą. Kolory nie bardzo mi podchodzą.
JacekCichy Napisano 11 Kwiecień 2011 Napisano 11 Kwiecień 2011 Praca jak zwykle na wysokim poziomie, natomiast daj spokój już spitfire'om i zrób jakiś nowy model :D Widziałem na Twojej stronie w dosyć zaawansowanym stadium MFI... :D
Neb Napisano 15 Maj 2011 Napisano 15 Maj 2011 jak zwykle wysoki poziom, to znaczy najwyższy :) super!
Rekomendowane odpowiedzi