Napisano 8 Październik 201113 l Witam, chciałbym was prosić o pomoc w wymodelowaniu tego obiektu: Bawię się i bawię, i nie mogę tego jakoś ugryźć i zrobić :/ Czy może ktoś mógłby mi poradzić jak to zagrać ? Pozdrawiam.
Napisano 8 Październik 201113 l Np. narysuj dwa spliny - jeden zewnętrzny kształt zębatki, drugi to okrąg (dziura :-). Połącz za pomocą attach w jeden obiekt a potem shell nada grubość. To tylko jeden ze sposobów. Rzuć okiem na making of Tostera ze strony startowej. Tam jest opis wykonania piły tarczowej. W podobny sposób można wymodelować również tę zębatkę.
Napisano 8 Październik 201113 l Ja bym nie rysował całej zębatki tylko pół jednego zęba, a resztę powielił po okręgu.
Napisano 8 Październik 201113 l Można to szybko zrobić spline'ami jak napisał Dynamico. Zewnętrzną część można zrobić "gwiazdą" z odpowiednimi ustawieniami.
Napisano 10 Październik 201113 l Zewnętrzną część można zrobić "gwiazdą" z odpowiednimi ustawieniami. W ten sposób nie uzyskasz prawidłowego kształtu zęba czyli tzw. ewolwenty.
Napisano 10 Październik 201113 l W ten sposób nie uzyskasz prawidłowego kształtu zęba czyli tzw. ewolwenty. wydaje mi sie ze mozna tylko ze po dobraniu odpowiednich wartosci fillet radius 1&2 trzeba vertexy pozamieniac na Corner (z domyslnego Bezier...)i troche recznie je poprzestawiac.
Napisano 11 Październik 201113 l Sugerujesz wobec tego, by "trochę ręcznie poprzestawiać" 11 zębów razy dwa... Czy nie prościej jest nauczyć się narzędzia Array? A jak zębów będzie 128? albo 256?
Napisano 11 Październik 201113 l Dlaczego w ogóle chcecie przestawiać jakieś vertexy? Przecież to jest zębatka, a nie jakaś tarcza od piły.
Napisano 11 Październik 201113 l Sugerujesz wobec tego, by "trochę ręcznie poprzestawiać" 11 zębów razy dwa... Czy nie prościej jest nauczyć się narzędzia Array? A jak zębów będzie 128? albo 256? Array ofc, tylko ze nie uwzgledniłem tego boku zeba...