Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witajcie po majówce! (niestety)

Rozpocząłem prace nad większą scenką, której głównym elementem będzie... gitara. :)

Nie jest ona dopieszczona jeszcze TAK, jak tego będę chciał, ale zajmę się tym w ostatniej fazie.

Model i tekstura na podstawie mojego starego Gibsona ;)

Oto kilka ujęć, którymi chciałem się podzielić z Wami:

Main_view_jpg.jpg

Details.jpg

Shot1_i_podpis.jpg

Shot2_i_podpis.jpg

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ostatnie dwa przecudne!

Wczesniejszym brakuje tych kolorków i postprodukcji tych ostatnich, aczkolwiek model ładny. Struny niszczą!

Nie wiem czy zastosowałeś mapke reflect (a jesli tak ) to ustaw mniejszy reflect na te zabrudzenia i rysy. Bo Ci sie teraz brud błyszczy jak laker i dodaj też minimalny bump na lakier i troche wiekszy na gryfie? ( tam gdzie są klucze, nie znam sie na gitarach ;p)

Ogólnie zapowiada sie bardzo zacnie.

Powodzenia w dalszej pracy, jedziesz!

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dziękuję! Cieszę się z Twojej reakcji Karkosik :)

Tylko dodam mały komentarz do uwagi odnośnie kolorów pierwszej wizki - mogłem dodać te gradienty i kolory, ale bardzo podobało mi się takie surowe ujęcie gitary :)

Co do brudów i rys - masz zupełną rację - przesadziłem trochę z reflectem, i zero bump'a. Muszę to poprawić w końcowej fazie.

Mam nadzieję, że ostateczna ilustracja z wykorzystaniem gitary zbierze równie dobrą opinię, co obecna :)

Dzięki jeszcze raz.

Pozdrawiam!

Napisano

Czy struny to bump?

bardzo ladny model;) i wprzylaczam sie do opini ze 2 otatnie super!:)

Napisano

Zrzuca z nóg! Jak dla mnie rewelacja ;) Jak zrobiłeś struny i z jakiego silnika korzystałeś?

Napisano

Ludzie Ci posłodzili to teraz ja ponarzekam, cobyś nie wpadł w samozachwyt. Zwłaszcza, ze napisałeś, że w założeniu miała być dopieszczona:

- Struna D rozumiem była wymieniana, tak? Zbyt nowa wobec reszty:)

- Masakrycznie kanciaste pudło Ci wyszło.

- albo struna basowa E jest za cienka, albo te kołki na główce(nigdy nie wiem jak się zwą), na których owija się struny są nieproporcjonalne względem strun (ciężko jest zrobić praktycznie 4 oploty i jeszcze, żeby tyle miejsca zostawało - zwłaszcza w akustykach, gdzie najczęściej domyślny set to dwunastki!

- nie sposób tu nie pominąć załamania praw fizyki, zwłaszcza, ze sam specjalnie zrobiłeś zoom na główkę i struny ; Popraw sposób mocowania strun. Powinny one iść od dziurki i być nawijane, a nie od dołu - nie jest to absolutnie możliwe;) I powinny być ściśnięte jeden oplot tuż pod drugim

- i jeszcze dla samego czepialstwa powiem, że profile progów wyglądają trochę inaczej - zwłaszcza na końcach nie powinno być wklęśnieć, bo by Ci struny brzęczały

No ale fakt, gitara ładna:)

Napisano

Wow, naprawdę świetne. Tylko... Co trzeba robić żeby w taki sposób zrysować podstrunnicę? :P

To jaki to właściwie jest z Gibolami, Epi jest częścią koncernu a nie widziałem takiego comba... (?)

pzdr. Daniel.

PS. Chasdiel, no teoretycznie masz rację, ale... istnieje wieeele modeli, a struny... proszę Cię, jestem jedyną osobą jaką znam która przykłada wagę jak je zakładać poprawnie, a często mam kilka kompletów na gitarach (teraz 2 różne 10 i jedną 11). Progi- true!

Edytowane przez pirx

Napisano
  • Autor

@indian: bardzo dziękuję za wyrazy uznania :)

@kakaku: Dwie najgrubsze struny to displacement, trzecia struna bump, reszta poprostu materiał. Dzięki tak poza tym :)

@3d_operator: Glad you like it! DOF - tak, z PS, na bazie z-depth pass.

@maniu: Cieszę się, że odniosłeś takie wrażenie! hehe. Struny tj. wyżej - displacement i bump, a silnik to Vray 2.0

@Chasdiel: Nie tyle pochwała kształci, co krytyka - dzięki za cenne uwagi!

Co do struny D muszę Ci się przyznać ... że nie wiem kto ją podmienił! Tak naprawdę wszystkie struny mają ten sam materiał :P Ale widzę o co Ci chodzi. To nawet ciekawe jak jedna struna jest inna od reszty ;)

Co do pudła to starałem się robić na podstawie swojej gitary, ale masz rację - coś wyostrzyłem za bardzo i nie czyta się najlepiej przez tą teksturę - need to fix that.

Co do owinięcia Struny E - tutaj mój błąd :P za duże przedziały w owinięciu zrobiłem. Całość strun jest zrobiona w podobny sposób i rzeczywiście muszę to poprawić.

I progi również dobrze zauważyłeś - nie byłoby możliwe na nich wygodnie grać :D Myślałem, że mało albo prawie nikt tego nie zauważy, ale nie doceniłem widza ;) Koniecznie trzeba będzie poprawić ich wysokość i frezy na krawędziach.

Cieszę się, że mimo merytorycznych błędów, gitara się podoba :)

@DanielKusak: Jako, że nie jestem doświadczonym gitarzystą - spytałem o to doświadczonego. Powedział, że jest możliwość zrysowania gryfu, ale pod warunkiem że zjedzie się także przedziały progowe ;) Co do porysowań na samym gryfie to nie zdążyłem zrobić dokładnej mapy, przez co nie są one zbyt realistyczne. Koniecznie do poprawy :)

Dzięki wszystkim jeszcze raz i szczerze - nie spodziewałem się aż takiego uznania z Waszej strony. To naprawdę wspiera w kolejnych etapach pracy!

Pozdrawiam!