Napisano 28 Sierpień 201212 l Witam, Od wczoraj mam problem z moim maxem 2012. Nie chcę się wyłączać. Muszę to robić poprzez manager procesów. Występują też problemy z włączaniem innych plików w tej samej sesji. Identyczny problem tez wystąpił w maxie 2011, którego miałem równolegle zainstalowanego. Dzieje się to na prawie wszystkich scenach oprócz tych najmniejszych. Nie pomogło odinstalowanie obydwu programów wraz z usunięciem wszystkich plików z folderów: Program Data, Program Files, App Data Local oraz Roaming a także Moje dokumenty. Po ponownym zainstalowaniu programu nawet z innej instalki jest to samo. Nie chcę robić formata, ponieważ mam już mało czasu do terminu oddania projektu. Jeśli ktoś wie co można zrobić w takiej sytuacji to będę bardzo wdzięczny. Licencja: Edukacyjna, Oryginalna; Procesor: Core i7 Ram: 8GB System: Windows 7 Pozdrawiam, Michał
Napisano 28 Sierpień 201212 l To raczej wina systemu. Cos sie musialo spaprac. Dokoncz projekt i zrob reinstall.
Napisano 28 Sierpień 201212 l Autor Do póki da się jakoś zapisywac to tak zrobię. Dzięki za radę. Pozdrawiam
Napisano 29 Sierpień 201212 l Mam to samo i podobny sprzęt. Reinstal nie pomógł. Max po pracy w dużych scenach zamyka się całe wieki. Po tych mniejszych zamyka się normalnie.
Napisano 29 Sierpień 201212 l Winą są skażone sceny które robią w maxie jakiś syf. Jest na to skrypt, u mnie na podobny problem pomagał: v3d.pl/wrzuta/skrypt_test.ms trza uruchomić skrypt, zapisać scenę i uruchomić jeszcze raz maxa
Napisano 29 Sierpień 201212 l Siwy dobrze prawi, to dokładnie to, tylko jeszcze na końcu bym dorzucił czyszczenie pamięci t=trackviewnodes;n=t[#Max_MotionClip_Manager];deleteTrackViewController t n.controller;gc() Sz.
Napisano 2 Wrzesień 201212 l Sprawdź także czy winda nie buduje za wielkiego swap file w trakcie pracy z maxem bo wtedy musowo będzie się max zamykał w nieskończoność, a w ogóle to warto mieć cały czas włączony jakiś program który porządkuje pamięć i ją co jakiś czas sensowny odchwaszcza. Tesli budujesz za dozę sceny to mogą być też kłopoty z ich zamykaniem, na przyszłość jak się da odchudzaj sceny, warto obiekty które umieszczasz lub takie które modelowałeś a maja dożą wagę przerobić do vraymesha, korzystać z pluginów takich jak multiscater przy zwielokrotnianiu obiektów a nie jak to się zdarza przez kopiowanie. Szczęściarze! Mi Max się wyłącza sam z siebie 10x dziennie :) to kolega nie wie że max to perfidne i złosliwe bydle ;)
Napisano 2 Wrzesień 201212 l Autor Wpisałem script oraz [ctr+E] i zadziałało więc bardzo dziękuję za pomoc. Co do vray proxy to owszem używam, wszystkie drzewa miałem na proxy ale na scenie mam też kilka aut i ostatnio przestałem ich do proxy przerabiac bo za dużo z tym zabawy i czesto coś nie gra typu wymiary, materiały itp. Scena wazy ok 250000 KB z samochodami do 350000KB. Może dlatego nie chce sie wyłaczać. Waga pliku zwiazana jest też z tym ze model nie jest wykreoawny w 100% w maxie. Jeszcze raz dzikuję za cenne rady. Tego szukałem.