Napisano 27 Styczeń 201312 l Witam. Ostatnio modeluję taki oto wynalazek. Wzoruję się na tym modelu http://www.deere.pl/wps/dcom/pl_PL/products/equipment/commercial_mowing/diesel_mowing_tractors/x700/x740/x740.page [ATTACH=CONFIG]89131[/ATTACH]
Napisano 30 Styczeń 201312 l bardzo fajnie idzie :) juz sobie wyobrazam takie reklamowe renderki na bialym tle, czerwony lakier i duzy kont obiektywu co by podkreslic przod :) mam nadzieje ze beda jakies fajne smaczki w postaci drobniejszego detalu :) Powodzenia.
Napisano 31 Styczeń 201312 l Autor Dzięki ;) Pewien poziom detalu będę się starał osiągnąć, ale na pewno nie będzie tak wysoki jak w twoim Lambo :D Renderowanie u mnie raczej kuleje, ale jeśli pomożecie to może coś z tego wyjdzie. No i raczej powinien być zielony bo to John Deere ;)
Napisano 31 Styczeń 201312 l Kurcze, zazdroszczę cierpliwości przy tworzeniu modelu. Z checią zobaczę skończony model. A z renderami sobie poradzisz. Choć mam dużo mniejsze doświadczenie niż "maciek.m" to w miarę możliwości pomogę. Powodzenia :-)
Napisano 8 Luty 201312 l Autor To nic takiego ;) Po zrobieniu bazy, wycinanie elementów i dodawanie detalu to sama przyjemność ;) Kolejny up. Niestety nie wielki bo czasu brakuje ;/
Napisano 8 Luty 201312 l Wszystko ladnie, wszystko pieknie, ale dlaczego musiales mi przypomniec, ze zbliza sie sezon na koszenie, ktore wrecz "kocham"...? ;P Ciekawy projekt, bo pojazdow bylo wiele, ale takiej kosiary to nie pamietam :) Nastepny bedzie kombajn?? :)
Napisano 8 Luty 201312 l Wszystko równo i gładko nie ma się do czego czepić nawet na siłe :) A co do kombajnu dobry pomysł ale obowiazkowo pełen rig :)
Napisano 8 Luty 201312 l Autor Gdzie tam jeszcze do koszenia. U nas wczoraj cały dzień śnieg padał. Odśnieżałem 3 razy w ciągu dnia :D Ten sprzęcik też podobno się do tego nadaje. Kombajn powiadacie...? :)
Napisano 8 Luty 201312 l Wiesz.. ja mam odsniezarke - ale taki sprzet to moze latem modeluj przypominajac nam wtedy o tym, ze zima sie zbliza ;P Kombajn BIZON to podstawa :D
Napisano 22 Luty 201312 l Faajnie to wyglada :) jedyne co to te spawy takie chyaba za bardzo glutkowane, z daleka wyglada jak odzielne kropy.
Napisano 22 Luty 201312 l fajnie zaczyna się prezentować. planujesz zrobić animację koszenia trawy tym ciągniczkiem?:D a tak na poważnie, jakieś mechanizmy będą widoczne czy wszystko obudowane?
Napisano 22 Luty 201312 l no wkońcu jakieś postępy, z niecierpliwością czekam finału :D DrRambo napisał: planujesz zrobić animację koszenia trawy tym ciągniczkiem?:D a może koszenia kotów na trawniczku ? :D
Napisano 22 Luty 201312 l Autor Kotów? Ej wy wariaty! :) maciek.m Spawy glutowate bo robione metaballami ;) DrRambo Animacji raczej nie będzie ;) To już praktycznie finał modelowania. Zostało tylko jakieś śrubki powkręcać itp.
Napisano 24 Luty 201312 l Autor Hej. Próbuję coś renderować. Świecone hdr i sun lamp. Jak to wygląda? Może ktoś wie dlaczego w Cycles po przeniesieniu sceny na inny komputer render wychodzi jaśniejszy? (musiałem renderować na laptoku bo na pc mam 1gb kartę i nie da rady uciągnąc scenki chociaż ta zajmuje tylko 800mb karty:D)
Napisano 24 Luty 201312 l Moze i innym Maxie na innym kompie masz inne ustawienia Exposure control - w sensie jak rendzisz w mentalu. Albo monitory masz inaczej ustawione... :) I faktycznie wywal plane i daj cienie na podlozu :) A tak poza tym miodzio.
Napisano 25 Luty 201312 l Autor Pracuje w Blenderze, ale faktycznie to wina innego exposure. Testowo ustawiłem model z cieniem na backplate. Nie wiem czy dobrze ustawiłem kamerę. Uchwyt zapomniałem usunąć ;)
Napisano 26 Luty 201312 l bardzo fajny latający kosiarek;d i cienie chyba nie w tą stronę trochę ogólnie bardzo fajnie
Napisano 26 Luty 201312 l Sprawia wrazenie jakby lekko lewitowal - patrz pod kola na cienie. Ale ogolnie super sprawa. Co jak co, ale trafiles z tym modelem kosiarki :)
Napisano 26 Luty 201312 l Autor Dzięki ;) Jak mówiłem cień bardzo testowy. Chciałem tylko sprawdzić jak to będzie pasowało. Będę poprawiał :P DrRambo względem hdrki cień powinien być w tą stronę ale spróbuje jeszcze ją obrócić bo chyba lepiej będzie wyglądała bardziej doświetlona ta lewa strona ;)
Napisano 7 Marzec 201312 l zielony chyba odbija za dużo energii, przyciemnił bym, może jeszcze jakiś fresnelowski efekt na to glossy - nie wiem czy już jest, ale zdaje mi się że odbija za dużo światła. Guma też za jasna, zbyt błyszcząca. Koło i oponę można by trochę urealnić stosując na oponę lattice modifier i rozpłaszczyć ją przy ziemi nieco (fajne jest to, że lattice działa świetnie nawet w animacji kręcącego się koła) wtedy przestanie lewitować. No i światła - mam nadzieję, że są tylko takie na razie makiety, bo to nie wygląda na reflektory. Cytat Może ktoś wie dlaczego w Cycles po przeniesieniu sceny na inny komputer render wychodzi jaśniejszy? Zobacz co masz w ustawieniach sceny na panelu color management. Nie będę udawał, że wszystko wiem o tych ustawieniach, ale odpowiedź na swoje pytanie zapewne znajdziesz tam. Edytowane 7 Marzec 201312 l przez ikkiz
Napisano 7 Marzec 201312 l Autor Dzięki za uwagi :) Fresnel jest ,ale spróbuję się pobawić jeszcze z tym zielonym. Gumę już poprawiłem, ale nie mam czasu wyrenderować scenki. Traktorek lewituje bo kiepsko połączyłem cień z resztą obrazka. Z kolorami już sobie poradziłem, ale dzieki. Skopiowałem ustawienia blendera z PC na laptopa. Reflektory też już "zmaterializowane" ale jeszcze nie wyrendzone. Postaram się jutro wrzucić jakieś obrazki :)
Napisano 8 Marzec 201312 l Autor Przejechał po asfalcie i nie kosi. Nie wiem dlaczego. Tu po delikatnym postpro: Tu bez:
Napisano 8 Marzec 201312 l No swietnie wygląda ten traktorek. Co mi trochę przeszkadza to siedzenie, jakos ciężko mi rozszyfrować z jakiego materialu jest zrobione. Już nawet probowalem się troszkę zdynsansowac i obejzec Twoja prace z punkyu widzenia klientaw OBI np. i kurde wszystko mi pasuje tylko nie to siedzenie. Technicznie to dobra robota!
Napisano 8 Marzec 201312 l Autor Dzięki:) Siedzenie tak jak kierownica i jeszcze kilka elementów nie mają zrobionych materiałów to tylko diffuse. Będę nad tym pracował ;)
Napisano 9 Marzec 201312 l Autor Raczej taką z folią na fotelu jeszcze ;) Pewnie te przybrudzone opony nie będą pasowały?
Napisano 9 Marzec 201312 l Moze przecwiczysz materialy i zrobisz brudna? :D Fajnie by to wygladalo :)
Napisano 9 Marzec 201312 l już wiem, co mi nie pasuje. na zdjęciu chyba nie ma słonecznej pogody, A traktor jest zaświecony słońcem z zenicie i to z ostrym cieniem. Mi się zdaje, że jest za mocno oświetlony w stosunku do zdjęcia i stąd ten zgrzyt w odbiorze. Może spróbuj sprzygasić trochę słońce i zrobić mu większy rozmiar (rozmyty cień). A i jest jeszcze coś niefajnego na masce, coś ciemnego się odbija, a pod takim kątem nie ma bata, żeby się odbijało co innego niż niebo. Skąd to wzięło - poprzednio nie miałeś? światła i opony pięknie. nie widać, że 3d.
Napisano 9 Marzec 201312 l Autor Chyba masz rację. Spróbuję z tym słońcem. Na masce odbija się jakiś budynek bo obróciłem hdrke. ..:: WIKTOR ::.. może spróbuję go zabrudzić kiedyś w przyszłości ;)
Napisano 17 Marzec 201311 l Ładnie Ci to wyszło. W dużej rozdziałce lekkie ziarno, ale nie dajmy się zwariować, bo ogółem spoko. 5*
Napisano 18 Marzec 201311 l Bardzo fajne to ujecie w ogrodzie! Pare detali poprawilo wyglad. Widze, ze poradziles sobie z kolorami. Super fajnie jak dla mnie :) To byl fajny pomysl ogolnie :) Teraz czekam na ten kombajn. Tez bedzie pasowac do tej mapki HDRI i tla ;)
Napisano 18 Marzec 201311 l Autor PrzemaSS_POL1, ..:: WIKTOR ::.. dzięki! Miło słyszeć że się komuś podoba :) Eh ten kombajn... ;P