Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Pewnie ten temat byl walkowany wiele razy ale ponawiam go bo wiecie technologia idzie w gore...:)

Ciekawy jestem opini zawodowcow w dziedzinie grafiki 3d i 2d jaki wybraliby laptop ktory choc troche zastapilby stacje robocza w tej cenie. Ja raczej preferuje prace mobilna i czesto nie mam dostepu do komputera stacjonarnego przez dluzszy czas dlatego szukam w miare wydajnego laptopa w cenie do 4000 zl na czas obecny i z mozliwoscia jego rozbudowania.

http://sklep.benchmark.pl/product/160236/Komputery/Laptopy_i_netbooki/Samsung_SERIES_5_NP550P7C_S01PL_.html to moj pierwszy wybor po wielu poszukiwaniach ale moze ktos zna cos lepszego w podobnej cenie.

Prosze o porade.

Edytowane przez MariushO

• Odpowiedzi 13
  • Wy艣wietle艅 3,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jesli laptop to bym bral tylko macbooka pro albo jakiegos dobrego dell'a. W tej cenie niestety oba uzywane. Reszta to raczej tandeta. Nawet vaio polecialo z jakoscia na leb na szyje ostatnimi laty. Zastanow sie czy na prawde potrzebujesz mobilnosci. Moze mac mini + monitor? Jesli jednak chcesz mocy to tylko blaszak niestety w tej cenie. Jakbym dzis mial cos kupowac za 4000 to wzialbym mac mini na radeonie, albo hakintosh i7 + jakis dell 23 cale.

Napisano
Reszta to raczej tandeta

to jak dla mnie dosc daleko posuniete stwierdzenie.

Z wlasnych doswiadczen polece Della i Asusa. Jak dla mnie Dell nie powala jakoscia wykonania, ale wszystko dzia艂a i trzyma sie od prawie 5 lat, na poczatku sluzyl mi jako stacja robocza, potem juz jako lapek zapasowy. Moje dziewcze programista przegryzla sie przez 2 Asusy, jeden juz ma z 8 lat, wciaz dziala.

Ale tak serio to ciezko polecac lapka jako glowna stacje robocz膮, dzia艂a膰 to dzia艂a, ale na dluzsza mete ergonomia pracy jest o wiele lepsza na zwyklym kompie.

Napisano

Moze troszke przesadzilem, ale jak widze te laptopy w sklepach z pofalowanymi "piano black" obudowami, trzeszczacymi klapami, glossy ekranami, ktore nawet nie sa o rownej powierzchni.. no nie wiem, moze jestem przewrazliwionym esteta :]

Napisano

Z lapk贸w to Asus, Dell i Lenovo. Od Samsunga z daleka! Co do Maca - upewnij si臋 偶e soft na kt贸rym pracujesz wsp贸艂pracuje z Macami. Ale od nich te偶 raczej bym ucieka艂 :)

Napisano
ale jak widze te laptopy w sklepach z pofalowanymi "piano black" obudowami, trzeszczacymi klapami, glossy ekranami, ktore nawet nie sa o rownej powierzchni

przyznam sie ze mam podobne reakcje jak wchodze do PC World (tutejszego marketu z kompami), mam ochote biegac i krzyczec "ludzie, nie kupujcie tego szajsu, lepsze i tansze znajdziecie na sieci jak troche poszukacie" :) Kupowanie lapka z przekroju low-to-mid odradzam nie zaleznie od firmy, zwlaszcza towarow wystawionych w sklepach rodzaju media market.

pozdrawiam i milego dnia zycze.

Napisano

Wlasnie wlasnie Mirach.. juz myslalem ze ze mna cos nie tego ;d Szkoda ze nie patrzy sie dzis juz na jakosc tylko na roznorodnosc i zeby bylo tansze i o "wiekszych" parametrach.

Napisano

lapek nie ma by膰 g艂贸wn膮 stacj膮 robocz膮. ma by膰 mobilnym dodatkiem/ pomoc膮. r贸偶nie w 偶yciu bywa a nie zawsze i wsz臋dzie da si臋 zabra膰 ca艂e pud艂o:-)

ja osobi艣cie wszystko co jab艂kowe to omijam z daleka (no mo偶e opr贸cz sok贸w bo te akurat lubi臋 bardzo:-))

racja 偶e w salonach zdecydowana wi臋kszo艣膰 egzemplarzy to zabaweczki do pospolitego u偶ytku. dlatego puki co szukam sensownej maszyny a potem zaczn臋 si臋 rozgl膮da膰 za sklepem:-)

Napisano

Mog臋 poleci膰 Asusa serii G73 JW - taki u偶ywam, laptop o ca艂kiem ciekawych parametrach, solidnej obudowie, interesuj膮cym designie i 艣wietnie wykonany, r贸wnie偶 w 艣rodku - ch艂odzenie jest naprawd臋 przemy艣lane i bardzo wydajne, nigdy nie mia艂em z nim problem贸w i w najwi臋kszym stresie utrzymuje je bez problemu na normalnym poziomie, jest cichy. Acha, programy graficzne na nim 艣migaj膮, chyba 偶e przesadzi si臋 z ilo艣ci膮 poly... :)

Z Della to raczej tylko seri臋 precision, w takiej kwocie te偶 co艣 mo偶na znale藕膰.

Pzdr.

Napisano

Taka zabaweczka:

http://allegro.pl/dell-17r-7720-i7-fhd-16gb-1tb-gt650-2g-w8-nbd-mysz-i2834990835.html

lub taka:

http://allegro.pl/najmocniejszy-hp-8x3-3ghz-16gb-750gb-gt630-2gb-w7-i2847949035.html

aczkolwiek, gor膮co (pum) polecam laptopy z serii biznesowych, a nie dla graczy. Maj膮 lepsze ch艂odzenie, lepsze materia艂y, lepszy soft na p艂ycie g艂贸wnej, co ma znaczenie dla pr臋dko艣ci port贸w USB itp, a za to gorsze g艂o艣niki czy kamerk臋. Mo偶e niekoniecznie ten :):

http://allegro.pl/najszybszy-notebook-biznesowy-w-polsce-i2848491137.html

ale jaki艣 starszy z nie艣miertelnej serii HP Compaq 8xxx-w, kt贸rej powy偶szy monster jest nast臋pc膮.

Napisano

Nie ma ju偶 czego艣 takiego jak laptop z mo偶liwo艣ci膮 rozbudowy. Ju偶 nawet ma艂o gdzie daj膮 mo偶liwo艣膰 wyj臋cia dysku twardego. 呕aden autoryzowany serwis nie wymieni ci w lakpu grafiki na silniejsz膮 bo powiedz膮 偶e si臋 "nie da". Dlatego bo im si臋 to oczywi艣cie nie op艂aca. W serwisie mog膮 ci tylko dosypa膰 ramu albo wymieni膰 dysk oczywi艣cie za horrendaln膮 kas臋. Poza serwisem wymienisz grafik臋 jak i procka ale oczywi艣cie tracisz wtedy gwarancje, tracisz prawo do korzystania z OEMowego systemu operacyjnego i musisz kombinowa膰 ze sterownikami na w艂asn膮 r臋k臋. 艢redni biznes.

Od mak贸w mini trzyma膰 si臋 z daleka. Trzy miesi膮ce przepracowa艂em na takim bublu i dzi臋kuje 偶e ju偶 wi臋cej nie musz臋. Bebechy bardzo s艂abego laptopa zamkni臋te w 藕le ekranowane metalowe pud艂o. Problemy z wy艣wietlaniem czegokolwiek s膮 nagminne. Mo偶na zapomnie膰 o robieniu 3d na powa偶nie z takim graficznym zbukiem na pok艂adzie. Jak ju偶 jakie艣 jab艂ko to sensowny jest tylko macbook bez retiny.

Napisano
tracisz prawo do korzystania z OEMowego systemu operacyjnego.

!? Are you sure?

Napisano
  • Autor

Dzieki ch艂opaki za odpowiedzi.

Szukalem ostatnio ostro, bo do tej pory nie zakupi艂em nic. Mam na oku tego Asusa:

http://www.komputronik.pl/product/174003/Komputery/Laptopy_i_netbooki/ASUS_G75VW_T1143H_16_GB.html#productFeatures

Zaoszczedzilem troch臋 kasy wiec mog臋 tyle wydac, tylko...

- jak pisali艣cie wcze艣niej to nie szukac nic do gier a to jest laptop dedykowany na gry

- nie ma dysku SSD ale czy on tak naprawd臋 przyspiesza prace?

Wiec pytanie, brac tego Asusa czy mo偶e jest cos lepszego w tej cenie?

Obecnie to najlepsza dla mnie oferta. Chodzi o procesor i karte grafiki(mysle,ze da mi zadowalajaca wydajnos w viewportach).

Pracuje w Maya, Mudbox i Photoshop.

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci