Napisano 3 Kwiecień 201411 l Witam. Zastanawia mnie korzystanie ze starszych Blenderów. Na przykład ludzie korzystający jeszcze z komputerów Power Mac G5 z prockami PowerPC, który mają dostęp tylko do Blendera 2.5 bodajże. Czy to ma sens? Warto w takie coś się bawić na ich miejscu? Im nowsza wersja tym więcej udoskonaleń. Mam rację?
Napisano 3 Kwiecień 201411 l Moim zdaniem jeśli swój cel możesz osiągnąć w blenderze 1.0 to czemu nie :-) Nowsze wersje wprowadzają ulepszenia, poprawki błędów i całkowicie nowe funkcje. Wszystko zależy od potrzeb. Wysłane przy użyciu Tapatalk
Napisano 3 Kwiecień 201411 l No skoro nowsza wersja komus nie dziala bo z takich czy innych powodow zmuszony jest dzialac na jakims zabytkowym sprzecie to... ten ktos nie ma wyboru - moze albo dzialac na starej wersji albo wcale. Wiec w tym przypadku ma to sens bo lepiej robic cokolwiek niz nie robic nic. Generalnie jasne ze kazda nowa wersja wprowadza udoskonalenia i to cala ich mase. Poprawiaja tez bugi - z kazda wydana wersja slysze o kilkustet (!) poprawionych bledach - wyobraz sobie ile sie tego nazbiera przez kilka wersji...
Napisano 3 Kwiecień 201411 l Nezumi: to że od serii 2.5x poprawiono załóżmy 2000 bugów, nie oznacza że seria 2.5x miała ich 2000 :P bugi są naprawiane, ale też robione na bieżąco :) najnowsza wersja może równie dobrze mieć tyle samo bugów co 2.5, tylko nie wykrytych :)
Napisano 3 Kwiecień 201411 l szczuro - uproscilem. Masz oczywiscie racje - wiadomo ze sa regresy, ze kazda nowa wersja moze rownie dobrze bugi wprowadzic. Chodzi mi o to ze soft sie dynamicznie rozwija. Samo pytanie jest nieco pozbawione sensu no bo jesli ktos nie moze tak czy siak uzywac nowej wersji to co za roznica?
Napisano 3 Kwiecień 201411 l Według mnie cholernie trudno korzystać z blendera starszego niż wersja 2.63 czyli wtedy gdy pojawił się Bmesh i ngony. Tak czy inaczej nic innego nie znajdziesz na takie sprzęty więc byle co co działa będzie okej, może być i blender 2.49.
Napisano 4 Kwiecień 201411 l Im nowszy tym lepiej, wcześniej może był dylemat, stabilny 2.49 czy 2.5x, ale wersja 2.7 już wydaje się dojrzała
Napisano 4 Kwiecień 201411 l Albo 2.49 albo najnowszy który jest teraz czyli 2.7 inne nie mają sensu jak dla mnie. Albo zainstaluj linuxa :D