Napisano 7 Wrzesień 200420 l Czy może mi ktoś powiedzieć jaka jest różnica pomiędzy V rayem a Mental rayem (implementowanym w Maxa6)? Ciągle czytam, że wszyscy renderują V rayem mimo iż posiadają Maxa6 w którym jest Mental Ray.Zastanawiam się czy Mental jest po prostu "cieńszy" od V raya czy ten drugi jest może łatwiejszy w obsłudze...???? Od początku wydawało mi się, że Mental Ray należy do najlepszych rendererów.....a tu klapa.....Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie mi tej kwestii :)
Napisano 7 Wrzesień 200420 l Vray jest szybszy i prostszy. Mental ma większe możliwości, ale jest wolniejszy i czasami trzeba się nieźle napocic zeby osiągnac zamierzony efekt. Jeszcze co do szybkosci - mental wolniej liczy FG i AA, ale za to ma duzo szybsze glossy reflections.
Napisano 7 Wrzesień 200420 l a o brazilu to nie łaska napisać? Brazil jest podobno kilka razy wolniejszy od vray'a
Napisano 8 Wrzesień 200420 l Brazil jest wolniejszy od VRaya, ale szybszy od mentala... no a przynajmniej porównywalny... Prawda jest taka, że na każdym rendererze można osiągnąć zamierzony efekt - tylko, że za każdym razem droga jest inna :)
Napisano 9 Wrzesień 200420 l mental ..... to mental :) co do szybkości......... to nowa wersja (wraz z Max`em 7 - 3.3) ma być podobno znacznie szybsza. >>kozioo Jeśli chodzi o jakość renderingu: to wszystko zależy od ludzi i ich umiejętności: jeden korzystający z Vray`a zrobi takie rzeczy, których inny nie zrobi w Mental`u i odwrotnie.
Napisano 9 Wrzesień 200420 l Poza tym Mental nie wykorzystuje większości pluginów. Shag hair, afterburn itp z tego co wiem to nie działają z Mentalem:)?
Napisano 9 Wrzesień 200420 l Autor Po przeczytaniu Waszych wypowiedzi doszedłem do wniosku, że z tymi trzema rendererami jest taka sama sytuacja jak z programami do grafiki 3D (3dsmax,Maya itd...) ...to zależy po prostu od człowieka....jeden woli taki , drugi woli inny a w rzeczywistości na wszystkim można zrobić to samo :) ....i problem z głowy. Dzięki
Napisano 10 Wrzesień 200420 l warto sie Mentala nauczyc. kto sie nie nauczyl , nigdy sie nie dowie tam sie dopiero zaczyna prawdziwa bajeczka 3d :)
Napisano 10 Wrzesień 200420 l mental ray oczarował mnie możliwościami od razu, gdy po raz pierwszy zapuściłem próbny render kulek ze standardowym materiałem. jest poza tym chyba najbardziej stabilny i kompatybilny z maxem pośród wszystkich nie-scanline'owych renderów. w końcu jest integralną jego częścią, a to już pewna przewaga. mi vray i brazil wywalały się, mental zawsze pracował wolno, ale konsekwentnie i do końca.
Napisano 11 Wrzesień 200420 l Bawilem sie roznymi renderami do poki nie zaczalem pracowac i tu bezkonkurencyjny jest VRay a w szczegolnosci jego stosunek czasu do jakosci. Jezeli deadline jest blisko Vray jest niezastapiony
Napisano 11 Wrzesień 200420 l ja siedziałem na vray`u, Brazil`u, Finalrender`ze, , ale zostałem przy Mental`u :) ps. polecam pracę z Mental`em na W2K PRO, bo Xp wymięka :/
Napisano 14 Wrzesień 200420 l Brazil napewno jest wolniejszy od vraya ale nie kilka razy jak ktoś napisał, zresztą najszybszy jest scanline i co z tego ?. W sumie to każdy z rendererów ma swoje zalety. Najwięcej wspólnego ze soba mają MR i brazil jeśli chodzi o GI - dają podobne efekty wizualne w podobnym czasie, również final i vray mają wiele ze soba wspólnego.
Napisano 15 Wrzesień 200420 l Brazil napewno jest wolniejszy od vraya ale nie kilka razy jak ktoś napisał, zresztą najszybszy jest scanline i co z tego ?. W sumie to każdy z rendererów ma swoje zalety. Najwięcej wspólnego ze soba mają MR i brazil jeśli chodzi o GI - dają podobne efekty wizualne w podobnym czasie, również final i vray mają wiele ze soba wspólnego. jakies herezje kolega tu glosi... MR jest o niebo lepszy od wszystkich trzech pozostalych wymienionych rendererow... nawet Brazil to smiech na sali w porownaniu do tego co wypluwa z siebie MR.. a final ma tyle wspolnego z vrayem co kamaz i nysa... zupelnie inne silniki panie kolego
Napisano 15 Wrzesień 200420 l tylko prosze sie nie smiac z Brazila ' na sali' chyba Brazil wlasnie najblizej jest Mentala z calej palety rendererow wogole gadka jest deko bez sensu i temat, bo i bylo o tym walkowane milion razy na forum.. proponuje Eocik delikatnie pozdrowka FotoAs
Napisano 15 Wrzesień 200420 l fotoas, ja sie generalnie z brazyliany nie smieje :P .. no moze tak troszeczke :D... ale tak jak mowisz... do mentala mu najblizej... greg, patrzac subiektywnie, z mojego punktu widzenia i siedzenia to na dzien dzisijeszy faktycznie jest tak jak mowisz... sporo zalezy od ustawien popartej wiedza uzytkownika... natomiast MR jest jedynym rendererem, ktory nagminnie mnie zadziwija jakoscia i fotorealizmem, co w dzisijeszych czasach nie jst wcale takie latwe.... (chociaz ostatnio pewien render z Vray wbil mi takiego klina ze az sie zawiesilem wpatrujac sie w ekran monitora) :P... osobiscie uzywam Finala, i ciesze sie jak dziecko gdy np. po dwoch tygodniach ustawiania i prob uda mi sie wykonac jakis fotorealistyczny render :D... w przyszlosci mam zamiar posmakowac MR rowniez samemu majac juz spory bagaz doswiadczen z FR... wtedy bedzie mi latwiej ocenic czy jest sens zmiany FR->MR pozdro
Napisano 15 Wrzesień 200420 l ja używam Mental`a i jestem zadowolony ps. Mental...........to Mental :)
Napisano 15 Wrzesień 200420 l Autor Bardzo się cieszę, że rozpętała się tutaj taka burza mózgów :) Naprawdę można się od Was wiele ciekawego dowiedzieć ! Ja chyba już zostanę przy Mentalu choć narazie nie za bardzo sobie z nim radzę ....no ale to moje pierwsze kroki w "niescanlainowym" rendererze i myślę, że nie będę już zatruwał umysłu innymi wynalazkami......zostaję przy Mentalu !
Napisano 15 Wrzesień 200420 l Arnet byćmoże nie wiem tyle co ty o silnikach by rozpatrywać dokładnie jak który działa, jednak podtrzymuje swoje zdanie że vray i fr mają najwięcej ze sobą wspólnego jeśli mowa o silniku GI i nie mam zamiaru o tym dyskutować, to moje zdanie... brazil,mr,vray,fr rules !!!
Napisano 16 Wrzesień 200420 l Ja pracuję na XP pro i nie mam problemów z maxem 6, a tym bardziej ze stabilnością. Max5 przy dużej scenia i tak się wykrzacza, niezależnie od systemu ( konkretnie przy przerywaniu renderowania następowało zamknięcie maxa bez ostrzeżenia). Wcześniej miałem 2k z SP4, żeby nie było ,że porównania nie mam. Nie widzę, też powolnej pracy. Nawet wydaje mi się, że działa wszystko szybciej.:D
Napisano 21 Wrzesień 200420 l Ja jestem początkującym, który kożysta z 3ds max'a 6 i muszę przyznać - MentalRay jest najlepszym renderem. Nie kożystając z żadnych tutoriali dot. renderów, najszybciej "wkółem" MR. Wcześniej kożystałem jeszcze z Brazila - no nie za bardzo mi wchodził. MR is the best :].