Napisano 2 Wrzesień 200420 l szukam www z fotkami w 300dpi o rozmiarach przynajmniej polowa A4. Mam zrobic reklame do gazety o takich wymiarach tylko problem w tym ze tak duzych obrazow nie mam. Sa w ogole takie www?
Napisano 2 Wrzesień 200420 l zaopatrzyc sie w stocki, kupic? w wycenie dla klienta brac pod uwage cene fotek, to tez czyjas kreatywna praca.
Napisano 2 Wrzesień 200420 l hekhem. popieram Sans'a... Trochę nieładnie tu pachnie, wiesz cos o prawach autorskich? Mogą się do ciebie nieźle doczepić potem za jakieś zdjęcia ze stronki użyte w komercyjnej sprawie. Mało prawdopodobne, ale ja wolałbym być pewien.
Napisano 2 Wrzesień 200420 l akurat foty na http://www.sxc.hu sa free ale zawsze ktos tam malym druczkiem wspomina o dobrowolnych dotacjach. jeszcze moge zrozumiec zarabianie na cudzych pracach ale rozdawanie cudzych fotek za free firmom nigdy! ;)
Napisano 2 Wrzesień 200420 l Jeśli dostajesz za tą reklamę pieniądze, a używasz fotografii, za które nie płacisz... To jednak coś jest nie tak, nie uważasz? Inna sprawa, jesli robisz to za darmo... po co zatem w ogóle się trudzić? ;)
Napisano 2 Wrzesień 200420 l w sumie to chyba analogiczna syt. do open source - mozna na wolnym i darmowym oprogramowaniu robic komercyjne rzeczy. chyba ze chodzi wam o jakies kwestie etyczne?
Napisano 2 Wrzesień 200420 l Jesli ktoś umieszcza fotki w necie i zezwala na ich komercyjne wykorzystanie nie widze żadnych problemow. Nawet etycznych.
Napisano 2 Wrzesień 200420 l Z fotkami zawsze bolączka, ceny w takim http://www.gettyimages.com dochodzą do kilku tysiecy euro za uzycie w reklamie prasowej. na sxc.hu jesli masz napis "There are no usage restrictions for this photo." to bym sie jakos specjalnie nie bal z ich uzyciem.
Napisano 2 Wrzesień 200420 l Leander: Słuszna uwaga... Ale zawsze jest jakiś cień wątpliwości. Z gettyimages mówisz serio? Kurcze, uczę się od dziś fotografii :D Darkelf: to akurat błędna analogia. W tym przypadku to raczej sprzedawanie oprogramowania opensource. A wiesz dobrze jak do tego się GPL ustosunkowuje :>
Napisano 2 Wrzesień 200420 l mCh jak jestes dobrym grafikiem i umiesz to sprzedac to nie musisz uczyc sie fotografi bo na tym tez mozna niezle zarobic ....podobno :)
Napisano 3 Wrzesień 200420 l Autor na sxc.hu jesli masz napis "There are no usage restrictions for this photo." to bym sie jakos specjalnie nie bal z ich uzyciem. Kurde, to co mnie szeryf straszy. Jak sa DARMOWE to chyba nie ma problemow z ich wykorzystaniem. Moge zrobic z nimi co chce?. Problemow etycznych tez nie widze, chyba ze sa jakies "zasady nie pisane" o ktorych nie wiem.
Napisano 3 Wrzesień 200420 l hyh chodzilo mi o te nie pisane zasady, by uczyc klientow ze za foty tez sie placi ;)