Napisano 26 Styczeń 201213 l Witam. Chciałbym prosić o pomoc przy dość uciążliwym problemie, jaki spotyka mnie podczas korzystania programie Zbrush. Kiedy pracuję nad jakimś modelem, często napotykam na taki problem jak na obrazkach, a mianowicie, model duplikuje się i pozostaje bez ruchu. Zduplikowany model jest nieedytowalny i zasłania mi edytowalny model. Nie mam pojęcia jak "wyczyścić ekran". Zapisywałem i otwierałem model, lecz otwiera z mi także z tym nieedytowalnym modelem. Nie wiem, czy to moja wina (jakiś skrót klawiszowy), czy może wina sprzętu, bądź sterowników. Bardzo dziękuję za pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam Piotr.
Napisano 26 Styczeń 201213 l Na gorze otwórz menu Layer i kliknij przycisk Clear. Po tym zabiegu zostać powinien tylko ten aktywny. Pozdrawiam, Cyanide.
Napisano 26 Styczeń 201213 l Taa,skrót shift+s pewnie wciskasz i zrzuca duplikat toola na canvas.Ctrl+N czyści canvas albo jak Cyanide napisał w menu layer
Napisano 27 Styczeń 201213 l Shift+S to opcja Snapshot która przydaje się jak chcesz wyrenderować model na rożnych subdivach ale przy takim samym ustawnienu do kamery. Trzeba zaznaczyć że jeszcze powinno się w menu Draw w perspektywie zaznaczyć opcje Align to Obiect żeby perspektywa sceny nie wykrzywiała innych ujęć. Polecam. :) Na przypadkowe wduszenie tego skrótu ctrl+n czyli czyszczenie całego dokumentu poza aktywnym toolem.