SE3A Napisano 1 Marzec 2014 Share Napisano 1 Marzec 2014 Witam otóż mam pewien duży problem... Gdy zaczynam coś modelować wychodzi mi jakiś troll, a nie człowiek ;/ Czy jest jakaś technika lub wzory to sculptingu? Przykład: http://i.snag.gy/ND8E2.jpg Widząc filmy innych to oni robią raz dwa i już mają nos, a ja z jedną rzeczą muszę się męczyć pół godziny ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariushO Napisano 1 Marzec 2014 Share Napisano 1 Marzec 2014 Cwicz, cwicz i jeszcze raz cwicz. A jak Ci sie znudzi to znowu cwicz. Recepta na Twoje meczarnie. ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SE3A Napisano 1 Marzec 2014 Autor Share Napisano 1 Marzec 2014 I takie proste ćwiczenia bez niczyjej pomocy mi pomogą ?Wydaje mi się, że po ćwiczeniu i ćwiczeniu i ćwiczeniu będę umiał tylko zrobić lepszego mutanta. Hmm... może powinienem kupić tableta graficznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diabelt Napisano 1 Marzec 2014 Share Napisano 1 Marzec 2014 Zdecydowanie kup tablet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 1 Marzec 2014 Share Napisano 1 Marzec 2014 naucz sie anatomii najpierw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diabelt Napisano 1 Marzec 2014 Share Napisano 1 Marzec 2014 Anatomii nauczy się sculptując ecorche w zbrushu, tabletem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floo Napisano 2 Marzec 2014 Share Napisano 2 Marzec 2014 @SE3A czy ja wiem czy źle. Nauka złożonych rzeczy wymaga czasu, popełniania błędów, wyciągania wniosków i ciężkiej pracy przy dużej cierpliwość. Odstaw jakiekolwiek base meshe, zaczynaj od kulki pracując na podstawowych narzędziach starając się zachować dobrą formę, ale bez zbędnego detalu. Warto też obserwować jak pracują inni, by odnaleźć swój własny sposób. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 3 Marzec 2014 Share Napisano 3 Marzec 2014 "Nauczenie" się rzeźbienia ludzi to tysiące godzin pracy z referencjami. Cierpliwości. No i tablet to jest konieczność intuos nie-pro o powierzchni a5 na początek będzie idealny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diabelt Napisano 3 Marzec 2014 Share Napisano 3 Marzec 2014 Od samego patrzenia na zdjęcia się nie nauczy. A w każdym razie nauka potrwa 5 razy dłużej. Anatomia, ecorche, podpatrywanie rzeźb innych, szukanie zasad, szukanie powierzchni i kątów. Zdjęcia są płaskie i oszukują. http://www.anatomy4sculptors.com/?menu=9&sub=22#body Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 otwarłeś mi oczy diabelt. wszystko robiłem źle! teraz widzę, że moje rendery są płaskie jak zdjęcia. zjedz snikersa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 o kramon!, kramon wie jak robić głowy (też teoretycznie), pisał na blenderowni. jak to było ... ściągasz zbrusha, topologii pod animację się uczysz jeden dzień ... co tam dalej było ? :) tam dalej było a w sumie w pełni było że. Jeżeli masz osobę która rysowała strasznie dużo wcześniej to. Dajesz jej zbrusha. tłumaczysz interface i pokazujesz co czym ma robić i dynamesha. i GO i ta osoba ci wyrzeźbi wampira głowę i co tam chcesz... (dobry rysownik zna anatomie) I będzie ten model na dobrym poziomie. Daj 3dsmaxa osobię i niech po 2-3H tłumaczenia wymodeluje ci jakiś Hardsurface.... Nie da rady. Natomiast realistyczna twarz to praktyka i praktyka i lata rzeźbienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diabelt Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 Jeżeli masz osobę która rysowała strasznie dużo wcześniej to. Dajesz jej zbrusha. tłumaczysz interface i pokazujesz co czym ma robić i dynamesha. i GO i ta osoba ci wyrzeźbi wampira głowę i co tam chcesz... (dobry rysownik zna anatomie) I będzie ten model na dobrym poziomie. Sprawdzałeś? Jeżeli masz osobę która rysowała strasznie dużo wcześniej to. Dajesz jej zbrusha. tłumaczysz interface i pokazujesz co czym ma robić i dynamesha. i GO i ta osoba ci wyrzeźbi wampira głowę i co tam chcesz... (dobry rysownik zna anatomie) I będzie ten model na dobrym poziomie. Concept artist skulptuje po paru dniach http://www.zbrushcentral.com/showthread.php?183063-Learning-ZBRUSH-A-sketchbook Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 (edytowane) Sprawdzałeś? ta :P Deadliny mają moc twórczą Edytowane 5 Marzec 2014 przez Azbesty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 (edytowane) No to teraz panowie moglibyście pokazać swoje sculpty realistycznych głów, żeby nie było że wykładacie jak zakonnice w temacie ars amandi. a kto mówi o realistycznych głowach? po za tym masz link do topicu, jakiej jakości prace są po paru H w zbrushu jeśli ktoś wcześniej rysował. http://www.zbrushcentral.com/showthread.php?183063-Learning-ZBRUSH-A-sketchbook + napisałem w poście Natomiast realistyczna twarz to praktyka i praktyka i lata rzeźbienia. Edytowane 5 Marzec 2014 przez Azbesty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 Czytasz tylko 1 post... a potem wyłączasz myślenie xD? i czytasz reszte postów? Odwołałeś się do moich słów z zupełnie innego tematu ;] więc na ich temat gadaliśmy. + 1 post nie był mój :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 Powiem ci tak parę ludzi którzy wcześniej robili concepty. po 2H szkoleniu i obejrzeniu paru tutków. i Nigdy nie mieli styczności z 3D Wyklepali takie modele jak w tym topicu: http://www.zbrushcentral.com/showthread.php?183063-Learning-ZBRUSH-A-sketchbook Natomiast jeden jest też parę osób które się uczy sub d modelowania. I daleko im do takich modeli a uczą się już masę czasu. nie wiem czego ty nie rozumiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diabelt Napisano 5 Marzec 2014 Share Napisano 5 Marzec 2014 (edytowane) Diabelt zrobił postaci i głowy komercyjnie od paru lat. Co nie ma związku z faktem że to co napisałem to prawda. Zdjęcia to nie wszystko. Rzeźba istnieje od tysięcy lat i zasady się nie zmieniają. Anatomia i face planes. Mozna robić z samych fotek i się nauczyć, ale jak już pisałem - 5 razy dłużej i trudniej. Uważasz że anatomia jest nie potrzebna? Czy się spierasz dla samej zasady? Spytaj kogoś komu wierzysz:D. http://www.wetcanvas.com/Community/images/28-Nov-2007/18153-John_Asaro_head_bw.JPG Jak znasz zasady jest duuużo łatwiej i szybciej. Edit. Takie same zasady masz zresztą w rysunku. Możesz kopiować fotkę 1:1 przez 1000H a możesz poznać zasady i anatomie i tylko momentami wspierać sie referencjami. Edytowane 5 Marzec 2014 przez diabelt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Azbesty Napisano 6 Marzec 2014 Share Napisano 6 Marzec 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ikkiz Napisano 13 Marzec 2014 Share Napisano 13 Marzec 2014 Kramon zombie Azbesty zdołał złamać system wysyłając pustego posta i zagiął w ten sposób czasoprzestrzeń bo w jego poście nie ma ani jednego byka! Mimo tego jeden użytkownik ma podobne zdanie i jeden ma inne zdanie na ten temat (opisany pustym postem) Posprzątałem swoją część tego Latającego Cyrku Monty Pythona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monio Napisano 13 Marzec 2014 Share Napisano 13 Marzec 2014 Nauczę cię tajnej techniki rozszyfrowywania tajnych postów kramona. Klikasz "Odp. cytując" i tam ukazuje ci się link do obrazka który nie wyświetla się przez blokowanie embedowania. A w środku: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi