Napisano 19 Maj 201311 l Hej. Próbuję zrobić wizualizację domu jednorodzinnego. Niespecjalnie mi to idzie. Będę miał do was kilka pytań w tym wątku. Na początek mam pytanie o szkło. Wydaje mi się, że spłaszcza mi wnętrze parteru, nie widać tej przestrzeni. Wrzuciłem jako szybę 2 plane i próbowałem Flip, ale wtedy jest zwykle gorzej bo odbija to co widać z zewnątrz i nic nie widać wewnątrz. Drugie pytanie: renderuje w vray'u z kamerą vray'a. Czy da radę jakoś ręcznie zmniejszyć zbiegi perspektywicznie, żeby były mniej ostre? Edytowane 22 Sierpień 201311 l przez mirass
Napisano 20 Maj 201311 l Szybę rób jako zwykły box, a nie 2 powierzchnie. A co do perspektywy to poczytaj o Vray physical Camera. Możesz fizycznie oddalić kamerę od obiektów i zwiększyć Zoom factor.
Napisano 21 Sierpień 201311 l Autor Skończyłem to już dawno i widzę masę niedociągnięć, brak realizmu itp. Robione bardzo bardzo szybko niestety.
Napisano 1 Wrzesień 201311 l Światło w tej scenie jest całkowicie do poprawki, cienie masz mocne i wyraziste natomiast niebo masz nijakie i przejaskrawione takie świecenie tej chmury wskazywałoby ze to właśnie gdzieś tam jest słoneczko zupełnie niezgodne z tym jak masz przepalona frontowa ścianę i jak się układają cienie. Jeśli świecisz scenę hdri +vraysun to ustaw słonce tam gdzie ono powinno być a następnie podlinkuj vraylight dome a dwa vraysun w takim przypadku nie jest głównym światłem tylko ma służyć do wyciągnięcia cieni. Tak ogólnie to wygląda że nie panujesz nad color mappingien i ustawianiami kamery
Napisano 1 Wrzesień 201311 l Autor Dzięki za rady. To moja 1 wizka w 3ds maxie i nie miałem na nią zbyt dużo czasu. Teraz troche przysiądę i potestuje oświetlenie i kamerę. Każda rada się przyda.
Napisano 1 Wrzesień 201311 l Fajna trawka, możesz dać przepis ? Dom wygląda na trochę prześwietlony i brakuje detali ale ogólnie wygląda ok :)
Napisano 1 Wrzesień 201311 l Jeśli chcesz zmienić ostrość zbiegów to zmień ogniskową na większą. Już nie pamiętam jak to się nazywa chyba focal lenght.
Napisano 1 Wrzesień 201311 l Zarzuć ustawieniami światła, kamery i color mappingu. Coś czuję, że to kwestia tego ostatniego, a konkretnie wartości gamma. Trawka niezła. Czym robiona?
Napisano 1 Wrzesień 201311 l Autor Ogarnąłem już zmianę zbiegów. Przy kolejnej wizce założę wipa i wtedy pokaże wszelakie ustawienia. Do tej już nie chcę wracać. Trawa to delikatny displacement + podciągnięcie w photoshopie.