Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej. Próbuję zrobić wizualizację domu jednorodzinnego. Niespecjalnie mi to idzie. Będę miał do was kilka pytań w tym wątku. Na początek mam pytanie o szkło. Wydaje mi się, że spłaszcza mi wnętrze parteru, nie widać tej przestrzeni. Wrzuciłem jako szybę 2 plane i próbowałem Flip, ale wtedy jest zwykle gorzej bo odbija to co widać z zewnątrz i nic nie widać wewnątrz. Drugie pytanie: renderuje w vray'u z kamerą vray'a. Czy da radę jakoś ręcznie zmniejszyć zbiegi perspektywicznie, żeby były mniej ostre?wizka_zpsdfd05527.jpg

Edytowane przez mirass

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 2,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Szybę rób jako zwykły box, a nie 2 powierzchnie.

A co do perspektywy to poczytaj o Vray physical Camera.

Możesz fizycznie oddalić kamerę od obiektów i zwiększyć Zoom factor.

Napisano
  • Autor

Skończyłem to już dawno i widzę masę niedociągnięć, brak realizmu itp. Robione bardzo bardzo szybko niestety.

koniec1_zps3b585b30.jpg

Napisano

Światło w tej scenie jest całkowicie do poprawki, cienie masz mocne i wyraziste natomiast niebo masz nijakie i przejaskrawione takie świecenie tej chmury wskazywałoby ze to właśnie gdzieś tam jest słoneczko zupełnie niezgodne z tym jak masz przepalona frontowa ścianę i jak się układają cienie. Jeśli świecisz scenę hdri +vraysun to ustaw słonce tam gdzie ono powinno być a następnie podlinkuj vraylight dome a dwa vraysun w takim przypadku nie jest głównym światłem tylko ma służyć do wyciągnięcia cieni. Tak ogólnie to wygląda że nie panujesz nad color mappingien i ustawianiami kamery

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady. To moja 1 wizka w 3ds maxie i nie miałem na nią zbyt dużo czasu. Teraz troche przysiądę i potestuje oświetlenie i kamerę. Każda rada się przyda.

Napisano

Fajna trawka, możesz dać przepis ? Dom wygląda na trochę prześwietlony i brakuje detali ale ogólnie wygląda ok :)

Napisano

Jeśli chcesz zmienić ostrość zbiegów to zmień ogniskową na większą. Już nie pamiętam jak to się nazywa chyba focal lenght.

Napisano

Zarzuć ustawieniami światła, kamery i color mappingu. Coś czuję, że to kwestia tego ostatniego, a konkretnie wartości gamma.

Trawka niezła. Czym robiona?

Napisano
  • Autor

Ogarnąłem już zmianę zbiegów. Przy kolejnej wizce założę wipa i wtedy pokaże wszelakie ustawienia. Do tej już nie chcę wracać.

Trawa to delikatny displacement + podciągnięcie w photoshopie.