Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam wszystkich.

Oto moje najnowsze wizualizacje kamienicy która będzie remontowana.

Jest to mój pierwszy fotomontaż ever.

Pozdrawiam

9953875775_0aa5b0593c_o.jpg

10073787083_15db602d6a_h.jpg

9903155593_74a64aea7f_o.jpg

Edytowane przez tr000tyl
  • Odpowiedzi 27
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Tutaj poprawiona wizualizacja z szarą elewacją. Dodane cienie od spodu okien, balkonu, gzymsów itd. Chyba wygląda lepiej.

Skalpel - dzięki za pomoc.

9995976175_3fbb013d1a_o.jpg

9996255603_042d323550_o.jpg

Ta wersja trochę bardziej seledynowa.

Edytowane przez tr000tyl
Napisano

Oj faktycznie ;) - konkretne oświetlenie kamienicy nie zostało jeszcze wybrane przez klienta. Prosił on tylko o oświetlenie elewacji ale bez źródła, ponieważ nie jest ono jeszcze sprecyzowane i ostatecznie nie wiadomo gdzie się będzie mieścić.

Napisano

Aha. To ciekawe jak to wyjdzie z lampami, bo teraz to światło znikąd trochę dziwnie wygląda. Ja bym się jeszcze przyczepił do odbić w oknach. Czy nie są zbyt zniekształcone? Mocno bym je uspokoił. Perspektywa wydaje mi się również do poprawy. Jakby poprowadzić linie zbiegu, to ten Twój budynek zdaje się przewracać do tyłu.

Sam model wygląda bardzo fajnie. Wpasowanie go w zdjęcie (głównie kolorystyczne) też jest spoko.

Napisano
(...) Perspektywa wydaje mi się również do poprawy. Jakby poprowadzić linie zbiegu, to ten Twój budynek zdaje się przewracać do tyłu. (...)

Perspektywa ewidentnie leci do tyłu, aż dziwne że dopiero teraz taki komentarz poszedł.

Ale poza tym - bardzo miło się patrzy na ten obrazek. Odbicia w szybach są bardzo ok, światło też. I trafiona kolorystyka do zdjęcia, może tylko nieco saturacji bym zdjął...

Napisano

Bartek sprawdź czy zdjęcie na którym obsadzasz kamienice nie ma danych o przekątnej obiektywu jakim było zdjęcie robione, jeśli są będzie ci znacznie łatwiej dokładnie obsadzić na tej lokacji kamienice

Napisano

To są dane obiektywu, ale czy wiesz konkretnie, przy jakiej ogniskowej robiłeś zdjęcie?

Poza tym - masz widoczną abberrację sferyczną (trudne słowo... ;)) - tzn lekko zaokrąglone krawędzie, więc pewnie ogniskowa była niewielka, obiektyw dość "szeroki"... Nie wiem w jakim programie ustawiałeś kamerę, ale w 3D Max 2014 jest taka funkcja "match perspective view" i to dośc dobrze działa. Nie wiem czy jest opcja wyokrąglenia krawędzi - pewnie nie... Pozostaje tylko kanał alfa, i "punch" w Photoshopie..

- - - Połączono posty - - -

... no i wysokości kondygnacji masz chyba ciut zwiększone w stosunku do oryginalnych... Czy to było zamierzone?

Napisano

Zrenderuj na tle (włącz safe frame)z widokiem dopasowanym tak dokładnie jak możesz, zrób kanał alfa (tło) i... po chłopsku wmontuj w zdjęcie, używając photoshopa na przykład... Do skrzywienia linii pionowych użyj funkcji "punch" np... Efekt powinien być znacznie lepszy.

PS - To wszystko, rzecz jasna, nie zmienia mojej opinii o renderze - obrazek baaardzo ładny i, poza perspektywą, wszystko mi się podoba. :)

- - - Połączono posty - - -

... a swoją drogą, montaże w fotki robione szerokim obiektywem, na ogół (prawie zawsze...) są dość trudne do ustawienia, i wychodzą często, powiedzmy, umiarkowanie...

Napisano

Poza ogniskowa sprawdź tez jakim aparatem robiono zdjęcie. Jeśli obiektyw 18 przypniesz do np canona d400/d500/d600 d40/d50 który ma matrycę mniejszą niż pełna klatka, będziesz musiał przymnożyć ogniskową przez 1.6 (1.5 dla podobnych nikonów) albo użyć zoom factor w ustawianiach kamery (jeżeli używasz vrayphysicalcam).

Napisano

wersja old bardzo fajna, jeśli już to nie ludzie tu nie pasuje a ten dziób samochodu bo moda ciuchowa zwykłych zjadaczy chleba od lat 70 to się jakoś bardzo nie zmieniła :) Poprawki na plus

Napisano

Zdjęcie przedwojenne a auto kilka dni temu wyjechało z salonu ;) Perspektywa "wyprostowana" sprawia wrażenie jakby kamienica miała się przewrócić w lewo. Pierwsza wersja jest lepsza, bardziej real.