Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

dawno nic nie wrzucałem, a robiłem ostatnio model Porsche na zlecenie i spodobał mi się na tyle, że postanowiłem go wyrenderować i pokazać.

Jak zawsze jestem ciekawy Waszych opinii.

porsche911201301.jpg

porsche911201302.jpg

porsche911201303.jpg

porsche9112013w01.jpg

porsche9112013w02.jpg

• Odpowiedzi 13
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne jednak im dłużej patrzę na model tym więcej widać niedociągnięć. W paru miejscach siatka jest dość nierówna, coś niedobrego dziej się z przednią szybą i tylny zderzak w okolicach tablicy rejestracyjnej zdecydowanie do poprawy.

Napisano

piękny model, może faktycznie to i owo można by poprawić, ale całość robi wrażenie.

Kawał dobrej roboty.

Studio też niczego sobie, mógłbyś napisać parę słów o ustawieniach sceny...?

Napisano
piękny model, może faktycznie to i owo można by poprawić, ale całość robi wrażenie.

Kawał dobrej roboty.

Studio też niczego sobie, mógłbyś napisać parę słów o ustawieniach sceny...?

cieszę się!

scena to wygięty plane, światło sky z hdri (stąd przypadkowe odbicia o których pisze Stachu, ale które ja akurat lubię, gdyż łamią sterylność renderów, a tym samym i sztuczność) i kilka świateł mr spot light, lakier auta też mental ray.

Napisano

Co do łamania sztuczności i sterylności ujęcia przez przypadkowe odbicia , to się nie zgodzę. Popatrz na profesjonalne fotki studyjne pierwszego lepszego auta. Każdy refleks nie jest przypadkowy, owszem zdarzają sie takie które rozpoczynają się po środku auta i kończą w 3/4 itp. ale również są przemyślane i podkreślają jakąś linie boczną. Ogólnie fajny model, rendery średnie :)

Napisano
Co do łamania sztuczności i sterylności ujęcia przez przypadkowe odbicia , to się nie zgodzę. Popatrz na profesjonalne fotki studyjne pierwszego lepszego auta. Każdy refleks nie jest przypadkowy, owszem zdarzają sie takie które rozpoczynają się po środku auta i kończą w 3/4 itp. ale również są przemyślane i podkreślają jakąś linie boczną. Ogólnie fajny model, rendery średnie :)

http://www.influx.co.uk/wordpress/wp-content/uploads/2010/07/362_Volkswagen_Golf_GTI__1974__Archivio_Fotografico_Italdesign_Giugiaro____Italdesign_Giugiaro.jpg

to tak pół żartem (lubię oldschool) :P

ja po prostu lubię jak się coś odbija, na robienie jakieś skomplikowanej sceny zabrakło chęci. A hdri zawsze chętnie wrzucam, bo nie tylko urozmaicają odbicia na lakierze, ale też dzięki IBL oświetlają i łamią sterylność cieni. Wkrótce na nowej maszynie jak będę miał chwilę, może popracuję nad renderem bez hdri, ale na pewno będę starał się o jakiś efekt, a nie tylko gradientowe błyski, które są dla mnie nudne.

Napisano

Dla mnie render słaby, nieprzemyślane refleksy, raz twarde, raz miękkie, nie gra to za bardzo ze sobą, a już w ogóle w takiej formie. Model na pierwszy rzut oka dobry, ale po przyglądnięciu sie jest pare błędów, braków... np. brakuje środkowego światła hamowania z tyłu, lusterko chyba w złym miejscu lekko, kierunkowskaz przedni też tak nie wygląda, tylne światła to już w ogóle inaczej wyglądają, a przeciwmgłowe w złym miejscu.

Napisano

Dzięki za rady i wytknięcie błędów, postaram się, żeby następna praca była bardziej dopieszczona, albo najpierw wrzucę do wipa.

Ale przede wszystkim chciałem podziękować za publikację na głównej, jest to dla mnie wielkie wyróżnienie i tym bardziej motywuje mnie do bardziej starannej pracy i robienia postępów w grafice.

• Like 1
Napisano

hej musiałem napisać hehehe.uwielbiam markę PORSCHE i jestem jej wielkim fanem od dziecka:)model nie jest zły są w niektórych miejscach małe niedociągnięcia ale myślę że każdy grafik w każdym projekcie popełnia błędy i na nich się uczy i z czasem ich nie powiela.wiec na pewnym etapie rozwoju można darować:)co do renderów rozumiem o chciałeś uzyskać i tu się nie wtrącam zbytnio bo to jest indywidualna sprawa grafika na pomysł sceny(faktem jest że w zdjęciach aut markowych,studia są tak zrobione aby uzyskać jak najlepszy efekt dla auta tak żeby było widać każda linie.A ustawienie refleksów jest planowane)...ja jedynie bym zmienił xenony żeby świeciły i troszkę dodał retuszu w PHT:)tak czy siak jest ok

Napisano

Niedopracowany model - laczenia karoseri w wielu miejscach krzywe, chromy w swiatlach widac ze troche olales sprawe, plastelinowa karoseria co widac na refleksach.

Niedopracowane rednery - zwykle spoty, refleksy dodane chyba na chybil-trafil heeh

Pozdro

Napisano

Nie jestem samochodziarzem więc nie umiem rozpoznać błędów, o których piszą moi poprzednicy. Dla mnie wygląda to naprawdę dobrze. Bardzo fajny model i jego prezentacja.

Pozdrawiam

Piter

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności