Napisano 24 Listopad 201212 l Witam wszystkich. Pewnie ten temat byl walkowany wiele razy ale ponawiam go bo wiecie technologia idzie w gore...:) Ciekawy jestem opini zawodowcow w dziedzinie grafiki 3d i 2d jaki wybraliby laptop ktory choc troche zastapilby stacje robocza w tej cenie. Ja raczej preferuje prace mobilna i czesto nie mam dostepu do komputera stacjonarnego przez dluzszy czas dlatego szukam w miare wydajnego laptopa w cenie do 4000 zl na czas obecny i z mozliwoscia jego rozbudowania. http://sklep.benchmark.pl/product/160236/Komputery/Laptopy_i_netbooki/Samsung_SERIES_5_NP550P7C_S01PL_.html to moj pierwszy wybor po wielu poszukiwaniach ale moze ktos zna cos lepszego w podobnej cenie. Prosze o porade. Edytowane 24 Listopad 201212 l przez MariushO
Napisano 10 Grudzień 201212 l Witam. ja się podłączam do pytania. Również przymierzam się do kupna laptopa w podobnej cenie. jakiś czas temu znalazłem coś takiego: http://www.sferis.pl/produkt/69123-lenovo-ideapad-y580-59-332601-i7-3610qm-15-6fhd-8gb-750gb-gtx660m-dvd-w7h-nis-2013-i-wiedzmin-1-i-2-w-prezencie.html Czy w tej cenie polecilibyście coś innego? lepszego?
Napisano 10 Grudzień 201212 l jesli laptop to bym bral tylko macbooka pro albo jakiegos dobrego dell'a. W tej cenie niestety oba uzywane. Reszta to raczej tandeta. Nawet vaio polecialo z jakoscia na leb na szyje ostatnimi laty. Zastanow sie czy na prawde potrzebujesz mobilnosci. Moze mac mini + monitor? Jesli jednak chcesz mocy to tylko blaszak niestety w tej cenie. Jakbym dzis mial cos kupowac za 4000 to wzialbym mac mini na radeonie, albo hakintosh i7 + jakis dell 23 cale.
Napisano 10 Grudzień 201212 l Reszta to raczej tandeta to jak dla mnie dosc daleko posuniete stwierdzenie. Z wlasnych doswiadczen polece Della i Asusa. Jak dla mnie Dell nie powala jakoscia wykonania, ale wszystko działa i trzyma sie od prawie 5 lat, na poczatku sluzyl mi jako stacja robocza, potem juz jako lapek zapasowy. Moje dziewcze programista przegryzla sie przez 2 Asusy, jeden juz ma z 8 lat, wciaz dziala. Ale tak serio to ciezko polecac lapka jako glowna stacje roboczą, działać to działa, ale na dluzsza mete ergonomia pracy jest o wiele lepsza na zwyklym kompie.
Napisano 11 Grudzień 201212 l Moze troszke przesadzilem, ale jak widze te laptopy w sklepach z pofalowanymi "piano black" obudowami, trzeszczacymi klapami, glossy ekranami, ktore nawet nie sa o rownej powierzchni.. no nie wiem, moze jestem przewrazliwionym esteta :]
Napisano 11 Grudzień 201212 l Z lapków to Asus, Dell i Lenovo. Od Samsunga z daleka! Co do Maca - upewnij się że soft na którym pracujesz współpracuje z Macami. Ale od nich też raczej bym uciekał :)
Napisano 11 Grudzień 201212 l ale jak widze te laptopy w sklepach z pofalowanymi "piano black" obudowami, trzeszczacymi klapami, glossy ekranami, ktore nawet nie sa o rownej powierzchni przyznam sie ze mam podobne reakcje jak wchodze do PC World (tutejszego marketu z kompami), mam ochote biegac i krzyczec "ludzie, nie kupujcie tego szajsu, lepsze i tansze znajdziecie na sieci jak troche poszukacie" :) Kupowanie lapka z przekroju low-to-mid odradzam nie zaleznie od firmy, zwlaszcza towarow wystawionych w sklepach rodzaju media market. pozdrawiam i milego dnia zycze.
Napisano 11 Grudzień 201212 l Wlasnie wlasnie Mirach.. juz myslalem ze ze mna cos nie tego ;d Szkoda ze nie patrzy sie dzis juz na jakosc tylko na roznorodnosc i zeby bylo tansze i o "wiekszych" parametrach.
Napisano 13 Grudzień 201212 l lapek nie ma być główną stacją roboczą. ma być mobilnym dodatkiem/ pomocą. różnie w życiu bywa a nie zawsze i wszędzie da się zabrać całe pudło:-) ja osobiście wszystko co jabłkowe to omijam z daleka (no może oprócz soków bo te akurat lubię bardzo:-)) racja że w salonach zdecydowana większość egzemplarzy to zabaweczki do pospolitego użytku. dlatego puki co szukam sensownej maszyny a potem zacznę się rozglądać za sklepem:-)
Napisano 13 Grudzień 201212 l Mogę polecić Asusa serii G73 JW - taki używam, laptop o całkiem ciekawych parametrach, solidnej obudowie, interesującym designie i świetnie wykonany, również w środku - chłodzenie jest naprawdę przemyślane i bardzo wydajne, nigdy nie miałem z nim problemów i w największym stresie utrzymuje je bez problemu na normalnym poziomie, jest cichy. Acha, programy graficzne na nim śmigają, chyba że przesadzi się z ilością poly... :) Z Della to raczej tylko serię precision, w takiej kwocie też coś można znaleźć. Pzdr.
Napisano 13 Grudzień 201212 l Taka zabaweczka: http://allegro.pl/dell-17r-7720-i7-fhd-16gb-1tb-gt650-2g-w8-nbd-mysz-i2834990835.html lub taka: http://allegro.pl/najmocniejszy-hp-8x3-3ghz-16gb-750gb-gt630-2gb-w7-i2847949035.html aczkolwiek, gorąco (pum) polecam laptopy z serii biznesowych, a nie dla graczy. Mają lepsze chłodzenie, lepsze materiały, lepszy soft na płycie głównej, co ma znaczenie dla prędkości portów USB itp, a za to gorsze głośniki czy kamerkę. Może niekoniecznie ten :): http://allegro.pl/najszybszy-notebook-biznesowy-w-polsce-i2848491137.html ale jakiś starszy z nieśmiertelnej serii HP Compaq 8xxx-w, której powyższy monster jest następcą.
Napisano 13 Grudzień 201212 l Nie ma już czegoś takiego jak laptop z możliwością rozbudowy. Już nawet mało gdzie dają możliwość wyjęcia dysku twardego. Żaden autoryzowany serwis nie wymieni ci w lakpu grafiki na silniejszą bo powiedzą że się "nie da". Dlatego bo im się to oczywiście nie opłaca. W serwisie mogą ci tylko dosypać ramu albo wymienić dysk oczywiście za horrendalną kasę. Poza serwisem wymienisz grafikę jak i procka ale oczywiście tracisz wtedy gwarancje, tracisz prawo do korzystania z OEMowego systemu operacyjnego i musisz kombinować ze sterownikami na własną rękę. Średni biznes. Od maków mini trzymać się z daleka. Trzy miesiące przepracowałem na takim bublu i dziękuje że już więcej nie muszę. Bebechy bardzo słabego laptopa zamknięte w źle ekranowane metalowe pudło. Problemy z wyświetlaniem czegokolwiek są nagminne. Można zapomnieć o robieniu 3d na poważnie z takim graficznym zbukiem na pokładzie. Jak już jakieś jabłko to sensowny jest tylko macbook bez retiny.
Napisano 13 Grudzień 201212 l tracisz prawo do korzystania z OEMowego systemu operacyjnego. !? Are you sure?
Napisano 3 Luty 201312 l Autor Dzieki chłopaki za odpowiedzi. Szukalem ostatnio ostro, bo do tej pory nie zakupiłem nic. Mam na oku tego Asusa: http://www.komputronik.pl/product/174003/Komputery/Laptopy_i_netbooki/ASUS_G75VW_T1143H_16_GB.html#productFeatures Zaoszczedzilem trochę kasy wiec mogę tyle wydac, tylko... - jak pisaliście wcześniej to nie szukac nic do gier a to jest laptop dedykowany na gry - nie ma dysku SSD ale czy on tak naprawdę przyspiesza prace? Wiec pytanie, brac tego Asusa czy może jest cos lepszego w tej cenie? Obecnie to najlepsza dla mnie oferta. Chodzi o procesor i karte grafiki(mysle,ze da mi zadowalajaca wydajnos w viewportach). Pracuje w Maya, Mudbox i Photoshop.