vinc Napisano 9 Styczeń 2013 Share Napisano 9 Styczeń 2013 potrzebuje wkleić budynek/viz w zdjęcie. najprościej będzie wydaje mi się, jak podłożyłem mape i ustawiłem kamere tam gdzie dokładnie stałem - tak wyrenderować i powinno być OK Tylko teraz pytanie, jakie specyficzne parametry wbic w kamerę vraypsyhical, żeby odpowiadała z grubsza mojemu aparatowi... zostawiłem stabdardowe film/focal - 36/40 a zoom factor na 0,6 - wygląda tak sobie...macie może jakiś inny pomysł? Z góry dzięki pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadowsexpe Napisano 9 Styczeń 2013 Share Napisano 9 Styczeń 2013 (edytowane) we właściwościach pliku ze zdjęciem w szczegółach powinieneś znaleźć wszystkie dane i zgodnie z nimi ustawić kamerę, Edytowane 9 Styczeń 2013 przez shadowsexpe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozioo Napisano 9 Styczeń 2013 Share Napisano 9 Styczeń 2013 zoom factor 0.6 sugeruje że masz jakiegoś ponad-pełnoklatkowego hasselblada ;-) Lustrzanki "crop" mają zoom factor około 1.6. Aparaty kompaktowe jeszcze więcej. Musisz przeliczyć proporcje rozmiaru matrycy do pełnej klatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wirnik Napisano 10 Styczeń 2013 Share Napisano 10 Styczeń 2013 Takie dane z jpg. nie do końca odpowiadają utawieniu obiektywu, Ja zrobiłem sobie specjalny obiekt do fotografowania, żeby ustalić ogniskową. Trzy kawałki tektury 50x50 cm z podziałką 10 na 10 cm połączyłem pod kątem 90 tak żeby otrzymać połowę wnetrza boxa i zrobiłem fotę dokładnie taką samą ogniskową jak zdjęcie w które potrzebowałem wstawic obiekt. Dzięki podziałce mogłem w photoshopie określić jak duża jest dystorsja obiekywu i ją zniwelować a tak przygotowane zdjęcie wstawiłem na background i za pomocą cameramatch ustaliłem rzeczywistą ogniskową. Tak samo trzeba potem przygotować w photoshopie zdjęcie, które będzie naszym tłem. jesli chcesz robic bez takiego zabiegu to musisz znać wielkość matrycy w aparacie jeśli jest to pełna klatka 36mm na 24 mm zdjecie poziome to film gate 36 mm a focal taki jak obiektywu jeśli pionowe to film gate 24 mm a focal taki jak obiektywu lustrzanki półprofesjonalne mają zwykle matrycę 24 na 16 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Igi Napisano 10 Styczeń 2013 Share Napisano 10 Styczeń 2013 znajdz sobie tutka o "camera match" i dopasujesz sobie wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi