Napisano 18 Kwiecień 201113 l Witam. Korzystając z helionowego poradnika o tworzeniu pajacyka doszedłem do etapu material editora [edit:] a dokładniej Map/Material browsera. Fakt, że książka jest przeznaczona dla 10 a nie 11 do tej pory nie sprawiał żadnych komplikacji, niemniej jednak teraz napotkałem problem - otóż w książce ów browser wygląda zupełnie inaczej niż w moim maksie. Poniżej daje screen od siebie i skan z w/w strony. Przeszukałem trochę opcji ale nic nie znalazłem :( Jednocześnie chciałbym się przywitać, do tej pory pracowałem w Valve Hammer Editorze i MilkShape i jedynie parę prostych modeli domków czy butelek wykonałem wieki temu w 3, 4, 6 i raz nawet w 8! :-) Edytowane 18 Kwiecień 201113 l przez FiK_
Napisano 18 Kwiecień 201113 l Czołem! Ja używam jeszcze Maxa 9, ale wydaje mi się, że po prostu klikasz "standard" i wyskakują Ci do wyboru gotowe materiały, a powinieneś kliknąć mały, szary kwadracik obok koloru diffuse, i tam wybrać mapę "wood".
Napisano 18 Kwiecień 201113 l Autor Update... Chodziło mi o Material/Map browser a nie Material Editor, wprowadziłem Cię przez to tylko w błąd. Doskonale wiem jak wybrać mapę itd, chodzi mi tylko o to, że w Material/Map browserze nie mam opcji takich jak w książce, ustawienie maxa defaultowe. Edytowane 18 Kwiecień 201113 l przez FiK_
Napisano 18 Kwiecień 201113 l Powinieneś mieć niżej roletę Maps i 'pod-roletę' Standart, na końcu materiał Wood
Napisano 18 Kwiecień 201113 l Jak klikniesz na ten maly minus obok 3dsmax.mat to powiniens zamknac biblioteke materialow maxowych i dostac normalne mapy. Ten nowy browser jest wg mnie dosc irytujacy, na szczescie da sie zmienic go edutujac pliki .ini :)
Napisano 18 Kwiecień 201113 l Autor Tak tak, ja to wiem - sam specjalnie dodałem sobie bibliotekę 3dsmax.mat :) Zwróćcie uwagę na to jak wygląda okienko browsera - jest tam podgląd tekstury + jakieś dodatkowe opcje, których użycie jest opisane w książeczce, a ja ich nie mam i po prostu nie wiem czy przez to w przyszłości nie będę musiał główkować jak zrobić jakieś dodatkowe operacje na mapach :( Chodzi mniej więcej o tą różnicę: Dodam jeszcze, że przy kliknięciu na Get material lista po kliku na strzałeczkę opcji zawiera nieco więcej pozycji, ale żadna nie odpowiada za wyświetlenia bocznego panela. Edit: @mirach: wspomniałeś coś o edycji pliku .ini, możesz mnie pokierować? :) Edytowane 18 Kwiecień 201113 l przez FiK_
Napisano 18 Kwiecień 201113 l Cytat Zwróćcie uwagę na to jak wygląda okienko browsera - jest tam podgląd tekstury + jakieś dodatkowe opcje, których użycie jest opisane w książeczce, a ja ich nie mam i po prostu nie wiem czy przez to w przyszłości nie będę musiał główkować jak zrobić jakieś dodatkowe operacje na mapach :( tak, widzimy roznice. Jak cos nie masz w ksiazce to masz pod F1 w helpie programu. Tu masz napisane co zmienic zeby miec stary browser. http://www.maxforums.org/threads/old_school_material_browser_2011/0001.aspx