Napisano 24 Październik 201311 l Witam wszystkich serdecznie! Bardzo proszę o pomoc przy moim małym zadanku:) Otóż zmontowałem głowę żółwia z polygonów na podstawie dwóch rzutów obiektu, następnie za pomocą unwrap utworzyłem rozwiniętą skórę facjaty żółwiowego jegomościa. W photoshopie próbowałem za pomocą otrzymanej mapy głowy żółwia i warstw stworzyć skórę z makijażem- nie bardzo wiem jak dodać bitmapę jako warstwę, więc za skórę posłużył zielony kolor, dookoła oczu trochę fioletu (żart mojego wykładowcy) i czerwonej szminki wokół "ust". Następnie po zapisaniu odpowiedniej formy maski w edytorze materiału tworzę nowy standardowy materiał, zaznaczam opcję background, w opcjach maps wybieram diffuse color i z opcji jako bitmapę wybieram utworzoną przez siebie w photoshopie maskę, następnie nakładam materiał na obiekt. W teorii powinno wyjść pięknie, a tu kicha, bo wygląda to tak: [ATTACH=CONFIG]91962[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]91961[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]91963[/ATTACH] Nie mam bladego pojęcia co może powodować taki stan rzeczy. Proszę o jakąś wskazówkę. P.S. Próbowałem dodać kolejną jako warstwę obrazek- bitmapę, skórę jaszczurki i pobawić się trochę opacity i kolejnością warstw, ale że nigdy wcześniej nie miałem fotoszopa w rękach to nie wiem jak to zrobić:P Proszę również o podpowiedź. Wiem, pytanie trochę bardzo lamerskie, i pewnie bardzo proste w odpowiedzi, ale jestem nowicjuszem i średnio raczkuję z tym narzędziem;) Edytowane 24 Październik 201311 l przez Rorschach
Napisano 24 Październik 201311 l By zrobić teksturę dla żółwia, poszukaj w necie "how to draw textures in photoshop" albo how to create textures .. No a tak poza tym, to siatka tego czegoś, jest po prostu przeokropnie źle zrobiona, ten "żółw" mógł się zamknąć w 20 razy lżejszej siatce. Co to za uczelnia? Co to za wykładowca, jeśli nawet nie karze wam najpierw siatki zrobić porządnej. Serio, nie ogarniam.
Napisano 24 Październik 201311 l Bez podstaw photoshopa ciężko będzie coś Tobie pomóc... Jedyne co Ci mogę podpowiedzieć na tym etapie to... wejdź na YT i tam masz MILION różnych tutoriali. Zarówno odnośnie PS jak i maxa. No i tak jak pisze Biolo - siatka masakra. Po co trzy warstwy TS? Przecież wystarczy jedna i potem zwiększasz iteracje :)
Napisano 24 Październik 201311 l Witam, proszę zmienić nazwę tematu na zgodną z regulaminem działu WIP. Nazwę tematu możesz zmienić edytując pierwszy POST. Edycja -> Wyślij (Zaawansowane).
Napisano 24 Październik 201311 l Skoro i tak nie znasz photoshopa dobrze to może lepiej tutaj się sprawdzi wbudowany maxowy paint canvas :