Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,zastanawiam się nad kupnem Intel Xeon E3-1230 V2 4x 3,3GHz oraz Core i7 3770.Nie zamierzam niczego podkręcać.

Ponoć Xeon jest sporo mniej wydajny od i7 3770.A przecież to jest to samo tylko o 100Mhz,i bez tej obrzydliwej grafy od intela.Na co byście obstawial?Przeznaczenie rendering oraz wymagające gry.I jak wie ktoś od czego zależy różnica wydajności,to mile jak mi wytłumaczy.Bo już się gubię,a ciekawy jestem.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 3,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Teraz to chyba nie łatwo będzie kupić e3-1230 v2 raczej w sklepach są już tylko v3. A tak poza tym, to praktycznie te same procesory. Nie wiem skąd słyszałeś, że jest sporo mniej wydajny, ja raczej że to właśnie praktycznie ten sam procesor. W razie co polecam xeona (mam w pracy i dobrze się sprawuje, i do domu też planuje jego zakup - tylko wersje v3).

Napisano

Ofc xeob bo potem mozesz za rok np kupic drugiego i masz dwa cpu ale licz jeszcze plyte pod 2 proce wtedy

Napisano

Ja raczej stawiałem na budżetowe rozwiązanie. Skoro proc się nie kręci to w przypadku v2 coś na B75 a do v3 może H87. Dzięki temu przy edycji poprzedniej można było mieć i7 w cenie i5. Niestety teraz przy haswellach intel podniósł cenę xeona 1230 o około 100 zł.

Napisano

@Kramon

Te Xeony nie działają w konfiguracjach wieloprocesorowych. Dlatego są w niskich cenach.

Napisano
  jaceks napisał:
@Kramon

Te Xeony nie działają w konfiguracjach wieloprocesorowych. Dlatego są w niskich cenach.

Powaznie? Troche glupia sprawa w takim razie. Myslalem ze kazdy xeon chodzi w takiej konfiguracji w koncu xeony sa do serwerow

Napisano
  Kramon napisał:
w koncu xeony sa do serwerow

Jak widać niekoniecznie. W firmie w której pracuję, mamy HP Z220, a one właśnie pracują na pojedynczym E3-1240 i sprawują się bardzo fajnie.

A tak jak pisałem wyżej, dzięki temu, że śmiga sobie pojedynczy, możesz sobie złożyć fajny sprzęt do pracy w tańszej cenie niż i7 (choć oczywiście już nie pokręcisz procesora w tym wypadku).