Napisano 21 Listopad 201212 l Mam taką zagwozdkę - jak to zrobić i czy jest możliwe, żeby w Blenderze rozłożyć uv-ki dla jednego mesha tak, żeby korzystały z wielu tekstur? Tutaj przykład: Chodzi o to, że może być wiele klocków korzystających z części tych samych tekstur, przy czym chcę też żeby bazowa tekstura ściany mogła się tilować i inne (np drzwi i okna) już niekoniecznie. Może jednak pomysł na zrobienie tego jest zły?
Napisano 21 Listopad 201212 l Możesz stworzyć jedną teksturę i w niej wykafelkować poszczególne obrazy i dopasować do nich uv mape ale uniemożliwi to tiling. Inna opcja to użycie oddzielnych materiałów na każdej ze ścianek.
Napisano 21 Listopad 201212 l oczywiście, że można. Jeśli robisz dla gamedev na przykład jakąś mapę do UDK, obiekty na mapkę, to nie ma problemu, żeby każdy poly miał inny materiał z inną teksturą z inną UVką i taki recycling jest bardzo wskazany. Jeśli chodzi o cycles, to już trochę inaczej, bo działa tylko jedna UVka, ale tak samo możesz użyć wielu materiałów, a każdy może mieć swoją teksturę, tylko już musisz te tekstury dopasować do jednego UV, co też nie jest problemem, bo jeśli wyspy na UV będą się pokrywać, a są z innych materiałów to nie przeszkadza wcale. Tips dla takiego rozwiązania, to użycie node group, czyli zrobienie sobie w jednym podstawowym materiale grupy nodów z nazwą, którą to możesz przywołać w innym materiale, tylko input tekstury będzie inny. Jak będziesz chciał poprawić materiały, to edytujesz grupę i zmieni się we wszystkich. w sumie, może się czepiam, ale czemu nie spróbowałeś, tylko pytasz? Edytowane 21 Listopad 201212 l przez ikkiz
Napisano 22 Listopad 201212 l W Cycles też można używać kilka UVłek, ale jedna jest domyślna (ma aktywną ikonkę aparatu na liście kanałów UV) i to ona jest w sockecie "UV" w node "Texture Coordinates". Do innych kanałów UV można się dostać za pomocą "Attribute" node i wpisując nazwę kanału z tą UVką, a następnie użyć niebieskiego socketu dla wektorów.
Napisano 22 Listopad 201212 l Autor Cholera, skasowało mi odpowiedź :(. Grafika będzie w 2d - coś w rodzaju prerenderowanej mapki a'la Planescape Torment. Temat teksturowania jest dla mnie dość nowy, więć dlatego pytałem - po prsotu nie wiedziałem jak to zrobić. Wiele UV-ek odpada, bo będzie renderowane Yafarayem. Podejście jakie zaproponował ikkiz - wiele materiałów na mesha i jena UV-ka, to chyba to czego szukam. Nodów niestety nie kumam w ogóle, ale trzeba będzie się nauczyć.
Napisano 22 Listopad 201212 l dzięki n-pigeon, może się kiedyś przyda, a nie wiedziałem. panRebonka - nauczysz się w 15 minut, może nie wszystkiego - jak widać na przykładzie mojej niewiedzy, ale proste rzeczy na nodach są ... proste. Potem można komplikować i robić cuda niewidy. Proponuje zrobić sobie kawę i usiąść do tego od razu, bo jak zrozumiesz o co chodzi, to nie będzie dla ciebie bardziej naturalnego sposobu komponowania materiałów. Ja się bałem nodów wcześniej w Internalu i w Compositingu, ale jak wszedł Cycles, to nie było wyjścia.
Napisano 10 Grudzień 201212 l Jest możliwe. Jest wiele sposobów, możesz po prostu zaznaczyc dane "face" obiektu i assignowac je do danej textury/materiału.