Napisano 5 Marzec 201213 l Witam, Mam takie pytanie, a mianowicie, chcę w 3ds maxie wymodelować wzór na ścianie tak, aby był wypukły. O ile dobrze mi się zdaję, to się jakoś robi w edytorze materiałów. Może mi ktoś opisać jak to wyciąć za pomocą materiału? Poniżej daje zdjęcie przykładowe.
Napisano 5 Marzec 201213 l Wstaw to do bumpa po przeróbce na czarno biały. To co ma być wypukłe zrób białe, co nie - czarne.
Napisano 5 Marzec 201213 l Autor Dokładnie chodzilo mi o to aby ten wzór został wycięty bez tła. Żeby pozostała tylko ta gałązka
Napisano 6 Marzec 201213 l No to wrzuć to do opacity wtedy usuniesz tło. Inna wersja to mapa displace gdzie można uzyskać wyższej jakości wytłoczenie kosztem czasu renderu. Ale nie stworzy to za ciebie obiektu zbudowanego z siatki. Natomiast jest wystarczające jako ala płaskorzeźba na ścianę.
Napisano 6 Marzec 201213 l Dokładnie ten sam problem poruszałem juz kilkukrotnie na forum i też nie uzyskałem odpowiedzi. W Cinem4d jest takie narzędzie jak Vectorizer(o ile dobrze pamiętam). Tworzy geometrię z czarno-białej mapy. Przydałoby się cos takiego w Maksie. Ale na upartego dasz radę odrysować ten kształt splinem... godzina roboty i po problemie:)
Napisano 6 Marzec 201213 l albo wrzucic to do jakiegos programu od vektorow (illustrator, corel), dac autoobrys, wyeksportowac jako .ai i max to przyjmie jako spline'a. potem juz tylko extrude i po wszystkim (pomijajac ze czasem trzeba taki spline poczyscic, jest darmowy plugin optimize spline ktory to zwykle zalatwia).
Napisano 6 Marzec 201213 l Autor albo wrzucic to do jakiegos programu od vektorow (illustrator, corel), dac autoobrys, wyeksportowac jako .ai i max to przyjmie jako spline'a. potem juz tylko extrude i po wszystkim (pomijajac ze czasem trzeba taki spline poczyscic, jest darmowy plugin optimize spline ktory to zwykle zalatwia). Tylko mam problem aby ten rysunek z corela mi przeszedł do maxa;/
Napisano 6 Marzec 201213 l Jak w .ai nie chce pójść to wypuść w jakimś Cadowym .dwg i nie powinno być problemów.
Napisano 6 Marzec 201213 l Autor niestety, już próbowałem na wszystkie sposoby. Pewnie coś źle robię. Jakbyś miał chęć i troszkę czasu, czy mógłbyś mi poszczególnie opisać ten proces?
Napisano 6 Marzec 201213 l A napisz dokładnie w czym masz problem? W wyeksportowaniu z Corela, w imporcie do maxa?
Napisano 7 Marzec 201213 l Mi import z AI nie działa jeżeli nie zapiszę w zgodności z ilustratorem 3(tak, bez cs), ot, taka informacja :P
Napisano 7 Marzec 201213 l Autor A napisz dokładnie w czym masz problem? W wyeksportowaniu z Corela, w imporcie do maxa? hmm.. myślę, że problem leży w eksporcie z corela (mam CorelDraw x5), a może otwarciu tego w 3ds max-ie
Napisano 7 Marzec 201213 l hmm.. myślę, że problem leży w eksporcie z corela (mam CorelDraw x5), a może otwarciu tego w 3ds max-ie no to uscililes problem :D W przypadku Illustratora trzeba wyexportowac .ai w troche starszej wersji (chyba Illustrator 8 jesli dobrze pamietam) Max mial problemy z importem nowszych formatow. Mozliwe ze cos podobnego jest w przypadku Corela, ale zanim nie napiszesz co i jak robisz to pozostaje wrozyc z fusow.
Napisano 7 Marzec 201213 l corel - export do DWG - autocad, zero zmian w ustawieniach, max 2011 import - zero zmian w ustawieniach. wektor jak malowany w maxie. Problem z nim jest taki że ma mnóstwo punktów kontrolnych co oznacza że siatka zrobiona z tego będzie mega skomplikowana, naprawdę, lepiej to zrobić splineami