Napisano 25 Styczeń 201312 l Hej. Chciałbym złapać trochę zleceń na freelance, gdzie się ogłaszać? Mam na myśli Polskę :).
Napisano 28 Styczeń 201312 l Bartek nie ma co być złośliwym. Na gejowo.pl jest sporo ludzi z branzy też.
Napisano 28 Styczeń 201312 l Nigdzie... Dobre portfolio to podstawa. Jeśli jesteś dobry to klienci sami Cię znajdą. Warto publikować swoje prace na portalach tematycznych. Jeśli to nic nie da to znaczy, że jesteś do niczego i nie czekaj na cud i znajdź sobie inne zajęcie, ale tym razem się dobrze przyłóż.
Napisano 28 Styczeń 201312 l alleee PiOtr glupoty gadasz, nawet robiac kwiatki w photoshopie mozna zarabiac i nie trzeba byc wcale najlepszym - przyklad, moja siostra, ktora nauczylem w tydzien illustratora i do dzisiaj dorabia sobie robiac tantedne wizytowki i wcale nie zarabia dlatego, ze jest najlepsza - a ma banie do interesow ! :). Zrodla klientow jakie Ci sugeruje: Lokalni klienci: wydrukuj portfolio i pochodz bo staskach i zdziskach w okolicy pytajac czy czegos nie potrzebuja i zostaw wizytowke. Internet: skoro zaczynasz, trzeba odpracowac frycowe, portale: zlecenia.przez.net ; freelancer.com ; pomoga Ci w tym. Pozdrawiam, Artur
Napisano 28 Styczeń 201312 l Jeśli jesteś dobry to klienci sami Cię znajdą ha... ha... ha... po tym tekscie ciezko zdecydowac czy chce sie smiac czy plakac.
Napisano 28 Styczeń 201312 l Nigdzie... Dobre portfolio to podstawa. Jeśli jesteś dobry to klienci sami Cię znajdą. Warto publikować swoje prace na portalach tematycznych. Jeśli to nic nie da to znaczy, że jesteś do niczego i nie czekaj na cud i znajdź sobie inne zajęcie, ale tym razem się dobrze przyłóż. Hm.... Widac ktos natchniety Bobbiem Chiu XD Wiesz, trzeba jakos tez zarabiac w okresie pomiedzy byciem kompletna pierdolą a zajebistym artysta. Mulholland - tak szczerze to nie mam zielonego pojecia XD Kilka razy licytowalem na freelancer.com ale nic nie dostalem. Podejrzewam ze to tez sprawa "poświecenia", jak codziennie bedziesz licytowal to w koncu wylicytujesz.
Napisano 28 Styczeń 201312 l Na to pytanie nie otrzymasz konkretnej odpowiedzi. Wydaje mi się, że ludzie nie chcą się tym dzielić:) Pisałem PW do paru użytkowników z forum o jakieś wskazówki w podobnym temacie, w większości 0 odzewu:D . Po co doradzać konkurencji...
Napisano 28 Styczeń 201312 l Nigdzie... Dobre portfolio to podstawa. Jeśli jesteś dobry to klienci sami Cię znajdą. Warto publikować swoje prace na portalach tematycznych. Jeśli to nic nie da to znaczy, że jesteś do niczego i nie czekaj na cud i znajdź sobie inne zajęcie, ale tym razem się dobrze przyłóż. Panie Piotr ...siedz w kącie a cie znajda... tak mawaiala moja babcia! Teraz czasy sa,ze trzeba walczyc o swoje! Szukaj wszędzie, dawaj swoje prace na wszystkich stronach graficznych i(o zgrozo!) słuchaj lepszych od siebie, nie bądź arogancki i nie myśl, ze liznoles trochę 3d i jesteś artysta 3d! Jest wielu takich co robia boxy otexturuja je zanimuja jak umia i wynoszą się na piedestaly , jacy to animatorzy i artyści! Jeśli masz potencjal i wiesz co umiesz to na pewno znajdziesz prace. Zagladasz tu od 2009 i na pewno wiesz jacy ludzie tutaj sa, raz dobrzy a raz zli, ale przeważnie pomocni. Wiec walcz i pokaz co potrafisz. Tym bardziej w dobie pseudoartystów, którzy zalapia trochę photoshopa i maxa i uwazaja się za guru, tworza "nowe" wzorce animacji i sztuki! Pozdrawiam i powodzenia. PS. Polecam cgsociety, zaloz tam portfolio i czekaj! Edytowane 28 Styczeń 201312 l przez MariushO
Napisano 28 Styczeń 201312 l Po 1. Wizerunek, bardzo jest ważny. Musi twoje portfolio wyglądać profesjonalnie, nie same prace, ale oprawa,zachęcać i mówić " to jest poważna osoba, nie okantuje mnie" Wydrukowanie portfolio w formie katalogu ładnie zrobionego, na kredowym papierze, i wysyłanie po potencjalnych klientach również może bardzo dobrze zadziałać na start. No i najważniejsze w wszystkim, dobre prace, zachęcajace do podjęcia współpracy
Napisano 5 Luty 201312 l A tak na serio. Portale tematyczne, na facebooku też możesz dodawać swoje prace, aby ludzie je lajkowali. Wysyłanie e-portfolio do potencjalnych klientów też jest dobre.
Napisano 5 Luty 201312 l Z tym wysyłaniem e-portfolio do potencjalnych klientów nie do końca jest tak prosto. Prawnie taki mail jest spamem i jego wysyłanie jest zabronione. Można wysłać zapytanie czy potencjalny klient miałby ochotę zapoznać się materiałami i wtedy jak odpowie tak można przesłać. Jak trafisz na upierdliwego klienta, może cię pozwać lub przynajmniej nastraszyć.
Napisano 5 Luty 201312 l Poza umiejętnościami graficznymi liczy się też łatwość współpracy i elastyczność. Spotkałem się z dobrymi grafikami których nie polecano bo np. problem z terminami mieli albo nie udawało się dogadać odnoście zmian czy poprawek w projekcie, kasy za nie albo też urywał się kontakt na kilka dni itp. Myślę że połowa sukcesu to umiejętności graficzne a druga to marketing + łatwość i komfort współpracy.