Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Wie ktoś może jak regulować obszar, który ma być ostry? Nie chodzi mi o parametr f-Stop w edycji kamery, dzięki któremu rozmycie jest mniejsze lub większe, ale o zasięg ostrego pola. Manipulowanie targetem średnio pomaga. Będę wdzięczna za odpowiedź.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zamiast dof-a maxowego jest lepszy efekt w post produkcji z wykorzystaniem passa z-depth (render element niezależnie czy w mental czy vray)

Napisano
  • Autor

Te właśnie parametry miałam już ustawione, ale target wydawał mi się nieprecyzyjny, a na tym tutorialu wszystko działa sprawnie. Popróbuję jeszcze w takim razie, dziękuję.

- - - Połączono posty - - -

O, passa też wypróbuję, dziękuję bardzo.

Napisano

Ale przy przeźroczystych obiektach w scenie, z-depth zawiedzie. Dof daje jednak rzeczywistą głębię ostrości.

Napisano

no to ja mam pytanie w tym temacie. od czego zależy pass z-depth. Pytam o to dlatego ze za kazdym razem jak go puszczam to wychodzi mi czarny obrazek czyli tak jakby nie było zadnej głębi w obrazku? czy on zależy od użytej przesłony w kamerze? czy może jeszcze od czegoś?

Napisano

voyas: musisz go skonfigurować - wartość MIN oraz MAX w ustawieniach z-depth passa. MIN oznacza od jakiej odległości od kamery kolor czarny zacznie przechodzić w biel - którą wyznacza wartość MAX. Czyli odległość ustawiona w MAX wyznaczy punkt, gdzie uzyskasz kolor 255 RGB i w dalszych miejscach sceny będzie wszystko równie białe.