_Pawel_ Napisano 20 Luty 2012 Share Napisano 20 Luty 2012 Witajcie! Mam zamiar wymienić mojego procka(Q6600) i płytę(asus P5Q Pro) na coś solidniejszego. Zastanawiam się nad tymi prockami i7 2600k oraz i7 3280. Mam dylemat czy zainwestować w LGA2011 czy 1155, pamięci oczywiście będą po 2000MHz. Przyszły procesor mam zamiar podkręcać. Chodzi o to aby render w maxie był szybki! Doradźcie coś proszę, bo nie chcę później żałować zakupu. Pozdro! ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLADE Napisano 20 Luty 2012 Share Napisano 20 Luty 2012 nie podałeś kwoty jaką dysponujesz i zastosowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Pawel_ Napisano 20 Luty 2012 Autor Share Napisano 20 Luty 2012 Łącznie z płytą + pamięcią + procek chciałbym się zmieścić gdzieś w granicach 2500zł. A zastosowania to tak jak napisałem wcześniej renderowanie w 3ds max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 20 Luty 2012 Share Napisano 20 Luty 2012 Na LGA 2011 nie zmieścisz się w budżecie na pewno, na 1155 całą kwotę pochłoną tylko te trzy elementy. Co do pamięci to SB i tak nie obsłuży więcej niż 1333mhz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Pawel_ Napisano 21 Luty 2012 Autor Share Napisano 21 Luty 2012 To może lepiej poczekać do wiosny aby te procki i płyty pod 2011 potaniały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 21 Luty 2012 Share Napisano 21 Luty 2012 chyba przyszlej wiosny ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makak Napisano 21 Luty 2012 Share Napisano 21 Luty 2012 Intel nie przecenia za bardzo swoich flagowych procków. Cena zwykle się utrzymuje. Jedyne na co możesz liczyć, to umocnienie złotówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Pawel_ Napisano 21 Luty 2012 Autor Share Napisano 21 Luty 2012 A jakbym zakupił pamięć 2000MHz pod tego procka 2600k to dałoby radę go podkręcić aby wykorzystał te 2000MHz ? Bo widzę, że i7 3820 wykorzystuje max 1600MHz, więc po co służą te 2000MHz skoro procki nie są w stanie ich wykorzystać? Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Pawel_ Napisano 21 Luty 2012 Autor Share Napisano 21 Luty 2012 W sumie to jeszcze jest i7 2700k i chyba na ten procek padnie wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 21 Luty 2012 Share Napisano 21 Luty 2012 i7 2700k to opcja dla naiwniakow. To jest ten sam procek co 2600k, tylko lekko podkrecony. Nie wycisniesz z niego wiecej niz z 2600k ale za to sprzedawca wycisnie z Ciebie troszke wiecej grosza:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_Pawel_ Napisano 21 Luty 2012 Autor Share Napisano 21 Luty 2012 Aha, dobrze wiedzieć, dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitamo Napisano 9 Marzec 2012 Share Napisano 9 Marzec 2012 Na LGA 2011 nie zmieścisz się w budżecie na pewno, na 1155 całą kwotę pochłoną tylko te trzy elementy. Co do pamięci to SB i tak nie obsłuży więcej niż 1333mhz. hmm u mnie RAM przy SB smiga na 1872Mhz wiec skad ten pomysl ze max 1333Mhz ? i roznica w wydajnosci jest zauwazalna pomiedzy 1333 a tym co ja mam ustawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 9 Marzec 2012 Share Napisano 9 Marzec 2012 Jak ustawisz w biosie to pójdą, ale to już OC;) A różnica widoczna w czym? bo chyba nie w prędkości renderingu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitamo Napisano 9 Marzec 2012 Share Napisano 9 Marzec 2012 SB obsluguje 1600 bo nie trzeba robic OC by sobie normalnie wybrac tryb pracy pamieci i jest on calkowicie niezalezny od CPU. Roznica widoczna przy wczytywaniu duzej ilosci danych, czyli jak scena waży sporo to jednak wydajnosc jest nieco wyzsza. Sporo zalezy tez od tego jakim procesorem kto dysponuje - sporo zalezy od wielkosci pamieci cache w CPU. Bede mial okazje zrobie dokladniejsze testy, dzis testowalem pobor energii dla platfromy SB przy roznych ustawieniach i roznym OC wiec mialem okazje tez sprawdzic wydajnosc po OC pamieci. Przy ustawieniu z 1333 na 1871 pamieci w Cinebenchu 11.5 uzyskalem 10.21 vs 10.30 ptk czyli jakas roznica nawet w zwyklym renderingu jest. Wieksza bedzie w samym 3D Studio ze wzgledu na zlozonosc procesow ktore sa uruchamiane podczas renderowania bardziej wymagajacej sceny z wieksza iloscia tekstur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi