Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

inversuspano.jpg

Pełny short:

Witam, chciałem się podzielić moim ostatnim tworem, [niestety tylko] trailerem. Z racji iż film został zgłoszony na festiwale...

Myślę że nie bawem dodam pełny! :) Film zacząłem robić na 3 roku studiów, skonczyłem tak naprawdę niedawno, dużo czasu zeszło mi na naukę narzędzi i studiowanie rzeczy, których nie lubię :/

Film zrobiony w mayi, animacja iPI Mocap, składana w motion builderze, film posiada kilka błędów, których jestem świadom, ale ciesze się że udało się to w końcu złożyć!!

[ATTACH=CONFIG]89251[/ATTACH]

Edytowane przez blukazs
Aktualizacja

• Odpowiedzi 23
  • Wyświetleń 3,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No zapowiada się niezle, trailer ciekawie zmontowany, o fabule się nie wypowiadam bo trzeba zobaczyć caly film. Jest dobrze i zycze powodzenia na festiwalu.

Napisano

nie bangla na stronie....

co do animacji to calkiem fajnie, ale co sie rzucilo w oczy to to ze postac zmienia proporcje podczas siedzenia na fotelu

Napisano
  • Autor
  plasti napisał:
nie bangla na stronie....

co do animacji to calkiem fajnie, ale co sie rzucilo w oczy to to ze postac zmienia proporcje podczas siedzenia na fotelu

"nie bangla na stronie..."? :D Jak to zmienia?? To chyba złudzenie optyczne = plus ten skokowy montaż?

Napisano

maksymalne ściemnianie zaliczyłem.... może w inwerslandzie będzie coś widać.... a z racji, że film został zgłoszony... no to długo nie będzie widać.... nie doczekam....:)))

Napisano
  • Autor
  dziadek3D napisał:
maksymalne ściemnianie zaliczyłem.... może w inwerslandzie będzie coś widać.... a z racji, że film został zgłoszony... no to długo nie będzie widać.... nie doczekam....:)))

OMG! dziadek w moich progach! Strach się bać! No nie przesadzaj, monitor max na 50% i wszystko widać! Doczekasz, złego diabli nie biorą... :)

Napisano

Dobre, dobre. Pasuje mi stylistyka i animacja. Szkoda ze trzeba bedzie czekac az festiwalowy pyl opadnie ale nic to - jak dziadek doczeka to i ja dam rade. Hierba mala nunca muere.

Napisano

a gdzie to jest napisane, że festiwale nie chcą filmów publikowanych w necie....???

(kiedyś Traitor coś o tym pisał.... o tym temacie)

i jaki ma związek jedno z drugim... na festiwalu obejrzy to góra 300 osób i przez to ma to blokować twórcę.... teraz 2 lata to wieczność.... taki przepis byłby w świetle tego barbarzyństwem i zniewoleniem w zasadzie nie wiadomo w jakim celu....:)))

Przykład......... Świteź... 7 lat produkcji.... 2 lata festiwale.... ja już go nie mam chęci oglądać... przeminęło z wiatrem....:)))

Napisano
  • Autor

Spokojnie, znajac moja uczelnie to juz za dwa tygodnie moze sie okazac ze zmusza wszystkich aby zrezygnowali z uczestnictwa bo nie przyjma jednego fimu, to reszta musi cierpiec. Jakie dwa lata, za dwa miechy moze wrzuce! Narazie musze udawac pokornego, bo sa moim producentem/wydawca i wydali troche kasy na sprzet/render/muzyke... fajnie jakby cos sie zwrocilo.

Napisano

Bardzo fajnie się ogląda, klatka schodowa, ujęcia wypasik, chociaż całość jest dla mnie trochę niejasna w odbiorze, jakby czegoś mi brakowało jednak. Może jak za pierwszym razem przechodzi powinno być słychać walenie w drzwi od wewnątrz?

Napisano
  WWWoj napisał:
Bardzo fajnie się ogląda, klatka schodowa, ujęcia wypasik, chociaż całość jest dla mnie trochę niejasna w odbiorze, jakby czegoś mi brakowało jednak. Może jak za pierwszym razem przechodzi powinno być słychać walenie w drzwi od wewnątrz?

Z tym waleniem w drzwi masz racje. To wyjasniloby dalszy ciag historii.

Jest niezle, a oprawa dzwiekowa mysle, ze idealnie trafiona w fabule. Minimalistycznie, bez zbędnych fajerwerkow i sztucznego podkreślania wagi sytuacji. Swietna stylistyka obrazu. Gratulacje.

Napisano
  • Autor

Dziękuje i bardzo się ciesze że się podobają moje wypociny... :)

WWWoj:

Tak trochę objaśnień, w związku z charakterem mojej uczelni, staram się tworzyć coś "artystycznego" i coś "komercyjnego".

Jak wiadomo ASP "kształci" "artystów", tak więc na uczelni mówią mi "a to takie komercyjne", na rozmowie o pracę "a to takie artystyczne". Jestem gdzieś pomiędzy :D Odbiór miałbyć niejasny, niby jakaś fabuła jest, ktoś przechodzi, ktoś zagląda a o czym to dokładnie jest sam nie wiem :) Chciałem w dużej części zostawić wolną rękę widzowi, ja nie lubie wszystkiego dopowiadać, ale moja wersja jest następująca: Facet zagłębiony w codziennej rutynie nagle zauważa puste mieszkanie, z biegem czasu jednak zauważa że zaczynają przychodzić tam listy, których nikt nie odbiera, rozterka rośnie, zapukać, zajrzeć? Może nie, może tak, no i w końcu się dzieje, a co tam spotyka - jakiś świat równolegly - antymaterię - swoje przeciwne "Ja" które wciąga go w inny zamknięty wymiar. Przekaz miałbyć nastepujący: żyjemy w rutynie, malo kto potrafi sie z niej wyrwać - komu jednak się uda, grozi niebezpieczństwo - tak więc lepiej sie zastanowić nim zaczniemy się czyms ciekawić... Nie chce tu miesza metafizyki, ale mam pare wpsomnien z gimnazjum zwiazanych np z okultyzmem...

dziadek3D:

rozumiem i zgadzam się, niestety maxwell nie daje zbyt duzej kontroli... :/

MariushO:

inspirowałem się [a raczej kazałem się inspirować kompozytorce] na amonie tobinie, dźwiękach planet NaSa i Apocaliptyce, ale przekaże Jej, napewno się bardzo ucieszy! :)

Napisano

blukazs: No mi to niedopowiedzenie i pewna mnogość interpretacjim sie jak najbardziej podoba, i ujęcia też ciekawe jest jakaś intryga. Myślałem z początku, że gość poźniej będzie się cofał, żeby doszło do jakiejś kulminacji, tak jakby cały film był na przewijaniu w tył na podglądzie :)

Tego, że przychodzi poczta niestety nie zakumałem, to by pewnie wystarczyło do zbudowania lepszego osadzenia historii w głowie. Może mogłoby to być mocniej podkreślone, np za każdym wejściem dużo więcej listów(az górka pod drzwiami i biało na podłodze), no ale wiadomo że robiąc samodzielnie też nie na wszystko można sobie pozwolić ;) ogólnie szacun.

Film wygląda fajnie i pobudza do myślenia to najważniejsze w mojej opini.

Napisano
  • Autor

No tak, masz rację z tymi listami, w sumie nie chciałem przesadzać, ale fakt że listy w drzwiach które są praktycznie nie widoczne mogły by być lepiej doświetlone - zwracać większa uwagę. Teraz umiem wiecej, mam soft ktory pozwala na wieksza kontrole i następny będzie lepszy! :D Co do rozwiazania - cofania się wstecz dobre, nie przyszo mi to do glowy. ^^

Napisano

ŁAŁ, świetny. To tylko trailer? Kurcze dla mnie skończona rzecz. Świetne , kafkowskolemowskie., te początkowe zapętlenia pokazywane z duża subtelnością zmiany miejsca kamery, czad. A pokój i pokazany tam "stroboskopowo", w skrócie dłuży czas. A koniec to takie zajrzenie w siebie, ile tam lenku. Mnie kupujesz bo ostanie sceny to kojarzę z THX' em 1138 :)))

Napisano
  • Autor

Dobrze że ktoś czyta to ujęcie jako przyśpieszone w czasie i dostrzega subtelne ruchy i szczegóły bo włożyłem w nie dużo pracy! Z THX'em 1138? Jakaś Twoja praca? :D

Napisano

Łukaszu! Jest nieźle:) Jeśli masz dosyć konstruktywnej krytyki to nie czytaj dalej:) Jesli nie to zapraszam:)

Nie wiem czy wybór sposobu opowiadania w stylu 3rd person zza pleców (jak w grze) był do końca trafiony. Brakuje detalu (skrzynki pocztowej, która zapełnia się listami), detal jest istotny dlatego że daje znać widzowi co jest ważne w Twoim opowiadaniu. Podobnie z pogrążeniem skrzynek w absolutnych ciemnościach - snop swiatła sugerujący istotność skrzynek byłby dobrym rozwiązaniem. Odrobina różnorodności montażowej byłaby również na plus (np ujęcie ze srodka mieszkania gdy tamten zagląda przez okno -czarna sylweta na tle okna i odjazd - dodatkowo podkreslające "pustość" mieszkania) itd itd. Gdybyś przy okazji kolejnego projektu chciał pogadać na temat narracji filmowej, jestem do usług.

Pozdrawiam i czekam na kolejne filmy.

Napisano
  • Autor
  pikok napisał:
Łukaszu! Jest nieźle:) Jeśli masz dosyć konstruktywnej krytyki to nie czytaj dalej:) Jesli nie to zapraszam:)

Nie wiem czy wybór sposobu opowiadania w stylu 3rd person zza pleców (jak w grze) był do końca trafiony. Brakuje detalu (skrzynki pocztowej, która zapełnia się listami), detal jest istotny dlatego że daje znać widzowi co jest ważne w Twoim opowiadaniu. Podobnie z pogrążeniem skrzynek w absolutnych ciemnościach - snop swiatła sugerujący istotność skrzynek byłby dobrym rozwiązaniem. Odrobina różnorodności montażowej byłaby również na plus (np ujęcie ze srodka mieszkania gdy tamten zagląda przez okno -czarna sylweta na tle okna i odjazd - dodatkowo podkreslające "pustość" mieszkania) itd itd. Gdybyś przy okazji kolejnego projektu chciał pogadać na temat narracji filmowej, jestem do usług.

Pozdrawiam i czekam na kolejne filmy.

Konstruktywna jak najbardziej, nawet negatywna, w sumie jeszcze nikt nie napisał że de bani i sie mu nie podoba :/ To też mnie martwi... Skrzynke chciałem zrobić, chyba za duzo czasu poświeciłem na detale ktorych w zasadzie nie widac, np okablowanie po rogach XD Skrzynka chyba po prostu przepadla! Albo odpadła... :D No z montażem dobry pomysl! Tylko wtedy musialbym jeszcze jedno wnetrze modelować! X_x Wielkie dzięki, zgłoszę się w takim razie! :D