Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moja micra :) pierwsze autko zrobione splinami, i pierwsze odgapiane :), choc materialy referencyjne ktore posiadam pozostawiaja wiele do zyczenia. Render w vray free jakies bagi sie zrobily ale ogolnie chyba ladnie wyszlo.

• Odpowiedzi 28
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jak na pierwszy model całkiem nieźle. Tylko tak, wystawiasz tutaj swoje dzieło po to żeby inni ocenili i naprowadzili ci co jest nie tak i co powinieneś ewentualnie zmienić. Więc tak:

Karoseria nie jest zła, ale widzę jakieś nidociągnięcie na masce tuż przy szybie. Poza tym powinieneś dać większe rozmycie cieni i większy Bounce dla Global Illumination. Oprócz tego wnętrza nie chciało ci się już modelować widzę :) ale w porządku. no i to, to coś na podłodze przed samochodem to już mogłeś w Photoshopie usunąć.

Mógłybyś napisąć więcej szczegułów na temat modelowania, renderingu, softu i padaczki na której to wszystko było robione. Nie jest źle, nie łam się i trenuj dalej.

Pozdro!

Napisano

No cóż.....ogólnie model zrobiony nieŸle, chociaż jakoœ mi się wydaje zniekształcony.... jest parę niedocišgnieć w karoserii: kanciasty tył, krzywe nadkola, rama wokół szyb, no i te okropne lampy...

Materiały bardzo kiepskie...szczególnie te felgi!

Prezentacja też pozostawia wiele do życzenia, cienie zbyt ostre i jakaœ dziwna plama przed samochodem :/

Przyciemniane szyby...hehe....dobry sposób na uniknięcie kłopotów z modelowaniem wnętrza, ale wyglšdajš przeciętnie.

No ale ratuje Cię to że to Twój pierwszy samochód ;) Ćwicz dalej!

Napisano

No przyjmuje slowa krytyki z pokora ;) , wiec tak maly update ale ..

1. Sprzet na ktorym to robilme to duron1600 256 mb ( najbardziej boli ) , gf2 mx

2. Co do lamp to albo mi sie cos z materialami stalo albo .. nie wiem ale lewa lampa tak wyszla a prwa inaczej :) no coz ;) ta prwa chyba lapiej :)

3. Material felg, hmm no mi sie wydaje odpowiedni :) ale moge sie mylic , co dokladnie z nimi nie tak :) ?

4. Z tylu nie jest kanciato :) przyzekam :> , to chyba takie sludzenie , niedlugo dam tyl autka :).

5. Jeszcze jedno, szyby co z nimi nie tak , tak dokladniej.

6. I jeszcze jedno , to nie jest moje pierwsze autko tylko pierwsze robione splinami , i odgapiane bo wczesniej zrobilem jedno. ale tamto bylo wymyslone przeze mnie , po czesci i robione inna technika :)

a tu update. :)

Napisano
Felgii wyszły troche za bardzo plastikowe .... i popraw te szyby moze, bo psują efekt :]

Nie wszystkie felgi sa metaliczne ;p duza czesc Polski ma plastikowe :D

Co do samochodu, jak na 1 raz moze byc, tylko te swiatla troche za dlugie, reszta ok.

pozdr

Napisano

Kola i felgi (kołpaki) wyszły zdecydowanie najlepiej, modeling też ogólnie wporzadku, ale materiały poza kołami to słąbizna, nad lakierem i lampami mogłeś posiedzieć. Tutoriali do lakieru jest już naprawdę sporo prawie do każdego rendera.

Napisano
Nie wszystkie felgi sa metaliczne ;p duza czesc Polski ma plastikowe :D

Co do samochodu, jak na 1 raz moze byc, tylko te swiatla troche za dlugie, reszta ok.

pozdr

No tak .... ale ja myslalem ze to alusy są :p

Napisano

Ostatni update , ostatnia wersaj. Dziekuje za komentarze mile i nie mile :)

dwie wersje , 2 rozne mapki HDRI, sami ocencie ktore lepiej wyszlo.

Pozdro i szaco ;>

Napisano

No! Ten drugi render już jakoś wygląda. Mapa HDRI ratuje Twoją scenkę, aczkolwiek troszeczkę (chyba.tak mi się wydaje) przegiąłeś z jasnością mapy.

Chodzi mi o to (nie wiem jak to się fachowo nazywa), że za bardzo ta mapka "świeci" i na szybach jest zbyt jaskrawy kotrast, trszkę powinieneś to przyciemnić, poza tym popatrz na rendery innych samochodów, w nich mapa HDRI wcale tak mocno się nie odbija. Na karoserii Twojej Micry jest tej mapki trochę za dużo, na innych renderach samochodów jest tylko lekki zarys HDRI, a u Ciebie trochę się świeci. Zobaczysz, będzie dużo lepszy efekt jak to poprawisz.

Pozdrawiam!

Napisano

hmmm... tez zaczalem skrobac micre ale wczesniejsza wersje i tak sie zastanawiam czy by jej na forym nie umiescic ale z moim zapalem do pracy ciezko by bylo z apdejtami...

a co do modelu to ma troche bugow (jak moj :D) ale ogolnie bardzo fajnie

podoba mi sie env. i kolpaki...

pozdrawiam

Napisano

Hmm no troche bagow jest bo po pierwsze nie mialem dokladnych referek a po drugie brak umijetnosci:) co sie skumulowalo i wyszlo takie cos jak jest :)

I jeszcze jedno to nei sa kolpaki !!!!!!!!!!!!!!! :) tylko felgi :)

Napisano

shader karoserii nie pasuje i to psuje efekt. Nie uważam się za eksperta od lakierów ale nawet ja w tym widzę mnóstwo błędów. Teraz to wyląda jak plastik pomalowany lakierem do paznokci :]

Napisano

ojejku! zwiewność i zwinność ruchu drobniutkich kopyt jelonka urzekła mnie, a jego słodki ryk upewnił mnie w przekonaniu o wielkości tego dzieła.

teraz następny drzeworyt panie tadziu, teraz dla państwa Kowalskich. ale to dopiero po przechadzce po górach.

Napisano

jak na pierwszy samochod i prace bardzo ladnie; poza tym przednie swiatla psuja efekt, odwzorowales mniej wiecej geometrie lamp?? boczne lusterka dziwnie sa polaczone z drzwiami, jednak ze wzgledu na to ze to Twoj pierwszy samochod mozna te niedociagniecia pominac, ale trzeba o nich wspomniec zebys na drugi raz sie poprawil :)

pzdr

Napisano

kozioo nie moją jest winą, że tępota twa (wybacz mi) nie pozwala ci zrozumieć głębi mej wypowiedzi. pax pax pax jak to prawił ksiądz Kropidło.

Widzicie? Jelonek uciekł :(

Napisano

Chyba powinienem poczuć sie dotkniety. Ale nie jestem. Szkoda, nie? Nie wiem czy zauważyłes, ale głebi twoich wypowiedzi nie potrafi zauwazyc 99% ludzi z tego forum. Odczytują je jako przejaw "buntu" sfrustrowanego nastolatka. Zastanow sie nad tym.

A jelonek nie uciekł. Skręciłem mu kark.

Napisano

98% ludzi nie jest w stanie rozwiązać zagadki "Einstein'a". 99% ludzi ma naprawdę nikłe szanse w matematyce. czy większość ma rację? daj spokój tym demokratycznym naroślom.

buntu? ale to chyba w innej klatce? no to do widzenia.

edit

w pełni się zgadzam z tym, co niżej kozioo napisał o usunięciu postów. przepraszam za niego, znowu się urwał łańcuch :> pokój i miłość!

Napisano

hmmm... wole jednak "demokratyczne narosla" niz to co prezentujesz - teorie "mch-centryczną".

edit

wydaje mi sie ze dalsza dyskusja nie ma sensu. Niech jakis dobry mod to usunie. Sorki za smietnik.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności