haliq Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 Od niedawna zacząłem robić modele do gry. Do niedawna gotowy model (mam MAX-a v5.0) eksportowałem do .3ds, a w MilkShapie wbudowanym plug-inem z .3ds do .x. Jednak czasami wywoływało to dziwne efekty, lub rozwalało cały obiekt. Niedawno dowiedziałem się, że eksportując model z MAX-a 5.0 lub nowszego do .3ds, traci się niektóre modyfikatory. Czy ma ktoś z forumowiczów pomysł, skąd wziąść plug-in do MAX-a lub samodzielny program do konwersji .max >>> .x? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RK Napisano 11 Wrzesień 2004 Share Napisano 11 Wrzesień 2004 http://www.righthemisphere.com/products/dexp/index.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielok Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 http://www.andytather.co.uk/Panda/directxmax.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mCh Napisano 12 Wrzesień 2004 Share Napisano 12 Wrzesień 2004 Zmuś swojego kodera, by coś takiego napisał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haliq Napisano 17 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 17 Wrzesień 2004 Zmuś swojego kodera, by coś takiego napisał :) NIe mogę tego zrobić, poniważ: 1) Koder jest moim rodzonym bratem 2) Koder pisze teraz engine 3) Koder jest w maturalnej 4) Wszystko powyższe Wyślij na moje konto bankowe kwotę 100.000.00x gdzie x oznacza odpowiedź; może coś wygrasz :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mCh Napisano 17 Wrzesień 2004 Share Napisano 17 Wrzesień 2004 rodzinne interesy na ogół wychodzą... różnie :D nie dyskutuj nawet z nim, przywiąż go w piwnicy do krzesła, postaw mu komputer i każ kodować. !!!n i e m a l i t o ś c i d l a p r o g r a m i s t ó w!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haliq Napisano 30 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2004 Tyle że żeby coś takiego napisać, trzeba mieć pakiet narzędziowy, który musi udostępnić Discreet. A coś nie słyszałem żeby coś takowe było, choć na starość słuch szwankować może. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haliq Napisano 30 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2004 Tak BTW: Coś ta panda lipą siecze - wchodzę na stronę i nijak ściągnąć tą pandę. Mozę jakiś nowy link? Patrzyłem inne źródła i też nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haliq Napisano 4 Październik 2004 Autor Share Napisano 4 Październik 2004 Hej weźcie się popytajcie swoich koderów jak oni modele umieszczają w engine. Bo niestety w moim projekcie cała robota przekonwertowania spada na mnie. Na razie umiem tylko .3ds -> .x, ale się wtedy abrams #&$*% (czytaj wieża do góry nogami). Korpus, wieża, lufa, browning m2 są oddzielnymi obiektami, ale w jednym pliku. I wogóle nie wiem co z tym fantem zrobić. A uwas jak jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hatred Napisano 7 Październik 2004 Share Napisano 7 Październik 2004 zapytam bossa jak on to robi, ale nic nei obiecuje edit: gadalem i mi powiedzial ze do konwersji uzywa milkshapea czy jakos tak, ale napisal mi tez zebys za nic nei kozystal z formatu .x! jest pokrecony format plikow i ze tyle jest tam kichania ze sobie tylko prace utrudnicie, my dajemy na cal3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haliq Napisano 16 Październik 2004 Autor Share Napisano 16 Październik 2004 Słuchaj, ostatnio się tym znowu zainteresowałem i szukałem jakiegoś exportera. Znalazłem go na SourceForge, ale tam pisze, że te całe cal3D to do exportowania animacji szkieletowej. Sie popytaj, czy u was wszystkie siatki idą na cal3D (nawet kałachy?). Thx from Mountain. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_michal Napisano 16 Październik 2004 Share Napisano 16 Październik 2004 To zależy od enginu. Ja ze znajomym koderem bawimy się opensourcowym enginem Ogre i on ma swój format i exportery, pewnie z większością tak jest. W Ogre jest tak że osobno się exportuje mesh i osobno animacje szkieletowe do niego. Jak robiłem jakiś czas temu modele na zlecenie, to exporter dostałem od klienta, też niestandardowy: http://www.radgametools.com/gramain.htm W ogóle to ja dopiero raz się spotkałem z użyciem .x'a, w jakichś wyścigach, ale w sumie to mało z tego pamiętam, bo wyexportowałem model, wysłałem mailem i tyle hehe. Nawet Microsoft w Combat Flight Simulator 3 (wiem, bo CFS3 można całkiem łatwo modować z użyciem Gmaxa, do SDK jest dołączony exporter) używa wewnętrznego formatu, a nie .x. Po prostu większość enginów ma swój format, bo tak jest najwygodniej, ale moze ktoś kto się bardziej ode mnie na tym zna niech się jeszcze wypowie. EDIT: zestaw narzędziowy SDK do Maxa jest dołączany do programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
haliq Napisano 16 Październik 2004 Autor Share Napisano 16 Październik 2004 z tym SDK w MAXie to nie wiedziałem. Jak tylko kodera złapie, to... Dzięks eMPecK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
w!e8 Napisano 2 Listopad 2004 Share Napisano 2 Listopad 2004 Przed exportem do jakiegokolwiek formatu połącz wszystkie obiekty nie grupując je lecz stosując funkcję Attach. W przeciwnym razie cały model sie pokaszani na enginie lub wcale go nie wyświetli...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość PawelK Napisano 5 Czerwiec 2005 Share Napisano 5 Czerwiec 2005 Format X to proste, ja używam conv3ds.exe jest dostępny z pakietem DirectX SDK chyba wersją 8. A jeśli chodzi o te deformacje to nie ma niczego na tacy podane, pomyślcie sami o co może w tym chodzić. Napisałem nawet prosty menager do plików x, dzięki niemu mogę złożyć jeden plik z części kilku innych. Co prawda nieraz się zawiesza ale w sumie działa!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sartr Napisano 6 Czerwiec 2005 Share Napisano 6 Czerwiec 2005 w Directcie SDK w utilities masz plugin do maxa co zapisuje do x. Albo tak jak mówi PawelIK - conv3ds - stary ale jary:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vondagar Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 Jest jeszcze taki exporter http://www.andytather.co.uk/Panda/directxmax_downloads.aspx ale najlepszy moim zdaniem jest ten microsoftu plugin, A to ze obiekt jest nie w tą stronę: oś TOP w max to oś Z w DX, wiec przed exportem trzeba obrócić model, uważać też na lustro! bo zdaje sie modele wychdzą jeszcze w lustrze, ale to chyba wina maxa (mozna też zrobić restet X Form - czasami pomaga), no i oczywiście pamiętać żeby oś modelu była ustawioną do osi świata. Można użyć też Programu 3d exploration lub nowszy deep exploration, konwertuje do tego formatu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spinoza Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 lol nie ma jak wygrzebac topic z przed roku :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RK Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 I napisać w nim nie czytając wcześniejszych postów :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asblaze Napisano 20 Czerwiec 2005 Share Napisano 20 Czerwiec 2005 ano ....hehehehe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi