Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

potrzebuje wkleić budynek/viz w zdjęcie.

najprościej będzie wydaje mi się, jak podłożyłem mape i ustawiłem kamere tam gdzie dokładnie stałem - tak wyrenderować i powinno być OK

Tylko teraz pytanie, jakie specyficzne parametry wbic w kamerę vraypsyhical, żeby odpowiadała z grubsza mojemu aparatowi...

zostawiłem stabdardowe film/focal - 36/40 a zoom factor na 0,6 - wygląda tak sobie...macie może jakiś inny pomysł?

Z góry dzięki

pozdrawiam

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 980
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

we właściwościach pliku ze zdjęciem w szczegółach powinieneś znaleźć wszystkie dane i zgodnie z nimi ustawić kamerę,

Edytowane przez shadowsexpe

Napisano

zoom factor 0.6 sugeruje że masz jakiegoś ponad-pełnoklatkowego hasselblada ;-) Lustrzanki "crop" mają zoom factor około 1.6. Aparaty kompaktowe jeszcze więcej. Musisz przeliczyć proporcje rozmiaru matrycy do pełnej klatki.

Napisano

Takie dane z jpg. nie do końca odpowiadają utawieniu obiektywu,

Ja zrobiłem sobie specjalny obiekt do fotografowania, żeby ustalić ogniskową.

Trzy kawałki tektury 50x50 cm z podziałką 10 na 10 cm połączyłem pod kątem 90 tak żeby otrzymać połowę wnetrza boxa

i zrobiłem fotę dokładnie taką samą ogniskową jak zdjęcie w które potrzebowałem wstawic obiekt.

Dzięki podziałce mogłem w photoshopie określić jak duża jest dystorsja obiekywu i ją zniwelować a tak przygotowane zdjęcie wstawiłem na background i za pomocą cameramatch ustaliłem rzeczywistą ogniskową.

Tak samo trzeba potem przygotować w photoshopie zdjęcie, które będzie naszym tłem.

jesli chcesz robic bez takiego zabiegu to musisz znać wielkość matrycy w aparacie

jeśli jest to pełna klatka 36mm na 24 mm zdjecie poziome to film gate 36 mm a focal taki jak obiektywu

jeśli pionowe to film gate 24 mm a focal taki jak obiektywu

lustrzanki półprofesjonalne mają zwykle matrycę 24 na 16 mm

Napisano

znajdz sobie tutka o "camera match" i dopasujesz sobie wszystko