Pionier Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 szukam www z fotkami w 300dpi o rozmiarach przynajmniej polowa A4. Mam zrobic reklame do gazety o takich wymiarach tylko problem w tym ze tak duzych obrazow nie mam. Sa w ogole takie www?
SansSerif Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 http://www.sxc.hu/index.phtml ale do reklamy to wypadaloby...
SansSerif Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 zaopatrzyc sie w stocki, kupic? w wycenie dla klienta brac pod uwage cene fotek, to tez czyjas kreatywna praca.
mCh Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 hekhem. popieram Sans'a... Trochę nieładnie tu pachnie, wiesz cos o prawach autorskich? Mogą się do ciebie nieźle doczepić potem za jakieś zdjęcia ze stronki użyte w komercyjnej sprawie. Mało prawdopodobne, ale ja wolałbym być pewien.
SansSerif Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 akurat foty na http://www.sxc.hu sa free ale zawsze ktos tam malym druczkiem wspomina o dobrowolnych dotacjach. jeszcze moge zrozumiec zarabianie na cudzych pracach ale rozdawanie cudzych fotek za free firmom nigdy! ;)
Pionier Napisano 2 Wrzesień 2004 Autor Napisano 2 Wrzesień 2004 nie kapejszyn, foty sa darmowe a nie moge z nich korzystac?
mCh Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 Jeśli dostajesz za tą reklamę pieniądze, a używasz fotografii, za które nie płacisz... To jednak coś jest nie tak, nie uważasz? Inna sprawa, jesli robisz to za darmo... po co zatem w ogóle się trudzić? ;)
darkelf Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 w sumie to chyba analogiczna syt. do open source - mozna na wolnym i darmowym oprogramowaniu robic komercyjne rzeczy. chyba ze chodzi wam o jakies kwestie etyczne?
kozioo Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 Jesli ktoś umieszcza fotki w necie i zezwala na ich komercyjne wykorzystanie nie widze żadnych problemow. Nawet etycznych.
leander Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 Z fotkami zawsze bolączka, ceny w takim http://www.gettyimages.com dochodzą do kilku tysiecy euro za uzycie w reklamie prasowej. na sxc.hu jesli masz napis "There are no usage restrictions for this photo." to bym sie jakos specjalnie nie bal z ich uzyciem.
mCh Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 Leander: Słuszna uwaga... Ale zawsze jest jakiś cień wątpliwości. Z gettyimages mówisz serio? Kurcze, uczę się od dziś fotografii :D Darkelf: to akurat błędna analogia. W tym przypadku to raczej sprzedawanie oprogramowania opensource. A wiesz dobrze jak do tego się GPL ustosunkowuje :>
rowr Napisano 2 Wrzesień 2004 Napisano 2 Wrzesień 2004 mCh jak jestes dobrym grafikiem i umiesz to sprzedac to nie musisz uczyc sie fotografi bo na tym tez mozna niezle zarobic ....podobno :)
Pionier Napisano 3 Wrzesień 2004 Autor Napisano 3 Wrzesień 2004 na sxc.hu jesli masz napis "There are no usage restrictions for this photo." to bym sie jakos specjalnie nie bal z ich uzyciem. Kurde, to co mnie szeryf straszy. Jak sa DARMOWE to chyba nie ma problemow z ich wykorzystaniem. Moge zrobic z nimi co chce?. Problemow etycznych tez nie widze, chyba ze sa jakies "zasady nie pisane" o ktorych nie wiem.
SansSerif Napisano 3 Wrzesień 2004 Napisano 3 Wrzesień 2004 hyh chodzilo mi o te nie pisane zasady, by uczyc klientow ze za foty tez sie placi ;)
Rekomendowane odpowiedzi