Napisano 15 Luty 201411 l Witam, Pytanie jak w temacie. Warto wydawać 1500 zł na upg z VRay2? Oglądałem prezentację ProCad w czwartek i mam mieszane uczucia. Pełno kolorowych bajerów a o znaczącym przyspieszeniu renderowania nie usłyszałem ale może coś przegapiłem lub o czymś nie powiedzieli. Proszę o opinie.
Napisano 15 Luty 201411 l warto ;) tu masz zrobione testy czasówek http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=92774&page=5&p=1196969&viewfull=1#post1196969 pytanie tylko do czego go zamierzasz używać bo jeśli do wizualizacji exteriorów to niestety jeszcze pluginy takie jak multiscatter nie są z nim kompatybilne i pewni przyjdzie trochę poczekać
Napisano 15 Luty 201411 l Autor Dzięki, czytałem ten watek. Głównie wykorzystuje vray'a do renderowania wnętrz. Moje pytanie dotyczyło tego czy warto wydać tą kasę (dla mnie sporą) na coś co ma tylko kolorowe ikonki i wydajność wyższą o 10-15%? Z drugiej strony czy nie stanie się tak, że np. max2016 nie będzie obsługiwał vray2 i wtedy będę musiał wydać więcej na upg lub kupić nową licencję (jak chce zrobić Autodesk z maxem od przyszłego roku dla tych co nie mają subskrypcji).
Napisano 15 Luty 201411 l Hmm... Nie tylko ikonki i 30%(jak wynika z większości opinii jakie przeczytałem) przyspieszenia masz progresive rendering świetny do podglądów np.
Napisano 18 Luty 201411 l Do wnętrz nowy vray fajnie się spisuje ale mam problem z multiscatterem przy exteriorach. Vray 3.0 nie współpracuje dobrze z aktualnym multiscatterem, albo odwrotnie. Czy ktoś miał ten problem i wymyślił coś na to ?
Napisano 18 Luty 201411 l Ja mam ten sam problem jesli che korzystac z vraya 3 przy exteriorach to niestety kończy się na robieniu mniejszej powierzchni np trawnika przy pomocy multiscattera pod drugim maxem na którym mam nadal vray 2.4 przetwarzam obiekty w one meshe a potem proxy na razie idzie to jakoś przetrwać. Niestety Siwy to multiscatter jest na razie nie kompatybilny :) szkoda ze panowie z Chaosu nie postępują jak ci od Corony która jako renderer jest kompatybilna z wcześniejszymi wersjami pluginów a nie jak w przypadku vray że to producenci pluginów muszą przerabiać swój soft pod każdą nowa wersje vraya
Napisano 18 Luty 201411 l Ja sie podlacze pod wątek bo szkoda az o taka glupote nowy tworzyc. Instalowaliscie wersje DEMO? Ja tak, zeby sprawdzic czy rzeczywiscie jest szybszy. Niestety tym samym odinstalowal mi wersje 2.4 - ale to nie problem akurat. Chodzi mi o to ze po kazdym renderze resetuje mi ustawienia do ustawien defaultowych. To jakis "feature" wersji DEMO?
Napisano 19 Luty 201411 l Hej A czy da się z vrayem 3.0 zmienić multiscattera na mesha ? Bo wyświetla normalnie, tylko nie renderuje.
Napisano 19 Luty 201411 l jakoś przez to ze mi wywalał błędy i nie renderował efektu to nie sprawdzałem :) a tu jednak miła niespodzianka daje się bez najmniejszego problemu, sprawdziłem także nie ma kłopotu z maskami od multiscattera