Boomagz Napisano 22 Sierpień 2011 Napisano 22 Sierpień 2011 (edytowane) Witam wszystkich! Ostatnio postanowiłem wziąść się za stworzenie mojego autka. Nie znalazłem rzutu technicznego z góry wiec trochę ciężko się pracuje, wrzucam efekt 7 godzin pracy. Chciałbym stworzyć jakiś outdoor z realistycznie zabrudzonym lakierem (slady po deszczu kurz i odpryski) chciałbym zrobić to w 3d a nie w post produkcji, nie mam pojęcia jak to zrobić. Czekam na korekty, komentarze i wszelką pomoc! soft: 3ds max 2010 -Oraz 3 godziny roboty na moją felgę: Edytowane 8 Wrzesień 2011 przez Boomagz
o_r_z_e_c_h Napisano 22 Sierpień 2011 Napisano 22 Sierpień 2011 Przy klamkach jakiś sześciokąt widzę, poza tym nie jest źle ;) Widoku z góry nie masz? Pierwsze wyszukiwanie w Google mam tutaj.
Boomagz Napisano 22 Sierpień 2011 Autor Napisano 22 Sierpień 2011 Niestety ale znajdujesz wersje z roku 2001 VW passat b5 LF niby podobna a różni się bardzo. Mój jest z 1999 r. i rzutu z góry nie znalazłem...
pirx Napisano 22 Sierpień 2011 Napisano 22 Sierpień 2011 Przy klamkach jakiś sześciokąt widzę, Jak po wygładzeniu się nic nie dzieje to każdy n-gon jest dobry.
illusion Napisano 22 Sierpień 2011 Napisano 22 Sierpień 2011 Model całkiem spoko, ale odwróć sobie napisy na oponie i będzie git. Pzdr. illusion
Boomagz Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Napisano 30 Sierpień 2011 update po krótkiej przerwie. Model powoli kończę, wnętrze prowizoryczne ale z tyłu będą przyciemnione szyby, raczej nie będzie to tak widoczne. Natomiast mam problem ze stworzeniem materiału: czarny lakier samochodowy z odpryskami na przedni zderzak oraz czarny lakier ze śladami brudu i kropel po deszczu. tak jak pisałem wcześniej chciałbym stworzyć to w 3Dmaxie a nie w PS'ie. Jeżeli ktoś potrafi to zrobić bardzo proszę o pomoc!
Boomagz Napisano 30 Sierpień 2011 Autor Napisano 30 Sierpień 2011 Męczę się również z dyfuzorami na lampie przedniej. Jeżeli ktoś wie jak to rozwiązać to bardzo proszę o podpowiedź.
polka dot Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 (edytowane) najprościej chyba namalować bump-mapę. ale musiałbyś podzielić szkło klosza na część zewnętrzną i wewnętrzną. tą drugą zmapować i namalować odpowiednie czarno-białe paski. co do dzielenia, wystarczy że zaznaczysz któryś z edge biegnących po obwodzie krawędzi klosza, użyjesz loop i potem chamfer z wartością 0 i opcją open. potem możesz zaznaczyć jeden element i użyć detach model bardzo ładny ale róg przednich kierunków przechodzący w przetłoczenie na nadwoziu zdaje się być trochę pognieciony. do tego dolny róg ostatniej szybki z boku wydaje się być zbyt obły. odpryski i błoto możesz załatwić materiałami blend lub miksowaniem map i korzystając z map proceduralnych. poszukaj wątku Hynola, robił kiedyś robota z podwoziem rowerka i są tam świetne przykłady takich właśnie proceduralnych materiałów. o ile linki nie wygasły Edytowane 30 Sierpień 2011 przez polka dot
thecrev Napisano 30 Sierpień 2011 Napisano 30 Sierpień 2011 To chyba ten temat http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=31134 , bardzo mi się podoba twój model a szczególnie felga i opona, mi tak nie wychodzi, skontaktuj się kiedyś ze mną na skype bo cię ciągle nie moge złapać.
Boomagz Napisano 8 Wrzesień 2011 Autor Napisano 8 Wrzesień 2011 (edytowane) Po przerwie udało mi się ogarnąć jakiś render. Chciałem aby był on jak najbardziej zbliżony do rzeczywistości, można powiedzieć że render który stworzyłem oddaje moje auto w 95%. Prace prawdopodobnie będę jeszcze kontynuował muszę wymodelować nowe lampy które w niedługiej przyszłości chce kupić (te lampy wkleiłem ze zdjęcia ponieważ dyfuzor nie wyszedł tak jak chciałem) stworze jeszcze jakiś outdoor. Dziękuje za wszystkie korekty i jak zwykle czekam na komentarze! Edytowane 8 Wrzesień 2011 przez Boomagz
Jacek Hewusz Napisano 18 Październik 2011 Napisano 18 Październik 2011 Fajny render z pazurem, lubię ten model i fajnie obniżony, też go robię, tylko kombi.
KMiklas Napisano 20 Październik 2011 Napisano 20 Październik 2011 ładne, fajny pomysł z naklejkami. brud też świetnie wygląda. jedynie ten cień pod samochodem zbyt czarny jak na mój gust.
Boomagz Napisano 27 Październik 2011 Autor Napisano 27 Październik 2011 Wielkie dzięki za opinię! Jakiś czas temu umieściłem prace w finished, zapraszam do komentowania! http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=79404
Rekomendowane odpowiedzi