adek Napisano 10 Luty 2013 Napisano 10 Luty 2013 Dzisiaj zapraszamy do obejrzenia dwóch filmów, które razem z Papermanem powalczą o statuetkę Oskara w kategorii "krótkometrażowy film animowany". Pierwszym z nich jest film 27-letniego Minkyu Lee zatytułowany "Adam and Dog". Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=2783
jacekszy0 Napisano 10 Luty 2013 Napisano 10 Luty 2013 Obejrzałem i... takie raczej średnie. Co uważacie?
plutko Napisano 10 Luty 2013 Napisano 10 Luty 2013 Technicznie moze nie powala, ale wizualnie bardzo przyjemny. No i duzo glebszy niz Paperman.
brodkins Napisano 10 Luty 2013 Napisano 10 Luty 2013 i przyszło ZŁO... mega fajny, jakaś lekkość w nim jest fajna, niewymuszony, a treściwy
dziadek3D Napisano 10 Luty 2013 Napisano 10 Luty 2013 ...jeżeli ten timing narracji i tematyka ma wzięcie i się rozwija... to mam nominacje w przyszłym roku...:))) poproszę więcej takiej intelektualnej i poetycznej animacji....!!!
Zbychowaty Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 a mi zabrakło puenty...no ok wzieli psa...no ale co...że mogli go nie zabrać? Że go olali w pewnym momencie? Egoizm człowieka? Se takie jak dla mnie - nie porwało mnie w ogóle a w ogóle.
bear island Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 potwierdza się, kto jest najwierniejszym towarzyszem człowieka.. piękne to i nienachalne, a design i acting psa to sama esencja. @Zbychowaty jako jedyne zwierzę zdecydował się opuścić raj.. dla egoistycznego grzesznego człowieka ;) kto miał psa, ten rozumie.
Zbychowaty Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 Bear Island - aha, no w sumie. Ale jakoś nie odczułem tego nazbyt mocno. No i psina sama...bez drugiej psiny. Dobrze, że bochaterowie skośnych oczu nie mieli bo by się wtedy wojna rozpętała :D
grzesiek3d Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 bear island - ale były tam też zwierzęta inne np skunks które nie opuściły raju, a które żyją obecnie. więc ta puenta taka naciągana. Wg mnie animacja głupia jak but. Estetyka i klimat ok, ale sens?
plutko Napisano 11 Luty 2013 Napisano 11 Luty 2013 W ktoryms z komentarzy byla sugestia, ze dog to God. Czlowiek z wlasnej winy zostaje wygnany z raju, ale Bog go nie opuszcza.
bear island Napisano 12 Luty 2013 Napisano 12 Luty 2013 @grzesiek3d nie w tym rzecz jakie pozostały, pies jako jedyny odważył się wyruszyć za człowiekiem w nieznane, (nie opuszcza go) jest to pokazane w animacji (12m 30s) @plutko, Zbychowaty, grzesiek3d podoba mi się ta metafora na boga, gra słów oraz wybór psa w tej roli ;) bo faktycznie zrozumienie historii bez religijnego kontekstu traci sens o jaki chyba chodziło autorom.. natomiast fajnie że uniknęli dosłowności, prysłby cały czar.
Rotomonks Napisano 12 Luty 2013 Napisano 12 Luty 2013 Na potrzeby narracji został wybrany pies upośledzony węchowo, chociaż pewnie bluźnię, skoro to pies palindrom. Short mnie nie zachwycił, może dlatego, że nie przepadam za tymi popularnymi memami. Niektóre kadry przepiękne, jednak całość trąci ubiegłym wiekiem i jakoś nie spodziewam się oskarda. Zaraz będzie fun, gdy się rozpęta dyskusja religijna.
Paveu69 Napisano 12 Luty 2013 Napisano 12 Luty 2013 Ładny trochę, ale właśnie trochę przypominał mi ten pies i ogólnie styl rysowania trochę muminki, nie wiem dlaczego... Historia fajna, ujmująca, ale właśnie do Oskara trochę czegoś brakło. Wartościowa animacja, warta zobaczenia, ale troszkę za mało na poziom oskarowy moim skromnym zdaniem.
Rekomendowane odpowiedzi