dElay Napisano 27 Styczeń 2012 Napisano 27 Styczeń 2012 Hej, Mam problem z rozszyfrowaniem zachowania odbić w szle. Problem napotykam już kolejny raz i jeżeli udaje mi się go obejść to ostatecznie nie wiem jak do tego doszedłem, dopóki nie zrozumiem o-co-kaman będę się tutaj zawsze kręcił w kółko. W tym momencie walczę ze scenką gdzie łazienka jest szklaną puszką. Wcześniej podobny efekt miałem na szybie w oknach. Zobaczcie załączone obrazki i byłbym super wdzięczny jakby ktoś mi tutaj coś podpowiedział. Jak kontrolować faliste artefakty albo najlepiej się ich pozbyć. Najdziwniejsze są dla mnie czarne fale oraz jakby załamanie/treshold pełna refleksyjnośc-jakby lustro i nagle zero odbić rozgraniczone falistością. Obrazki: http://www.delay.pl/glassproblems.jpg pzdr! D.
biszkopte Napisano 27 Styczeń 2012 Napisano 27 Styczeń 2012 cześć wydaje mi się iż powinieneś zmniejszyć cutoffa do min.
Wirnik Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 coś gdzieś z gammą kręcisz a ona Ci wpływa na fresnela i poprostu go tak ostro ucina zmniejszając cutoffa bedziesz przesówał miejsce ucięcia odbcia
peter_f Napisano 10 Luty 2012 Napisano 10 Luty 2012 Wg. mnie to co napisał @biszkopte jest bardzo prawdopodobne (miałem ten sam problem - http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=77970&highlight= -wyeliminowany przez zredukowanie Cutoff w zakładce Options Vray materiału do 0,00001 lub po prostu 0). Choć to co pisze @Wirnik też ma bardzo duży sens. Nie wiem czemu tak się dzieje. U mnie zaczęło to się chyba pojawiać gdy zacząłem kombinować z gammą. Pozdrawiam Piter
dElay Napisano 24 Luty 2012 Autor Napisano 24 Luty 2012 Hej, Problem okazał się prozaiczny. Po imporcie z xsi do max dostałem dziwny autosmooth na całą geometrię. Sorki za durny wątek :)
Rekomendowane odpowiedzi