tr000tyl Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 (edytowane) Witam wszystkich. Oto moje najnowsze wizualizacje kamienicy która będzie remontowana. Jest to mój pierwszy fotomontaż ever. Pozdrawiam Edytowane 3 Październik 2013 przez tr000tyl
jacekszy0 Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 Fajna. Ale tylko ja mam wrażenie, że ta kamienica jakoś dziwnie "leci" ? w którąś stronę
skalpel3d Napisano 25 Wrzesień 2013 Napisano 25 Wrzesień 2013 model fajny natomiast oświetlenie modelu zupełnie nie pasuje do tego tła w które to wtopiłeś
tr000tyl Napisano 29 Wrzesień 2013 Autor Napisano 29 Wrzesień 2013 (edytowane) Tutaj poprawiona wizualizacja z szarą elewacją. Dodane cienie od spodu okien, balkonu, gzymsów itd. Chyba wygląda lepiej. Skalpel - dzięki za pomoc. Ta wersja trochę bardziej seledynowa. Edytowane 29 Wrzesień 2013 przez tr000tyl
skalpel3d Napisano 29 Wrzesień 2013 Napisano 29 Wrzesień 2013 jedyne czego teraz brakuje do odbić w oknach :) troszkę wyraźniejszych
skalpel3d Napisano 2 Październik 2013 Napisano 2 Październik 2013 Teraz naprawdę fajnie wygląda to osadzenie w lokacji :)
mallow Napisano 12 Październik 2013 Napisano 12 Październik 2013 Co to za światła na elewacji? Nie widzę tam żadnych lamp, które byłyby źródłem tego światła.
tr000tyl Napisano 14 Październik 2013 Autor Napisano 14 Październik 2013 Oj faktycznie ;) - konkretne oświetlenie kamienicy nie zostało jeszcze wybrane przez klienta. Prosił on tylko o oświetlenie elewacji ale bez źródła, ponieważ nie jest ono jeszcze sprecyzowane i ostatecznie nie wiadomo gdzie się będzie mieścić.
mallow Napisano 14 Październik 2013 Napisano 14 Październik 2013 Aha. To ciekawe jak to wyjdzie z lampami, bo teraz to światło znikąd trochę dziwnie wygląda. Ja bym się jeszcze przyczepił do odbić w oknach. Czy nie są zbyt zniekształcone? Mocno bym je uspokoił. Perspektywa wydaje mi się również do poprawy. Jakby poprowadzić linie zbiegu, to ten Twój budynek zdaje się przewracać do tyłu. Sam model wygląda bardzo fajnie. Wpasowanie go w zdjęcie (głównie kolorystyczne) też jest spoko.
mx2 Napisano 17 Październik 2013 Napisano 17 Październik 2013 (...) Perspektywa wydaje mi się również do poprawy. Jakby poprowadzić linie zbiegu, to ten Twój budynek zdaje się przewracać do tyłu. (...) Perspektywa ewidentnie leci do tyłu, aż dziwne że dopiero teraz taki komentarz poszedł. Ale poza tym - bardzo miło się patrzy na ten obrazek. Odbicia w szybach są bardzo ok, światło też. I trafiona kolorystyka do zdjęcia, może tylko nieco saturacji bym zdjął...
tr000tyl Napisano 17 Październik 2013 Autor Napisano 17 Październik 2013 tak wygląda dla porównania oryginał i wizka
skalpel3d Napisano 17 Październik 2013 Napisano 17 Październik 2013 Bartek sprawdź czy zdjęcie na którym obsadzasz kamienice nie ma danych o przekątnej obiektywu jakim było zdjęcie robione, jeśli są będzie ci znacznie łatwiej dokładnie obsadzić na tej lokacji kamienice
tr000tyl Napisano 18 Październik 2013 Autor Napisano 18 Październik 2013 Mam takie dane jak: 1/30 5.6 68/83 ISO 250 Obiektyw bardzo kiepskiej jakości: 58 mm 18-55mm 1:3.5-5.6
mx2 Napisano 20 Październik 2013 Napisano 20 Październik 2013 To są dane obiektywu, ale czy wiesz konkretnie, przy jakiej ogniskowej robiłeś zdjęcie? Poza tym - masz widoczną abberrację sferyczną (trudne słowo... ;)) - tzn lekko zaokrąglone krawędzie, więc pewnie ogniskowa była niewielka, obiektyw dość "szeroki"... Nie wiem w jakim programie ustawiałeś kamerę, ale w 3D Max 2014 jest taka funkcja "match perspective view" i to dośc dobrze działa. Nie wiem czy jest opcja wyokrąglenia krawędzi - pewnie nie... Pozostaje tylko kanał alfa, i "punch" w Photoshopie.. - - - Połączono posty - - - ... no i wysokości kondygnacji masz chyba ciut zwiększone w stosunku do oryginalnych... Czy to było zamierzone?
skalpel3d Napisano 20 Październik 2013 Napisano 20 Październik 2013 we właściwościach zdjęcia powinno ci się znajdować z jaką ogniskową było wykonane zdjęcie
mx2 Napisano 20 Październik 2013 Napisano 20 Październik 2013 Zrenderuj na tle (włącz safe frame)z widokiem dopasowanym tak dokładnie jak możesz, zrób kanał alfa (tło) i... po chłopsku wmontuj w zdjęcie, używając photoshopa na przykład... Do skrzywienia linii pionowych użyj funkcji "punch" np... Efekt powinien być znacznie lepszy. PS - To wszystko, rzecz jasna, nie zmienia mojej opinii o renderze - obrazek baaardzo ładny i, poza perspektywą, wszystko mi się podoba. :) - - - Połączono posty - - - ... a swoją drogą, montaże w fotki robione szerokim obiektywem, na ogół (prawie zawsze...) są dość trudne do ustawienia, i wychodzą często, powiedzmy, umiarkowanie...
skalpel3d Napisano 20 Październik 2013 Napisano 20 Październik 2013 Ustaw wyświetlanie Backgrondu tylko zablokuj go aby nie podlegał zoomowi, następnie ustaw w kamerze ogniskowa na 18mm reszta to już zabawa dobrania położenia kamery
tr000tyl Napisano 20 Październik 2013 Autor Napisano 20 Październik 2013 Dzięki za info - przyda się ponieważ pracuję nad kolejną wklejką :)
skalpel3d Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 tu masz pokazane jak się osadza na lokalizacji samochód ale technika jest taka sama niezależnie co zamierzasz osadzić http://cg.tutsplus.com/tutorials/autodesk-3d-studio-max/create-a-photorealistic-car-render-using-3ds-max-and-vray/. Natomiast jeśli sam wykonujesz zdjęcia pod podkłady to warto jej robić z ogniskowa w zakresie 40-50 mm, zostaje także korekcja obiektywu w photoshopie :)
stormwind Napisano 21 Październik 2013 Napisano 21 Październik 2013 Poza ogniskowa sprawdź tez jakim aparatem robiono zdjęcie. Jeśli obiektyw 18 przypniesz do np canona d400/d500/d600 d40/d50 który ma matrycę mniejszą niż pełna klatka, będziesz musiał przymnożyć ogniskową przez 1.6 (1.5 dla podobnych nikonów) albo użyć zoom factor w ustawianiach kamery (jeżeli używasz vrayphysicalcam).
tr000tyl Napisano 12 Listopad 2013 Autor Napisano 12 Listopad 2013 Wrzucam jeszcze raz z poprawioną perspektywą i wersja old (wiem - ludzie tam nie pasują). pozdrawiam
skalpel3d Napisano 13 Listopad 2013 Napisano 13 Listopad 2013 wersja old bardzo fajna, jeśli już to nie ludzie tu nie pasuje a ten dziób samochodu bo moda ciuchowa zwykłych zjadaczy chleba od lat 70 to się jakoś bardzo nie zmieniła :) Poprawki na plus
mx2 Napisano 15 Listopad 2013 Napisano 15 Listopad 2013 Cegła to generalnie piękny materiał, ale tutaj nie wygląda dobrze. "Oldskulowe" zdjęcie bardzo fajne. :)
_Orion_ Napisano 16 Listopad 2013 Napisano 16 Listopad 2013 Zdjęcie przedwojenne a auto kilka dni temu wyjechało z salonu ;) Perspektywa "wyprostowana" sprawia wrażenie jakby kamienica miała się przewrócić w lewo. Pierwsza wersja jest lepsza, bardziej real.
Rekomendowane odpowiedzi