Napisano 24 Marzec 201411 l Witam (na wstępie napiszę, że nie wiedziałem do którego działu dodać) Potrzebuję opinii od osób na bardziej zaawansowanym poziomie ode mnie. Pozwolę sobie przybliżyć sprawę oraz swoje położenie na początek: Zacząłem zabawę z modelowaniem 3D od stosunkowo niedawna, na chwilę przed obecnym rokiem. Jestem obeznany już z programem ZBrush, pozostałych trzech wymienionych w tytule wątku jeszcze się uczę. Czytałem bardzo różne porady jak i same komentarze odnośnie tych programów ale w podsumowaniu głosy są podzielone. Interesuje mnie teraz głównie modelowanie postaci, "hard surface", wnętrz w bardziej stylu bajkowym, ciekawych obiektów. W późniejszym etapie chciałbym jednak zająć się też czymś więcej niż samym modelowaniem, ogólnie dążę powolutku do tytułu CGI Generalist. To taki krótki wstęp o tym co chciałbym uzyskać, mam nadzieję, że dostanę małe porady. Przy okazji chciałbym się pochwalić pracami, które dotychczas zrobiłem (w ZBrush) - proszę o ocenę umiejętności jak na osobę początkującą Pozdrawiam Edytowane 24 Marzec 201411 l przez Kojotek
Napisano 24 Marzec 201411 l blender:) a tak poważnie to jest pytanie w stylu "co jest lepsze, ołówek czy farby?" moim zdaniem powinieneś modelować w czym Ci najwygodniej
Napisano 24 Marzec 201411 l Modo + Mesh fusion albo Blender. w ostateczności mayka. Jeśli chodzi o modelowanie. Przynajmniej ja tak to widzę.
Napisano 24 Marzec 201411 l blender:) a tak poważnie to jest pytanie w stylu "co jest lepsze, ołówek czy farby?" moim zdaniem powinieneś modelować w czym Ci najwygodniej Dziękuję za opinie. Czekam na komentarze odnośnie moich umiejętności.
Napisano 24 Marzec 201411 l CG generalist? Zdecydowanie MAYA. Modelować to sobie możesz w czymkolwiek ale jeśli chcesz pracować jako CG generalist to uczenie się Modo,Blendera, wings czy czego tam jeszcze jest bez sensu. Zdecydowanie maya, ewentualnie max - w Polsce bardzo popularny. Ale patrząc na zachowanie autodesku to maya ma jaśniejszą przyszłość. Wejdź do działu praca oferowana tu na forum i zobacz znjaomośći jakich porogramów oczekują pracodawcy. Łatwo wyciągnąć wnioski.
Napisano 24 Marzec 201411 l Tak jak napisala Selena, to w czym robisz to kwestia gustu. Ja pracuje jako CG Generalist w Maxie od 14 lat, i w sumie jestem zadowolony.
Napisano 24 Marzec 201411 l Dziękuje za komentarze, czekam na ewentualne dalsze porady lub opinie co do prac :)
Napisano 24 Marzec 201411 l 3dmax - 15000 zł Maya - 15000 zł Modo - 5000 zł Zbrush - 3100 zł :-) I co z tego? Po co ma kupować te programy, jak pójdzie do pracy to studio zapewni oprogramowanie. A do nauki masz maya/max/mudbox za darmo.
Napisano 24 Marzec 201411 l Maya mimo wszystko nadal najbardziej elastyczna i ma w pewnym sensie największe możliwości i najprawdopodobniej obecnie będzie się rozwijać najszybciej z popularnych programów ;) Ew. Modo, ale raczej później znając już solidnie podstawy Mayi, bo jak na razie jest najlepszych kandydatem aby móc rywalizować z Maya(chociaż do tego potrzebuje jeszcze kilku wersji).
Napisano 24 Marzec 201411 l CG Generalist to jest: Modeler, Sculptor, Texture artist, rigging artist, animator, Visual-Effects Artist i pare inych w jednym nie koniecznie na najwyższym poziomie, ale wszechstronnie. I jeszcze zna programy w których pracuje do poziomu programistycznego np Maxscript albo MEL. Więc lepiej sobie to na razie odpuścić i skupić na jednej dziedzinie.