Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, poniżej dodaję screena podczas renderu - nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak jest, mam to pierwszy raz w życiu.

Wszystkie tekstury powinny być ok, oswietlenie też - coś może przez przypadek zostało kliknięte ?

Ktoś może miał już taki problem ?

bug.jpg

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Cześć.

A nie wstawiłeś przypadkiem Vray plane'a do sceny? Z domyślnie przypisanym losowym kolorem, który akurat okazał się być różowy? :D

Albo może coś z mapką HDRI. Fajnie jakbyś podał więcej szczegółów/ustawień, bo tak to można strzelać.

Napisano

Może coś nie tak z color mappingiem? Jeżeli nie zobaczymy ustawień renderera to chyba nie wiele możemy pomóc.

Ja w kolor mapping zawsze wybieram metodę: "Gamma corection", ustawiam gammę na 2,2 i zaznaczam opcję:Don,t effects colors- adaptation only.

Zaś w zakładce Preferences: Gamma & Lut ustawiam input gamma na 2,2. I nie mam nigdy problemów z przepaleniami...

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi, miałem dziwne problemy w pliku mysz mi skakała po ekranie może coś wtedy wstawiłem, muszę sprawdzić ten v-plane, co do ustawień mamy spot light + vray dome + światło GI environment z teksturą tła

mapping jest linear 1/1/0.9 + clamp + subpixel + affect bg

dodam że to występuje zarówno w maxowej kamerze jak i vrayowskiej (nie sprawdzałem czy bez kamery sie tak dzieje).

Kilka materiałów jak i model były eksportowane z revita.

Napisano

W zakładce system zaznacz show vray log, przy renderowaniu pokażę Ci się okno, w którym vray informuje o błędach jak niekompatybilne materiały, obiekt zbyt daleko od sceny itp.

Sprawdź tez każde światło z osobna, z wyłączonym enviromentem.

Napisano

Na dole Vray VFB jest taka opcja - show clamped pixels, albo coś podobnego. Odznacz ją.