Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 11
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Trochę chyba przsadzają z tą ceną, za mniejszą kase mozna kupić mudboxa albo 3dcoat do malowania w 3D i nie tylko...

Napisano

Pisalem w moim watku, ze to jak mowienie, ze photoshop jest za drgi, bo mozna w paintcie.

Cena niska nie jest, ale zupelnie uzasadniona. Szczegolnie teraz.

Napisano

Naprawdę? Jest aż taka różnica między Mari a Mudboxem jak między paintem a PS;)

Napisano
  • Autor

Zależy chyba o którym mówimy, czy o Paincie z Windowsa XP czy tym z Windows 7? :D

Co do MARI - jak najbardziej wart swojej ceny, jasne - można wojować z PS, Mudboxem (3d Coat nie używałem) - ale MARI ma w sobie to coś. Naprawdę dobrze się pracuje.

Napisano
Naprawdę? Jest aż taka różnica między Mari a Mudboxem jak między paintem a PS;)

Naprawde, nie ma w ogole porownania.

Pierwotnie myslalem w ten sam sposob, bo po prostu nie wiedzialem co Mari ma do zaoferowania. Widzialem tylko malowanie tekstur projekcja.

A juz w samym tym jest spora roznica: w Mudboxie po prostu malujesz po obiekcie z uzyciem projekcji, w Mari malujesz w projekcji, ale tymczasowo w "Paint Buffer", co pozwala przed "wypieczeniem na obiekt" zdeformowac (dopasowac lepiej do obiektu) teksture, poddac jej korekcji filtrami, przesunac w inne miejsce, obrocic obiekt, itp, itd.

Wersjonowanie jest cudowne - po prostu importujesz nowsza wersje modelu, dolacza do listy wersji i mozesz w dowolnym momencie, niedestrukcyjnie, przeskakiwac z jednej na druga. MEGA!

Fantastyczne jest "multi tile UV", czyli UVki moga byc poza przestrzenia 0,1 i totalnie nie musisz sie tym martwic, myslec o tym. Masz jeden obiekt z kilkoma UVkami i sobie maziasz.

Adjustment Layery jak w Photoshopie i mnostwo innych rzeczy, ktorych jeszcze nawet nie tknalem.

Jezeli chcesz zobaczyc ja w akcji obejrzyj jakis tutorial na Digital Tutors na przyklad.

Edytowane przez Reanimator

Napisano

Może ściągne triala jak bedę miał chwile i przetestuje. Kiedyś oglądałem jakąś starszą wersję i pamiętam ze nie było malowania w 3D tylko projekcje, nie udało mi sie tez włączyć symetrii i się zraziłem;)

Napisano

"Masz jeden obiekt z kilkoma UVkami i sobie maziasz." jak w blendku ^^

"Adjustment Layery jak w Photoshopie"

Tego mi brakuje zawsze we wszystkich kompozytorach.

Jak znajdzie się czas trzeba będzie przestestować skoro tak zachwalacie :>

Napisano
Może ściągne triala jak bedę miał chwile i przetestuje. Kiedyś oglądałem jakąś starszą wersję i pamiętam ze nie było malowania w 3D tylko projekcje, nie udało mi sie tez włączyć symetrii i się zraziłem;)

To się nie zmieniło - malowanie nadal jest przez projekcję i w związku z tym brak symetrii (można kopiować łąty UV na ich symetryczne odpowiedniki - jeśli są tak przygotowane). Mudbox czy BodyPaint wyglądają trochę jak zabawki przy mari.

Napisano

"Kompozytorach" Kramon? Hmm.

Bawiłem się nie za długo mari ponad rok temu, i bardzo mi się nie podobało. Trzeba będzie dać drugą szanse.

Napisano
To się nie zmieniło - malowanie nadal jest przez projekcję i w związku z tym brak symetrii (można kopiować łąty UV na ich symetryczne odpowiedniki - jeśli są tak przygotowane)

To ja dziękuję i poczekam aż dodadzą symetrie:P