Napisano 30 Wrzesień 201113 l Czy jest jakiś sposób na stworzenie materiału, który będzie 'widział' jedynie cienie a poza tym będzie przezroczysty? Coś takiego jak 'matte/shadow/reflection (mi)' tylko żeby za np. plane z tym materiałem były widoczne inne obiekty a nie tylko background.
Napisano 30 Wrzesień 201113 l Ojej, faktycznie nie ma w mentalu odpowiednika vrayowego 'alpha contribution'. Dołączam do pytania!
Napisano 30 Wrzesień 201113 l Hey Nie wiem czy chodzi Ci o wyrenderowanie cieni osobno, jeżeli tak to jest to do osiągnięcia ;) Zwykłe coś: [Alpha] Mate Shadows: Na plane nadany Matte Shadows, reszta obiektów ma odchaczoną widoczność dla kamery i dziękuję.
Napisano 30 Wrzesień 201113 l Efekt uzyskany falloffem (falloff type: Shadow/ Light) w slocie opacity. Nie wiem jak to się sprawdzi w bardziej skomplikowanej scenie. Jeśli efekt satysfakcjonujący to mogę podesłać scenę:)
Napisano 30 Wrzesień 201113 l Autor gientekwl - dzięki za pomysł, ale w takim przypadku musiałbym się bawić w composing, a mam sporo renderów i chciałem efekt osiągnąć prosto z maxa. guru - tylko jak skonfigurować to matte shadow żeby za nim były widoczne inne obiekty? Pracuje w 3ds max 2010 edit: pionix - dzięki, zaraz to sprawdzę w swojej scenie Zobrazuje o co mi chodzi: scena widziana z boku: efekt z matte/shadow: efekt jaki chcę osiągnąć:
Napisano 30 Wrzesień 201113 l Jakby co to tu jest scena: http://www.fotorealistyczne3d.pl/Downloads/scenka_z_cieniem.max
Napisano 30 Wrzesień 201113 l no i właśnie mój sposób by się sprawdził w 100 % w Twoim przypadku :) Pionix: Zacny patent!
Napisano 30 Wrzesień 201113 l Autor Dzięki za pomoc i scenę, repy poleciały. Szkoda że cienie nie rozchodzą sie tak jak po zwykłym materiale, ale jakoś za pomocą krzywej falloffa, uzyskałem zadowalający efekt. Pozdrawiam