Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam.

Zamieszczam tą pracę w tym dziale, bo nie będę się już w nią bawił.

Model robiony na nowo, kiedyś wymodelowałem to biurko, ale raz, że model był kiepski i niedokładny, dwa: przepadł razem ze starym kompem. Zrobiłem na nowo głównie po to, by wykorzystywać sam stelaż w dalszych wizkach i scenach.

Blat zrobiony po to, by był, dla każdej ze scen będę go zmieniał - w zależności od potrzeb: deskowany lub pełny. Ozdobny lub prosty.

Celem było stworzenie lekko zakurzonego biurka, coby nie wyglądało, jakby właśnie wyszło z fabryki, bo tego się już nie produkuje.

Jeśli macie jakieś sugestie, pytania, czy po prostu coś do powiedzenia - piszcie.

Uwaga: duże obrazy.

Widok na całość:

biurko1f.jpg

Detale:

zbliz11.jpg

zbliz22.jpg

Pozdrawiam.

Ciastuch.

Edytowane przez ciastuch
  • Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Jak na stary stelaż, to ten wygląda zbyt czyściutko :P Ja bym dodał jakieś wyświechtania na odstających powierzchniach, natomiast w zakamarkach ciemniejsze, 'brudniejsze' textury.

Model fajny, chyba trochę czasu się takie meble skubie ;)

Napisano

Fajnie wygląda. Jedyne, co mnie nie przekonuje to łączenie poszczególnych elementów, tzn tam gdzie się przecinają dwa różne zawijaski. Trochę zmiękczyłbym te krawędzie, są zdecydowanie zbyt równe i ostre.

Pozdrawiam!

Napisano (edytowane)

Q'bot - modelowałem to biurko wzorując się na swoim, które stoi u mnie w pokoju. Pomagałem w renowacji :) Osobiście nie zauważyłem, żeby ktoś "świechtał" odstające elementy:) Raczej takimi meblami się nie rzuca, by mogły się poprzecierać na kantach, dlatego zrezygnowałem z tego. Zależało mi bardziej na "zakurzeniu" tego biurka w miejscach, gdzie faktycznie kurz się gromadzi, by wyglądało, że to biurko trochę już stoi. Jako posiadacz tego biurka wkurzam się strasznie, kiedy mam je czyścić - dużo w nim zakamarków, gdzie ten kurz się gromadzi i wyczyszczenie wszystkiego zajmuje dobre pół godziny :)

Ostatnio miałem remont, pyłu i kurzu było duuuużo i chyba to było inspiracją do stworzenia tego modelu :)

Sunedge - tak, biurko zrobione jest ze starej maszyny do szycia. W domu rodzinnym są jeszcze dwa takie, od innych maszyn:) Chciałbym zrobić wszystkie, bo to fajna zabawa, ale na razie na stancji posiadam to. Miło, że się podoba :)

Miłosz3ds - nie przerabiałem wszystkich łączeń, zrobione prawidłowo są tylko 4 - w elemencie łączącym obydwie nogi. To cholernie pracochłonna robota, żeby siatka dobrze się rozkładała. Zwłaszcza, że tych miejsc łączenia jest POTWORNIE dużo... Wyszedłem więc z założenia, że aż taki detal będzie zbędny. Biurko będzie tylko częścią scen, do których chcę je wykorzystać, więc prawdopodobnie nie będzie to nawet widoczne. Zdaję sobie z tego sprawę, bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi:)

Model robiłem z dużymi przerwami około 4 dni :)

Pozdro.

Edytowane przez ciastuch
Napisano

mookie - podkręcałem trochę materiał kurzu, jednak przy takim świetle jest on mało widoczny. Jakiś pomysł, jak go uwydatnić? Zrobiłem go tam, gdzie powinien być, na płaszczyznach horyzontalnych i zbliżonych do nich - tam, gdzie zazwyczaj się pojawia.

Zrobiłem po prostu dla niego osobny materiał, bez połysku, jasny szary z bumpem. Materiał odróżnia sie tym, że jest pozbawiony połysku, tak jak kurz ma w zwyczaju, przez co w zaznaczonych przeze mnie miejscach stelaż traci swój połysk i staje się szary.

biurko1kurz.jpg

Jeżeli jest jakiś pomysł jak zrobić go bardziej widocznym, piszcie, będę wdzięczny :)

Pozdrawiam,

Ciastuch.

Napisano

Hmm, trudna sprawa... Może dodałbym kurz przede wszystkim na powierzchniach skierowanych do góry, może zmieniłbym kolor kurzu na nieco bardziej żółtawy (http://us.123rf.com/400wm/400/400/HHLtDave5/HHLtDave50703/HHLtDave5070300058/790018-old-dusty-rotary-dial-telephone-resting-on-a-table.jpg), zredukowałbym specular i wszelkie inne odbicia do minimum (teraz mam wrażenie, że wszystkie elementy powierzchni świecą się podobnie) i chyba nadał jakąś inną teksturę na te fragmenty (Twoje przebicia do materiału metalu wyglądają jak korozja). Niewykluczone, że pomogłoby również dodanie kurzu na blacie, aby zachować jakąś konsekwencję.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności